Resistance 2008 – 1o Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας: Μια μεγάλη και επιτυχημένη διοργάνωση

Στόχος μας είναι να παγκοσμιοποιήσουμε την αντίσταση

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 1o Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας Resistance 2008, που οργάνωσε η ΚΟΕ στις 11, 12 και 13 Ιούλη. Η αγωνία και η γιγάντια προσπάθεια που κατέβαλαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΟΕ για την προπαγάνδιση, την προετοιμασία και την επιτυχία του Φεστιβάλ αποζημιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού όλοι πλέον μιλούν για ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που έβαλε τις βάσεις για την καθιέρωση ενός σημαντικού θεσμού συνάντησης κομμάτων, νεολαιίστικων οργανώσεων και αντιστάσεων από ολόκληρο τον κόσμο.

Στον καλά οργανωμένο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συναντήθηκαν, επί ένα τριήμερο, αγωνιστές, οργανώσεις και αντιπροσωπίες από πολλές χώρες του κόσμου, από την Αργεντινή, την Αϊτή και τη Βολιβία, μέχρι το Νεπάλ και το Κονγκό, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Αντάλλαξαν εμπειρίες, συζήτησαν για την κατάσταση στις χώρες τους, μοιράστηκαν προβληματισμούς και συμφώνησαν στην ανάγκη ενός νέου διεθνισμού, που θα ενοποιεί και θα οργανώνει τις διάσπαρτες ελπιδοφόρες αντιστάσεις που καθημερινά πληθαίνουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το φεστιβάλ επισκέφτηκαν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι στάθηκαν στα δεκάδες περίπτερα, συνάντησαν παλιούς συντρόφους και γνώρισαν νέους, συζήτησαν με αντιπροσωπίες και παρακολούθησαν τις κεντρικές εκδηλώσεις και τις προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ. Το συναυλιακό μέρος του φεστιβάλ έβαλε τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα, με πολύ γνωστά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται κόντρα στο ρεύμα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας των σκουπιδιών και της υποκουλτούρας.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΟΕ κυριολεκτικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους για την επιτυχία της διοργάνωσης. Από το χώρο της ταβέρνας μέχρι τις εκδηλώσεις, ακόμα και στο κάμπινγκ, που είχε στηθεί στη Γεωπονική για τη φιλοξενία αποστολών αλλά και δεκάδων συντρόφων απ’ όλη την Ελλάδα, όπου κι αν βρισκόταν κάποιος, έβλεπε ένα πολύβουο μελίσσι ανθρώπων που δούλευαν με κέφι και μεράκι.

Από τους συντρόφους που δούλευαν στα μπαρ, στην προετοιμασία των μεζέδων της ταβέρνας ή στην καθαριότητα του χώρου, μέχρι τις δεκάδες των μεταφραστών, που βοήθησαν καθοριστικά στην επιτυχία των εκδηλώσεων-συζητήσεων και, παρά την κούραση, ήταν έκδηλη η αποφασιστικότητα και η πίστη στην όσο το δυνατόν πιο άρτια διοργάνωση και υλοποίηση αυτού του σημαντικού γεγονότος, το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι και κέρδισε απ’ όλους κολακευτικά σχόλια για το μέγεθος, την οργάνωση και την πολιτική του σημασία.

1η μέρα

Την Παρασκευή 11 Ιούλη, οι συζητήσεις ξεκίνησαν με ζητήματα που απασχολούν τις χώρες της Ευρώπης, όπου ο ιμπεριαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός γίνονται όλο και πιο επιθετικοί και πλέον σπρώχνουν στη φτώχεια και στο περιθώριο όλο και περισσότερους ανθρώπους. Την ίδια ώρα, όμως, πληθαίνουν οι αντιστάσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση απονομιμοποιείται καθημερινά όλο και περισσότερο στη συνείδηση των λαών και της νεολαίας.

Στην εκδήλωση με θέμα "Ευρώπη ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση", την οποία συντόνισε ο Χρίστος Καραμάνος, και συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμουνιστικών οργανώσεων από την Ιταλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, αναδείχτηκε αφενός ο αντιδραστικός νεοφιλελεύθερος ρόλος της ΕΕ και των ταγών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αφετέρου οι αντιστάσεις και τα κινήματα που πολλαπλασιάζονται, ενώ έγινε ειδική αναφορά στο νικηφόρο "ΟΧΙ" του ιρλανδικού λαού. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι η κοινή δράση απέναντι στον κοινό εχθρό επιβάλλεται να εμπλουτιστεί και να εμβαθυνθεί ακόμα περισσότερο.

Στη συζήτηση για τα "Βαλκάνια ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σοβινισμό", την οποία συντόνισε ο Γιώργος Τσίπρας και διοργανώθηκε από τη Βαλκανική Διάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, συμμετείχαν μια σειρά εκπρόσωποι των δυνάμεων του τουρκικού επαναστατικού και αριστερού κινήματος, καθώς και οι Βούλγαροι νεολαίοι του Κινήματος Αντίστασης "23 Σεπτέμβρη". Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι οποίοι ενισχύουν τους σοβινισμούς και πριμοδοτούν πολέμους για να εξασφαλίσουν θέσεις και συσχετισμούς στη μοιρασιά των ενεργειακών δρόμων.

Η κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας είχε θέμα την "Πείνα και φτώχεια στον 21ο αιώνα". Συντονιστής ήταν ο Νίκος Ταυρής και συμμετείχαν σύντροφοι από την Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία Αργεντινής, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Αϊτής και την οργάνωση Action-Κονγκό. Οι εικόνες και εμπειρίες που ξεδιπλώθηκαν, ιδιαίτερα από τους ομιλητές από την Αϊτή και την Αργεντινή, ήταν συγκλονιστικές και ανέδειξαν με το σαφέστερο τρόπο την "άγρια" κατάσταση που διαμορφώνει η ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και η συνεχώς διογκούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι εξεγέρσεις της πείνας, όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, μπορεί να μην βρίσκουν το "χώρο" που τους αναλογεί στα κυρίαρχα ΜΜΕ, ωστόσο δημιουργούν ελπίδες και δείχνουν το δρόμο.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με τη συναυλία των Imam Baildi και τους Ojos de Brujo SoundSystem, οι οποίοι αποθεώθηκαν από περισσότερους από 4 χιλιάδες νέους που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο της συναυλίας. Χαρακτηριστικό της ζωντανής, αυθόρμητης και ενθουσιώδους ατμόσφαιρας ήταν ότι ο Dave του γκρουπ Fun-Da-Mental, που έπαιζε την επόμενη μέρα, ανέβηκε στη σκηνή και αυτοσχεδίασε με τους Ojos de Brujo, προκαλώντας πανζουρλισμό. Και βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το σχόλιο που έκανε ο David από σκηνής, απευθυνόμενος στο κοινό: "Αυτοί που κανόνισαν να συναντηθούμε εδώ μαζί σας, ενδιαφέρονται για εσάς!".

2η μέρα

Η παρουσία και η συμμετοχή του κόσμου και τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ήταν εξίσου μεγάλη και ζωντανή. Η πρώτη συζήτηση-εκδήλωση είχε θέμα τους "Αγώνες και τα Κινήματα Αντίστασης στην Ευρώπη", με συντονίστρια την Ελένη Σωτηρίου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της νεολαίας Rebell (Γερμανία), της γαλλικής Λίγκας, της ολλανδικής νεολαίας Rode Morgen, του κινήματος "Δικαίωμα στη Στέγη" (Ιταλία) και της νεολαίας από την Τουρκία, που μπορεί να μην τους ενοποιούν οι ίδιες ιδεολογικές αφετηρίες, ωστόσο έχουν όλοι να δείξουν σημαντική ενωτική δράση και μαζική παρουσία – σε αντίθεση με πολλές συλλογικότητες που αναφέρονται στον κομμουνισμό, αλλά στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας απέχουν από ενωτικούς και μαζικούς αγώνες.

Ιδιαίτερο χρώμα και συμμετοχή απέκτησε η κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου με θέμα "Ανατροπές και Επαναστάσεις στον 21ο αιώνα" και συντονιστή τον Χρίστο Κατσούλα. Ξεχωριστή παρέμβαση ήταν αυτή των δύο εκπροσώπων του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), το οποίο μετά από δεκαετή λαϊκό πόλεμο πέτυχε την κατάργηση της υπεραιωνόβιας μοναρχίας και κέρδισε πριν λίγο καιρό τις εκλογές για την ανάδειξη νέας Συντακτικής Συνέλευσης. Οι σύντροφοι από το Νεπάλ αναφέρθηκαν στην εμπειρία, τη στρατηγική και την τακτική του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) για τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τόνισαν την ανάγκη του διεθνισμού.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία και ο σύντομος χαιρετισμός του νεολαίου Λουίς Αβεντάνιο από το Κομμουνιστικό Κόμμα (Μ-Λ-Μ) Βολιβίας, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Έβο Μοράλες. Ο σύντροφος από τη Βολιβία αναφέρθηκε στις προκλητικές μεθοδεύσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στην κυβέρνηση Μοράλες, οι οποίες έφτασαν μέχρι την ευθεία στήριξη των αποσχιστικών τάσεων και απειλούν τη Βολιβία με εμφύλιο πόλεμο.

Ουσιώδης και τιμητική υπήρξε και η παρέμβαση του Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, που προλογίζοντας ένα ντοκιμαντέρ από τη χώρα του αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε όλη τη Λατινική Αμερική, στο βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και στους ιστορικούς αγώνες των λαών για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρέπει να υπογραμμιστεί η εντύπωση που προκάλεσε η ζωντανή σύνδεση που επιτεύχθηκε μέσω Skype στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης με τη Λεϊλά Χαλέντ, τη θρυλική παλαιστίνια αγωνίστρια, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση τελικά αρνήθηκε να δώσει θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα, πιστή στη γραμμή της αμερικάνικης τρομοϋστερίας. Η ζωντανή παρέμβαση της Λεϊλά ξεσήκωσε ενθουσιασμό (διαβάστε δίπλα όλο το θερμό χαιρετισμό της) και αποτέλεσε έμπρακτη υλοποίηση της "υπόσχεσης" που έδωσε η ΚΟΕ στην κυβέρνηση Καραμανλή και προσωπικά στην κα Μπακογιάννη: "Είτε το θέλετε είτε όχι, η φωνή της Λεϊλά θα ακουστεί δυνατά και καθαρά!".

Τέλος, ξεχωριστό και ιδιαίτερο τόνο έδωσε το Σάββατο μετά την κεντρική εκδήλωση η προβολή του βίντεο που ετοίμασε ο Στέλιος Ελληνιάδης από την πρόσφατη αποστολή της ΚΟΕ στο επαναστατημένο Νεπάλ. Με τα σχόλιά του ο Στέλιος Ελληνιάδης έδωσε μια εμπεριστατωμένη εικόνα τόσο για την καθημερινή ζωή στο Νεπάλ όσο και για την πολική κατάσταση και την τακτική του προέδρου Πρατσάντα και του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό).

Η δεύτερη μέρα έκλεισε με τη συναυλία των Fun-Da-Mental, οι οποίοι με τη μουσική, τα τραγούδια, την απαγγελία στίχων και την εκρηκτική εμφάνισή τους επί σκηνής άφησαν έντονο το στίγμα τους και ενθουσίασαν το νεολαιίστικο κοινό, ενώ ανάμεσα στα τραγούδια τους έκαναν και πολλά προσωπικά και πολιτικά σχόλια. Ο τραγουδιστής Aki μίλησε για τη Λεϊλά Χαλέντ, αποκαλύπτοντας στον κόσμο ότι προς τιμήν της την κόρη του την ονόμασε Λεϊλά. Την παράσταση όμως έκλεψε ο David, που χρησιμοποιούσε επί πολλή ώρα μια αμερικάνικη σημαία με μάλλον… ακατάλληλο τρόπο, κάτω από τις ξέφρενες επιδοκιμασίες του ενθουσιασμένου κοινού.

3η μέρα

Η Κυριακή, 13 Ιούλη, τελευταία μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με τη ζωηρή συζήτηση "Νέοι εργαζόμενοι – Νέες αντιστάσεις", την οποία συντόνισε ο Γιώργος Παπαϊωάννου και συμμετείχαν νέοι από το Μπλόκο της Αριστεράς (Πορτογαλία), το κίνημα των Ιταλών πρεκάριων, το κίνημα των νέων λιμενεργατών από την Τουρκία, αλλά και η εκπρόσωπος της γαλλικής Λίγκας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου και στο αβέβαιο και "ευέλικτο" μέλλον που τους ετοιμάζουν. Επίσης, ανέδειξαν τις αντιστάσεις κόντρα στην επίθεση του κεφαλαίου που ξεκινούν από τους λιμενεργάτες της Τουρκίας και φτάνουν μέχρι τους πρεκάριους της Ιταλίας.

Η δεύτερη εκδήλωση της Κυριακής αφορούσε το "Αντιπολεμικό και Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα" στον κόσμο, με συντονιστή τον Γιώργο Τζαφέρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Δίκτυο των Κομμουνιστών (Ιταλία), το Προοδευτικό Κόμμα Εργασίας των ΗΠΑ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η κεντρική εκδήλωση που σφράγισε τις πολιτικές διαδικασίες του 1ου Διεθνιστικού Φεστιβάλ Νεολαίας Resistance 2008 είχε θέμα την "Αριστερά μέσα στην παγκόσμια αναταραχή". Συντονίστρια ήταν η Μαρία Μαυροειδή και ομιλητές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου και, εκ μέρους της ΚΟΕ, ο Χρίστος Κατσούλας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο σύντροφος Λουίς από τη Βολιβία, αναφερόμενος στην οξεία σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία ανάμεσα στη φτωχολογιά της πόλης και της υπαίθρου, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, και την ολιγαρχία που με τη βοήθεια των ΗΠΑ προσπαθεί να προκαλέσει διαμελισμό της χώρας και αιματοκύλισμα. Ήταν μια πραγματικά κατάλληλη "εισαγωγή" για το θέμα της αριστεράς, της στάσης και των αγώνων της.

Ξεκινώντας την κυρίως συζήτηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην παγκόσμια κρίση που αυξάνει τα αδιέξοδα και ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί ευκαιρίες για την αριστερά η οποία μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να αλλάξει τους συσχετισμούς. Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αυξήσει τη δυναμική του και τη δράση του, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να επαφίεται στα δημοσκοπικά δεδομένα. Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις εξάρσεις και τα πισωγυρίσματα της αριστεράς, σημείωσε κλείνοντας ότι είναι καθοριστική η ενότητα στη δράση, αλλά οι εκλογικές συμμαχίες απαιτούν άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Τέλος ο Χρίστος Κατσούλας περιέγραψε την παγκόσμια κατάσταση και τα προβλήματα του ιμπεριαλισμού να προχωρήσει τα σχέδιά του ανά τον κόσμο, σημειώνοντας ότι με γνώμονα τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης η αριστερά πρέπει σήμερα να ξεφύγει από αγκυλώσεις και στερεότυπα, στηρίζοντας αντιστάσεις και διαδικασίες που μπορούν να τη βγάλουν από τη λογική της ηττοπάθειας.

Το φεστιβάλ έκλεισε με τη συναυλία των Matisse και της Μάρθας Φριντζήλα, η οποία με την εκπληκτική φωνή της και τη συνοδεία του Βασίλη Μαντζούκη μάγεψε το κοινό.