Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ήταν φυσικό, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κληροδότησε μια βαθιά κρίση στο εγχείρημα. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η λύπη και η πικρία χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ τα κυρίαρχα συναισθήματα, αλλά και η αγωνία για αυτό καθαυτό το μέλλον του.

Η κρίση εκδηλώνεται με τον τρόπο που διαχειρίζεται η ηγεσία του ΣΥΝ την εκλογική ήττα, με χαρακτηριστικότερο δείγμα τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, τις απανωτές δηλώσεις και πρωτοβουλίες της “ανανεωτικής πτέρυγας”, και φυσικά με κορωνίδα την υποβολή της παραίτησης του Αλέκου Αλαβάνου στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – και την ολιγοήμερη αναβολή (μέχρι αυτή τη Δευτέρα) για τελικές αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Η “ανανεωτική πτέρυγα” του ΣΥΝ, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ζήτησε αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Λ. Κύρκος προανάγγειλε το “τέλος του ΣΥΡΙΖΑ” που “λεηλάτησε τον ΣΥΝ” με τις “αριστερίστικες αυθάδειές του”… Η πτέρυγα αυτή, σε ένα κρεσέντο κριτικής και όρων προς την “αριστερή πλειοψηφία”, έθεσε και θέτει την ατζέντα των νέων πλαισίων στα οποία θέλει να κινηθεί ο ΣΥΝ, να “τακτοποιηθεί” ο ΣΥΝ, ώστε και η “συμμαχία του”, ο ΣΥΡΙΖΑ, να παίξει το ρόλο της εκλογικής ομπρέλας-διάσωσης.

Η ηγεσία του ΣΥΝ, χωρίς να προχωρά σε μια αυτοκριτική τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, εμφανίστηκε στην ΚΠΕ χωρίς απόφαση της πολιτικής γραμματείας. Η εισήγηση και το κλείσιμο του Αλέξη Τσίπρα υιοθετήθηκαν σαν αποφάσεις και υλικό για τη συζήτηση που θα γίνει για 3 βδομάδες στο εσωτερικό του ΣΥΝ για να ξαναγίνει συνεδρίαση της ΚΠΕ. Στην εισήγηση αυτή και σε διάφορες παρεμβάσεις βασικών στελεχών κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται το κουκούλωμα των ευθυνών, δεν αγγίζονται τα επίμαχα ζητήματα και κυρίως, όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μια πρωτοφανής συρρίκνωση και υποβάθμιση της σημασίας του εγχειρήματος με τα περίφημα πλέον “δύο δικαιώματα” του ΣΥΝ πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ (βλ. δίπλα ανακοίνωση της ΚΟΕ). Στην ουσία υπάρχει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τον Αλ. Αλαβάνο, και το ζήτημα της “δυαρχίας”, που ήταν άλυτο μέχρι στιγμής, αποκτά πλέον και “καταστατικό” χαρακτήρα. Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ –όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του ΣΥΝ– δεν παραμένει πολύς χώρος για τον Αλ. Αλαβάνο, που ισχυρίζεται ότι υπήρξε ένας παραγκωνισμός του χωρίς καμιά διαδικασία κατά την προεκλογική περίοδο.

Η υποβολή παραίτησης του Αλ. Αλαβάνου (που προς στιγμήν έχει αποφευχθεί, και τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις αρχές της επόμενης βδομάδας) είναι το κορυφαίο γεγονός της κρίσης. Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Αλαβάνος έκανε μια εκτενή τοποθέτηση για την κατάσταση και τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ, για τους λόγους που οδήγησαν στην εκλογική ήττα, για τους πολιτικούς λόγους και το πλαίσιο μέσα στο οποίο δόθηκε η εκλογική μάχη, για τις ελλείψεις και τα μεγάλα λάθη που έγιναν κυρίως στην προεκλογική περίοδο, για ένα ιδιαίτερο καθεστώς σχέσεων και ενεργειών που εκδηλώνονταν σε βάρος του. Μίλησε δε και για απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος που είχε κερδηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν καταφέρνουμε να ξεχωρίσουμε από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και μοιάζουμε όλοι ίδιοι. Αυτοί οι λόγοι τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί από βουλευτής, για να δώσει άλλο ένα δείγμα της στάσης που πρέπει να έχει ο καθένας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. Μετά από πολλές τοποθετήσεις και συζήτηση σε έντονο και φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, συμφωνήθηκε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα (βλ. πλαίσιο) και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν σε λίγες μέρες.

Πολύ άσχημη εντύπωση έκανε η προσπάθεια αναβολής της συνεδρίασης της Γραμματείας από μεριάς του ΣΥΝ, και η απουσία του από τη συνεδρίαση. Αφού ο ΣΥΝ έκανε τη δική του διαδικασία, την ΚΠΕ, αφού πήρε αποφάσεις και… “νομοθέτησε” τα “δύο δικαιώματα”, αφού βγήκε ο Αλ. Φλαμπουράρης και έκανε απαράδεκτες δηλώσεις (“έχουμε ισότητα αλλά δεν είμαστε ίσοι”) και ακολούθησαν απαράδεκτα δημοσιεύματα ενάντια στην ΚΟΕ στην Αυγή (βλ. τη δήλωση της ΚΟΕ), και μπροστά στην αναμενόμενη πλήρη διάψευση όλων αυτών και τη ριζική διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε την αναβολή για μια βδομάδα (που τελικά έγινε μέχρι τη Δευτέρα). Το αστείο ήταν να γίνεται η συνεδρίαση της Γραμματείας, και παράλληλα η ηγεσία του ΣΥΝ να είναι στην Κουμουνδούρου και να αναμένει τις εξελίξεις…


ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση της Γραμματείας

Ομόφωνη η μη αποδοχή της παραίτησης

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίασή της στις 17/6, στην οποία ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος υπέβαλε την παραίτησή του, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Στη συνεδρίαση της Γραμματείας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Η Γραμματεία, με ομόφωνη απόφαση των παρόντων, δεν αποδέχτηκε την παραίτηση. Παρέπεμψε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας την προσεχή Δευτέρα (22 Ιούνη)”.