Κυβέρνηση – εργοδοσία μεθοδεύουν “λουκέτο” στο “Βοσινάκη”, της Κ.Π.

Στο πλευρό της Elbisco τάσσεται πλέον ανοιχτά η κυβέρνηση, καθώς στο αίτημα των εργαζομένων για νέα τριμερή συνάντηση, το Υπουργείο Απασχόλησης όρισε ως θέμα συζήτησης τη "μεταφορά της επιχείρησης", παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Σοφίας Καλαντζάκου, πριν από δύο περίπου μήνες, πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να μην κλείσει η μονάδα στο Δρέπανο Αχαΐας, δηλώνοντας παράλληλα ότι το υπουργείο δεν θα υπογράψει ομαδικές απολύσεις. Από εκείνη τη συνάντηση μέχρι σήμερα, η εταιρία κατήργησε τη μία βάρδια παραγωγής, απέλυσε τρεις εργαζομένους, ενώ έχει εξαγγείλει νέες απολύσεις κυριολεκτικά ανενόχλητη.

Διάλεξε ανοιχτά πλευρά η κυβέρνηση αναφορικά με το εργοστάσιο "Βοσινάκη" στο Δρέπανο Αχαΐας, το οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρία Elbisco θέλει να κλείσει μεταφέροντας την παραγωγή στη μονάδα της Αττικής.

Έτσι, το Υπουργείο Απασχόλησης, απαντώντας στο αίτημα των εργαζομένων για νέα τριμερή συνάντηση, ορίζει με απαντητική επιστολή στις 9 Ιουλίου 2008 ως αντικείμενο συζήτησης τη "μεταφορά της επιχείρησης". Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη τριμερή συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο περίπου μήνες, παρουσία της υφυπουργού Απασχόλησης, η κ. Καλαντζάκου είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να μη μεταφερθεί η μονάδα, ενώ είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ομαδικές απολύσεις.

Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, η εταιρία συνέχισε να μεθοδεύει το κλείσιμο του εργοστασίου καταργώντας αρχικά τη μία από τις δύο βάρδιες, συρρικνώνοντας την παραγωγή στο 40% της παραγωγικής δυνατότητας της μονάδας και, στη συνέχεια, προχωρώντας στην κοινοποίηση τριών απολύσεων στα μέσα Ιουνίου.

Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του εργοστασίου, πριν από δύο εβδομάδες, μεταξύ των εργαζομένων και εκπροσώπων της εργοδοσίας, παρουσία και τοπικών φορέων, οι εκπρόσωποι της Elbisco ανακοίνωσαν κυνικά ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν με βάση το δικαίωμα του 2% που ορίζει ο νόμος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η εταιρία δεν συζητά την παραμονή του εργοστασίου στην Αχαΐα.

Είναι σαφές απ’ όλες τις εξελίξεις ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία και ο "τσαμπουκάς" της Elbisco να πετάξει στο δρόμο τους 65 εργαζόμενους του "Βοσινάκη" έχει ως σύμμαχο το Υπουργείο Απασχόλησης και την κυβερνητική πολιτική που υπερασπίζεται –πλέον– ανοιχτά τα "δικαιώματα" ενός μεγάλου ομίλου, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το δικαίωμα στη δουλειά των εργαζομένων ενός κερδοφόρου εργοστασίου. Πέρα από τις προφανείς διαστάσεις, το θέμα για την Αχαΐα, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου, αναδεικνύει και την τεράστια υποκρισία που υπάρχει σε όλες τις υποσχέσεις για σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Γιατί κανένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει, αν μία από τις βασικές του παραμέτρους δεν είναι η υπεράσπιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και το "άνοιγμα" νέων, προκειμένου να ορθοποδήσει ο σεισμόπληκτος νομός, ο οποίος, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, ανήκει στην πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης.

Κ.Π.