“Τεχνολογία” και “ψυχαγωγία” στην υπηρεσία των σφαγέων, της Μαρίας Ξυλούρη

Η τεχνολογία και η ψυχαγωγία στον "όμορφο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο" κόσμο μας αποτελούν ισχυρό όπλο του συστήματος και δεν είναι καθόλου ουδέτερες. Αυτός είναι ένας ισχυρισμός που πολλοί ενστερνίζονται, αλλά αμφισβητείται από τους επαγγελματίες απολογητές της βαρβαρότητας και της αποχαύνωσης. Ας δούμε όμως μια είδηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στα αμερικανικά ΜΜΕ:

"Ο στρατός των ΗΠΑ χρηματοδότησε τη δημιουργία ενός νέου πολεμικού βιντεοπαιχνιδιού, του Full Spectrum Warrior, στο οποίο ο παίκτης αναλαμβάνει την αρχηγία πεζοναυτών και τους καθοδηγεί σε αποστολές στο Ιράκ. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, εκτός από ψυχαγωγία το νέο βιντεοπαιχνίδι θα χρησιμεύσει και στην εκπαίδευση στρατιωτικών πριν αποσταλούν στο Ιράκ."

Δηλαδή, αφού χορτάσουν και συνηθίσουν την εικονική σφαγή "υπόπτων" Ιρακινών, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα μεταφερθούν επιτόπου και θα εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο όσα "διδάχθηκαν" να κάνουν στα κομπιούτερ τους. Άσε και τα παράπλευρα κέρδη: εκατομμύρια πιτσιρικάδες θα… ψυχαγωγηθούν κοκκινίζοντας τις οθόνες τους με το αίμα των "βάρβαρων τρομοκρατών". Αλλά η είδηση δεν τελειώνει εδώ:

"Μια παραλλαγή του παιχνιδιού, που ονομάστηκε Virtual Iraq, αναπτύχθηκε από ψυχολόγους και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των στρατιωτικών που επιστρέφουν από το Ιράκ προσβεβλημένοι από μετατραυματικό στρες."

Έτσι, και η επιστήμη της ψυχολογίας παίρνει τα ψίχουλά της από τα κονδύλια της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, καθώς προσπαθεί ακόμη και με… videogame να γιάνει τα ψυχικά τραύματα των σύγχρονων μισθοφόρων-σταυροφόρων. Εμείς… να τους ευχηθούμε "Game Over";

Μαρίας Ξυλούρη