Σομαλία: “Πειρατές” και πειρατές, της Ρούλας Μουτσέλου

Ποιος περίμενε, 500 χρόνια μετά τον Μπαρμπαρόσα, η πειρατεία να αναδειχτεί σε “μέγιστη απειλή”, ισοδύναμη με την τρομοκρατία; Ποιος φανταζόταν τους στόλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να καταδιώκουν… Σομαλούς πειρατές; Η υπερπροβολή της πρόσφατης απελευθέρωσης ενός Αμερικανού καπετάνιου δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία ενός υπερσύγχρονου πολεμικού στόλου να αντιμετωπίσει τα πειρατικά ταχύπλοα (αύξηση 300% παρουσιάζουν φέτος οι επιθέσεις), ούτε να συσκοτίσει τις αιτίες που γεννούν την πειρατεία.

Εδώ και δύο δεκαετίες η Σομαλία ζει το απόλυτο χάος και τη γενικευμένη εξαθλίωση. Την “ανθρωπιστική” αμερικανοΝΑΤΟϊκή εισβολή ακολούθησαν οι βαρβαρότητες των κυανόκρανων, και (αφότου οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν σε ταπεινωτική φυγή) η χρηματοδότηση από τη CIA τοπικών πολέμαρχων. Το 2007 οι ΗΠΑ υποκίνησαν την αιθιοπική εισβολή για να στηρίξουν την αμερικανόδουλη κυβέρνηση-μαριονέτα, ενώ τα αεροπλάνα τους συνεχώς εφορμούν από το γειτονικό Τζιμπουτί εναντίον δήθεν “πυρήνων συνδεόμενων με την Αλ-Κάιντα”. Χειροτερεύοντας την ήδη δραματική κατάσταση, από το 1991 εκατοντάδες γιγάντια ευρωπαϊκά και ασιατικά αλιευτικά σκάφη αλωνίζουν παράνομα στα σομαλικά χωρικά ύδατα, κλέβοντας τόνους ψαριών αξίας ως και 450 εκατ. δολαρίων ετησίως. Οι επιθέσεις τους στα ντόπια ψαροκάικα ανάγκασαν τους Σομαλούς ψαράδες να οργανωθούν και σταδιακά να οπλιστούν, επιχειρώντας να απωθήσουν τα ξένα αλιευτικά – ήταν θέμα χρόνου πολλοί από αυτούς να μετατραπούν σε πειρατές.

Την ίδια ώρα, πλοία της ιταλικής μαφίας, που ασχολείται με τη “διαχείριση ανεπιθύμητων υλικών”, έχουν μετατρέψει τα χωρικά ύδατα της Σομαλίας σε χωματερή ευρωπαϊκών πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων, με συνέπεια τερατογενέσεις και πολλαπλασιασμό των θανάτων των παράκτιων πληθυσμών από δηλητηριάσεις και καρκίνο. Κοστίζει 2,5 δολάρια ο τόνος για να πεταχτούν τα απόβλητα στη Σομαλία, ενώ η νόμιμη απόθεσή τους στην Ευρώπη φτάνει τα 250 δολάρια. Γιατί να διστάσουν; Τα εκατοντάδες σκουριασμένα βαρέλια που ξέβρασε το τσουνάμι το 2005 απέδειξαν όσα ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ: “Ραδιενεργό ουράνιο, μόλυβδος και βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο και υδράργυρος, βιομηχανικά και χημικά απόβλητα και απόβλητα νοσοκομείων – στις ακτές της Σομαλίας υπάρχουν τα πάντα”. Μα, η Δύση περίμενε πράγματι ότι οι Σομαλοί θα πεθαίνουν αδιαμαρτύρητα από την πείνα και τη μόλυνση; Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός ντόπιου: “Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας θαλάσσιους ληστές. Θεωρούμε θαλάσσιους ληστές αυτούς που ψαρεύουν παράνομα, που πετούν απόβλητα, και φέρνουν στις θάλασσές μας όπλα”. Αυτοί οι σύγχρονοι “πειρατές” δεν είναι μονόφθαλμοι, γενειοφόροι, με γάντζο αντί για χέρι, αλλά ψαράδες των οποίων τις τακτικές υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ως “μορφή εθνικής υπεράσπισης των χωρικών υδάτων της χώρας”. Όπως όλα δείχνουν η “πειρατεία” ξεκίνησε από τέτοιους απλούς ψαράδες που ελλείψει ακτοφυλακής θέλησαν να αποτρέψουν τη ρίψη αποβλήτων και την παράνομη αλιεία ή να τους επιβάλουν, μέσω λύτρων, μια μορφή “προστίμου”.

Οι ιμπεριαλιστές επωφελούνται για να επέμβουν πάλι σε μία περιοχή απ’ όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου ανεφοδιασμού πετρελαίου, ενώ τα διεθνή ασφαλιστικά γραφεία δεκαπλασίασαν τα ασφάλιστρα των πλοίων. Οι μεγαλύτεροι πειρατές κηρύσσουν ναυτική πανστρατιά ενάντια στους μικρότερους, και προστατεύουν την καταλήστευση του θαλάσσιου πλούτου ενός λαού που λιμοκτονεί και τη μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε χωματερές για τα απόβλητά τους. Για άλλη μια φορά, η δυτική υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της!

Ρούλα Μουτσέλου


Από το “κυνήγι πειρατών” δεν θα μπορούσε, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Παπαληγούρα, να απουσιάζει η Ελλάδα. Πράγματι, είναι τεράστια τα συμφέροντα και των Ελλήνων εφοπλιστών, γι’ αυτό και η πρεμούρα του υπουργού να ζητά την αύξηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Έτσι βρέθηκε να ηγείται της ευρωενωσιακής επιχείρησης “Ατλάντα” η φρεγάτα “Ψαρά”, το πλήρωμα της οποίας συνεχάρη κατά την επιστροφή του ο Καραμανλής – αποφεύγοντας πάντως τις γελοιότητες του υπουργού Άμυνας Γ. Βαρβιτσιώτη που, κατά την αναχώρηση για τη Σομαλία των Ελλήνων κυανόκρανων το 1993, δήλωνε: “Εσείς έχετε το ιστορικό δικαίωμα να αισθάνεστε συνεχιστές της παραδόσεως του ενδόξου στρατηλάτη και εκπολιτιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Μετά το Πάσχα, για τη Σομαλία θα αποπλεύσει η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”, ενώ το τελευταίο δίμηνο του 2008, στο στόλο της μόνιμης ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην περιοχή, βρέθηκε και η φρεγάτα “Θεμιστοκλής”…