Το ΣτΕ ακυρώνει την “επένδυση” της Μονής Τοπλού, του Θεοδόση Γαρεφαλάκη

Στις 10/4, σε κλειστή συνεδρίαση, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση 163381/4564/ 5.2.2007, κάνοντας δεκτή την προσφυγή που είχε ασκηθεί από 300 πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Με την ακυρωθείσα υπουργική απόφαση αυτή είχε εγκριθεί, το Φεβρουάριο 2007, η Μ.Π.Ε. της Minoan Group για την περίφημη “επένδυση” της Μονής Τοπλού. Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευθεί στο προσεχές διάστημα, στηρίχτηκε στην εισήγηση της κ. Χριστοφορίδου, που μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα σημεία:

1. Παραβίαση του Περιφερειακού Χωροταξικού Κρήτης.

2. Μη προηγούμενη, πριν από την αδειοδότηση, λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση της περιοχής, διότι πρόκειται για περιοχή του δικτύου Natura 2000.

3. Πλημμέλειες της Μ.Π.Ε. ως προς τις αξιολογήσεις που κάνει σε σχέση με τις επιπτώσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχή του δικτύου Natura 2000.

4. Πλημμελής αιτιολογία της (υπουργικής) απόφασης ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδατικών πόρων και την ερημοποίηση.

Το Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί σε καμιά επίσημη δήλωση, ενώ η συμβαλλόμενη εταιρία Minoan Group με ανακοίνωσή της προσπαθεί να καθησυχάσει τους μετόχους της, αναφέροντας πως πρόκειται απλώς για δημοσιεύματα και πως αναμένει την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Ακολουθεί παρελκυστική τακτική προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, καθώς οι μέτοχοι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν, βλέποντας την εταιρία να μην πραγματοποιεί έργο, και την αξία της μετοχής να έχει απώλειες 90% σε 2 χρόνια.

Την τακτική αυτή ακολουθεί η Minoan Group επί 20 χρόνια και μάλλον θα τη συνεχίσει, άγνωστο για πόσο ακόμη διάστημα, ερμηνεύοντας τη σύμβαση με το Ίδρυμα κατά το δοκούν, αφού το Ίδρυμα και οι εκπρόσωποί του λειτουργούν ως φερέφωνά της.

Η σκοτεινή τούτη υπόθεση είναι δυνατό να λήξει οριστικά αν το Υπουργείο Οικονομικών ανακαλέσει την απόφασή του, στην οποία στηρίχτηκε η νομικά διάτρητη οριστική σύμβαση μεταξύ Ιδρύματος και Minoan Group. Αυτή είναι μια κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφούμε, αν δεν θέλουμε ασχολούμαστε με την “επένδυση” και την επόμενη 20ετία. Είναι επίσης καθήκον μας η συγκεκριμενοποίηση της εναλλακτικής πρότασης για διαφορετικού τύπου ανάπτυξη της περιοχής. Οι άλλες πλευρές της υπόθεσης λίγο ως πολύ έχουν πάρει το δρόμο τους:

Από τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, μετά την κατάθεση αναφοράς και πλήθους εγγράφων από τον Α. Αλαβάνο, έχει ανατεθεί στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης διενέργεια έρευνας για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων από την πλευρά του ιδρύματος. Στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς θίγει και το ζήτημα της ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού-Ιδρύματος.

Από την έρευνα του επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών στο Ίδρυμα προκύπτει χορός εκατομμυρίων, και το Ίδρυμα χαρακτηρίζεται πλυντήριο χρήματος.

Δημοσίευμα της εφημερίδας του Ηρακλείου “Πατρίς” αναφέρει την επέκταση της έρευνας στη Βρετανία, μετά από αίτημα του επιθεωρητή του ΥΠΟ.

Η απόφαση του ΣτΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, όσον αφορά όχι μόνο τη συγκεκριμένη “επένδυση” αλλά εν γένει την εκτέλεση παρόμοιων έργων από επίδοξους επενδυτές σε προστατευόμενες ή απειλούμενες περιοχές, την κατασκευή γηπέδων γκολφ, τη χωροθέτηση τουριστικών ή οικιστικών θέρετρων, την ιδιωτική πολεοδόμηση κ.λπ. Η σημασία της απόφασης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αφού το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει θεωρηθεί η ναυαρχίδα των τουριστικών-οικιστικών επενδυτικών σχεδίων και έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Αναμφίβολα, η απόφαση αυτή του ΣτΕ αποτελεί νίκη των οικολογικών οργανώσεων, που τεκμηρίωσαν την περιβαλλοντική διάσταση, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέδειξαν την πολιτική και οικονομική πλευρά του σκανδάλου, και όλων των πολιτών, Ελλήνων και ξένων, επώνυμων και ανώνυμων, που δεν δίστασαν να κινητοποιηθούν και άντεξαν (και αντέχουν) σε πιέσεις και απειλές.

Για πληρέστερη ενημέρωση:

http://syriza-agn.pblogs.gr/
http://www.ecocrete.gr/
http://www.imis.gr/idryma/html/idryma.html
http://www.minoangroup.com/

Θεοδόσης Ν. Γαρεφαλάκης