Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου “Μεσοποταμία”: Έκαναν τα πάντα για να τη θάψουν, ξεχνώντας ότι είναι σπόρος

IMG_9624

IMG_9624Έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια η 8 Μάρτη, η Ημέρα της Γυναίκας να γιορτάζεται σαν συνέχεια των απόκρεω με χορούς, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Φέτος η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου “Μεσοποταμία” αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει στην ημέρα το αγωνιστικό της περιεχόμενο, από το οποίο είχε αφυδατωθεί τα τελευταία χρόνια. Γιόρτασε την Ημέρα, ως ημέρα αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, την γυναίκα, την μετανάστρια, την εργάτρια, που δέχτηκε την άγρια δολοφονική επίθεση, γιατί “δεν συνεμορφωθει”. Η εκδήλωση ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την “Μεσοποταμία”. Υπήρχαν και οι αμφιβολίες για το αν μπορούμε να διαχειριστούμε μια εκδήλωση από τις 12 το μεσημέρι ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Το αποτέλεσμα όμως μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία. Η συμμετοχή του κόσμου ανέλπιστη.

Για την επιτυχία όμως της εκδήλωσης καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς. Τους αναφέρουμε με την σειρά που εμφανίστηκαν: Παιδικό θεατρικό παιχνίδι με την Κόκκινη κλωστή, Τα Κρουστά του ΕΜΠ, Βουλγάρικο πολυφωνικό συγκρότημα “Ροδίνα”, Κώστας και Μαρία (κρουστά), Θέμος Σκανδράμης, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Καραγκιόζης του Σπύρου, Της Νύχτας τα Βελούδα, Οι Κυνηγοί του ονείρου, Μάρω Μαρκέλλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Ειρήνη Δασκαλάκη, Χαΐνηδες, Σπυριδούλα, Σκάγια, Ρόδες.

IMG_9541Η εκδήλωση έγινε η αιτία και για πράξεις αλληλεγγύης που αξίζει να αναφερθούν. Οι μετανάστες, που διδάσκονται ελληνικά από το σχολείο, που λειτουργεί στο στέκι της “Μεσοποταμίας” πρόσφεραν τα χρήματα για τις αφίσες της εκδήλωσης. Γιατρός, πλαστική χειρουργός, συναγωνίστρια στα κινήματα, ήρθε σε συνεννόηση με τους οικείους της Κωνσταντίνας, να αναλάβει τις δύσκολές εγχειρήσεις, που θα χρειαστούν, χωρίς αμοιβή. Πολλοί και πολλές δούλεψαν για να λειτουργήσουν όλοι μέρα το παζάρι οικονομικής ενίσχυσης και το μπαρ. Και κάτι χαρακτηριστικό. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετά το τέλος της συναυλίας αρκετός νεαρόκοσμος παρέμενε στο χώρο. Όταν τους ανακοινώθηκε ότι η καθαρίστρια του Δήμου, που της είχε ανατεθεί το καθάρισμα του χώρου, πρόσφερε το χρηματικό ποσό, που ως δώρο της έδωσε η “Μεσοποταμία” για ενίσχυση της Κωνσταντίνας, τότε όλοι μαζί βοήθησαν στον καθαρισμό του χώρου. Τελικά στο λογαριασμό της Κωνσταντίνας κατατέθηκαν 5600 ευρώ, που μαζεύτηκαν από την εκδήλωση. Η 8 Μάρτη 2009 στο Μοσχάτο, ήταν πραγματικά ημέρα της γυναίκας.

www.mesopotamia.gr