Να καταργηθεί ο “τρομονόμος”, της Μ.Φ.

Μεγάλη διαδήλωση στη Λάρισα

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση-διαδήλωση στις 17/01/09 στη Λάρισα με το πιο πάνω σύνθημα, οι διαδηλωτές αξίωσαν την απόσυρση του "τρομονόμου" και όλων των κατηγοριών που βαρύνουν τους συλληφθέντες στα επεισόδια κατά την εξέγερση της νεολαίας, στις 8 & 9/12/2008 στην πόλη μας.

Για την ιστορία του πράγματος, να υπενθυμίσουμε ότι στη Λάρισα, στις 8 & 9/12/2008, 25 άτομα, νέοι, συνελήφθησαν από την αστυνομία και οι 4 εξ’ αυτών κατηγορήθηκαν με βάση τον "τρομονόμο" για "σύσταση εγκληματικής οργάνωσης". Οι 11 ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ κρατούνται τέσσερις στις φυλακές Κορυδαλλού και Αυλώνας.

Για την υπεράσπιση αυτών και εκφράζοντας την αλληλεγγύη που σαν συνειδητοί πολίτες οφείλουμε, φτιάχτηκε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, που ύστερα από σειρά εκδηλώσεων, η κορύφωση της πράξης της ήταν το πανελλαδικό, μαχητικό συλλαλητήριο του Σαββάτου. Μέλη πολιτικών κινήσεων και φορέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, που διοργάνωσε συγκέντρωση σε πλατεία της πόλης και που επί δυόμισι ώρες οι διαδηλωτές, πάνω από 3.000, αξίωσαν την απόσυρση όλων των κατηγοριών σε βάρος των συλληφθέντων, την αποφυλάκιση των κρατουμένων και την κατάργηση του "τρομονόμου", η εφαρμογή του οποίου αποτέλεσε και το λόγο της συγκεκριμένης πανελλαδικής διοργάνωσης στη μοναδική πόλη που εφαρμόστηκε ο νόμος κατά συλληφθέντων και, μάλιστα, ανήλικων μαθητών.

Η συγκέντρωση αποτέλεσε πολιτικό γεγονός!

Μέρες πριν, η αστυνομία τρομοκρατούσε τους μαγαζάτορες με ανακοινώσεις-πληροφορίες που διοχέτευε και που μιλούσαν για επεισόδια, σπασίματα μαγαζιών και λεηλασίες, που θα συνέβαιναν από ταραχοποιά στοιχεία. Εδώ ήταν και το μεγάλο στοίχημα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης: Να σπάσουμε τα φοβικά σύνδρομα των νοικοκυραίων. Με συνεχείς παρεμβάσεις-ενημερώσεις για την πανελλαδική συνάντηση και με κάλεσμα-προτροπή να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους και να ενισχύσουν με την παρουσία τους τη διαδήλωση, κατορθώθηκε: Έσπασε ο πάγος.

Η συγκέντρωση πέτυχε γιατί εκατοντάδες, προπαντός Λαρισαίοι, βγήκαν στο δρόμο. Η διαδήλωση ήταν μαχητική με παλμό και οργή. Χωρίς σταματημό φωνάχτηκαν συνθήματα κατά του "τρομονόμου" και με την απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι όλοι. Η 17η Γενάρη αποτέλεσε ιστορικό γεγονός για τη Λάρισα, που οι πολίτες της για γενιές μετά θα το θυμούνται.

Η δυναμική του γεγονότος ήταν τέτοια που η ομάδα των ακροδεξιών, με τις πλάτες της αστυνομίας, δεν κατάφεραν να προβοκάρουν τους διαδηλωτές όταν κινήθηκαν εναντίον τους και να αμαυρωθεί η προσπάθειά μας.

Με περισσότερη αισιοδοξία, λοιπόν, θα κλιμακώσουμε τις πράξεις μας μέχρις ότου όλοι οι συλληφθέντες δικαιωθούν!

Μ.Φ.