Πανελλήνια πρωτοτυπία για το Δήμο Καβάλας: με “εθελόντριες” δουλεύουν οι παιδικοί σταθμοί, του Π. Λ.

Πρωτοτύπησε για ακόμη μια φορά η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αφού από το περασμένο Νοέμβριο εργάζονται (αλλά δεν πληρώνονται) 28 "εθελόντριες" σε παιδικούς σταθμούς. Η διοίκηση του Δήμου "έλυσε" το μεγάλο πρόβλημα σε έλλειψη απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών της πόλης με την "πρόσληψη" εθελοντριών. Οι εργαζόμενες αυτές δέχτηκαν να αναλάβουν υπηρεσία στους παιδικούς σταθμούς, μετά την υπόσχεση της διοίκησης ότι σύντομα θα αποκτήσουν συμβάσεις. Πέρασαν δύο μήνες και οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια. Η μαζική συμμετοχή εθελοντριών και άλλων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 9/1 στη Καβάλα, μετά από παραίνεση μελών του τοπικού Σωματείου ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανέδειξε το πρόβλημα. Η διοίκηση του Δήμου, αφού αρχικά έκανε την ανήξερη, κάτω από τις πιέσεις των ΜΜΕ, αργότερα υποχρέωσε τις εθελόντριες να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο εθελοντικά, προκειμένου η ίδια να καλυφθεί νομικά. Ακόμη και αυτό όμως είναι παράνομο, αφού δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την εθελοντική εργασία. Η νέα υπόσχεση που πήραν οι "εθελόντριες" για υπογραφή συμβάσεων από Μάρτη συνοδεύτηκε από ένα "δωράκι" των 500 ευρώ στην καθεμία.

Το πρόβλημα της ολοένα μειούμενης χρηματοδότησης των δήμων από τη κεντρική εξουσία είναι γνωστό. Οι περισσότεροι δήμοι βάζουν τους δημότες-πελάτες να πληρώσουν την μείωση των κονδυλίων και ούτε λόγος δεν γίνεται για τη διεκδίκηση των χρωστούμενων από τη κεντρική εξουσία. Σαν αποτέλεσμα, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Καβάλας απαξιώνονται συνεχώς, οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν μέχρι και 180 ευρώ κάθε μήνα για τη σίτιση του παιδιού τους, ενώ υπάρχει και "εθελοντικά εργαζόμενο" προσωπικό. Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλο ένα δείγμα υλοποίησης ενός γενικότερου σχεδίου που θέλει να υποχρεώσει τους γονείς να πληρώνουν για την βασική εκπαίδευση των παιδιών. Η διοίκηση του Δήμου λέει πως τα ταμεία είναι άδεια, ο Δήμος αδυνατεί για τη συντήρηση των σταθμών και πετάει τη μπάλα στους γονείς λέγοντας ότι αυτοί πρέπει να πληρώσουν (και άλλο!) για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Εντελώς προκλητικά, την ίδια στιγμή ο Δήμος Καβάλας συντηρεί πρόγραμμα αξίας 400.000 το χρόνο για δωρεάν εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού με τα αστικά λεωφορεία τις ώρες 5:30 με 7:45 (σ.σ. τα λεωφορεία τις ώρες αυτές είναι άδεια).

Η πανελλήνια αυτή πρωτιά στην Καβάλα δείχνει την ασυδοσία της εργοδοσίας (ακόμη και δημοτικής) που πατάει πάνω στην ανάγκη για εργασία και εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους έχοντας τους απλήρωτους και ανασφάλιστους, χωρίς καν σύμβαση.

Π. Λ.