“Εισβολή” στο κάτεργο, του Γιώργου Παπαϊωάννου

Την Τετάρτη 18 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην εταιρεία "Manco Συστήματα Πληροφορικής Α.Ε.", που βρίσκεται στη λεωφόρο Ηρακλείου στην ΑΘήνα, από περίπου 20 μέλη και φίλους της Ένωσης Εργαζομένων. Αφού μπήκαν αιφνιδιαστικά στο κτήριο όπου στεγάζεται η εταιρεία, ήρθαν σε επαφή με περίπου 150 εργαζόμενους που δούλευαν πάνω από υπολογιστές σε σειρές σε μεγάλες αίθουσες και τους μοίρασαν προκήρυξη της Ένωσης Εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καταχωρούν στοιχεία (Ε9, Α.Π.Δ., δηλώσεις κτηματολογίου κ.λπ.). Πελάτης της εταιρείας είναι το κράτος και πολλές φορές η παράνομη και μαύρη εργασία προσφέρεται μέσα στα υπουργεία, το ΙΚΑ και τους δήμους! Να όμως γιατί είναι παράνομη και μαύρη: Οι εργαζόμενοι αμείβονται με το κομμάτι και δουλεύουν 8 και 10 ώρες για 500 και 600 ευρώ. Οι αποδείξεις πληρωμής αναφέρονται σε κανονική οχτάωρη εργασία αμειβόμενη με το βασικό μισθό, δηλαδή αναφέρουν ψεύτικα δεδομένα. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων έχει υπογράψει συμβάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ούτε λόγος δε γίνεται για στοιχειώδη δικαιώματα (επιδόματα κ.λπ.). Η πληρωμή γίνεται με βάση τον αριθμό των καταχωρήσεων ή και των… πληκτρολογήσεων που καταγράφονται από τους υπολογιστές. Η αμοιβή για κάθε καταχώρηση ή πληκτρολόγηση τροποποιείται κατά καιρούς από τον εργοδότη ώστε να καθορίζει όπως θέλει εκείνος και τους ρυθμούς, και τον τελικό "μισθό".

Σε ανακοίνωση εργαζόμενων στη Manco διαβάζουμε:

"…Το επάγγελμά μας, αυτό του καταχωρητή (του Data Entry Operator, όπως το λένε) αποτελεί ένα από τα πιο εντατικοποιημένα επαγγέλματα στο οποίο απασχολούνται συνήθως φοιτητές, πτυχιούχοι άνεργοι, μητέρες που προσπαθούν να συμπληρώσουν το ελλειμματικό οικογενειακό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι και νέοι πριν την εξεύρεση μιας "πραγματικής" εργασίας. Η εταιρεία Manco απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων τον οποίο και "αυξομειώνει" ανάλογα με τις ανάγκες της, πράγμα που σημαίνει πως εξωθεί σε παραίτηση όταν δεν το χρειάζεται πια. Με δυο λόγια, πρόκειται για ένα σύγχρονο εργοστάσιο του τριτογενή τομέα, το βασίλειο της "άυλης εργασίας" με τα "άυλα" δικαιώματα, το βασίλειο της αυθαιρεσίας και της παρανομίας".

Ο εργοδότης πρόσφατα όχι μόνο απέλυσε 2 εργαζόμενους που είχαν προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας χωρίς καν αποζημίωση, αλλά στις 17 Νοέμβρη κατέθεσε και μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους! Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης απειλούσε ότι δήθεν έχει φωνάξει την αστυνομία και άλλαζε θέμα σε κάθε συγκεκριμένη αναφορά στις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία.

Η προκήρυξη της Ένωσης Εργαζομένων, αφού ανέφερε όλες τις παρανομίες της εργοδοσίας, συνέχιζε:

"…Η Manco είναι παράνομη κυρίως γιατί ξεζουμίζει τους εργαζόμενους, τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμα, σαν ανταλλακτικά που τα παίρνει, τα χρησιμοποιεί όπως θέλει και τα πετάει.

Τα τελευταία χρόνια συστηματικά μας καταργούν τα δικαιώματα (και παράνομα και με το νόμο). Γυρνάνε τους εργαζόμενους 80 χρόνια πίσω. Τότε που δεν είχανε κανένα δικαίωμα, ούτε ωράριο, ούτε ασφάλιση και αντιμετωπίζονταν σαν κανονικοί σκλάβοι…

Ζητάμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση ανάκληση των παράνομων και εκδικητικών απολύσεων.
  • Να σταματήσουν οι απειλές και ο ψυχολογικός πόλεμος. Να ξηλωθούν οι παράνομες κάμερες.
  • Καταβολή των επιδομάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.
  • Καταβολή όλων των ενσήμων που μας κλέψανε και από δω και πέρα να μπαίνουν κανονικά.
  • Να σταματήσει η παρανομία της πληρωμής με το κομμάτι. Εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης.
  • Θέλουμε μισθό για να ζούμε σαν άνθρωποι και όχι να βγάζουμε τα μάτια μας για ένα χαρτζιλίκι.
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση και οι εξοντωτικοί ρυθμοί.
  • Διαλείμματα και συνθήκες όπως προβλέπονται για δουλειά με υπολογιστή…"

Η Ένωση Εργαζομένων προγραμματίζει νέες κινήσεις υποστήριξης των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους. Ετοιμάζεται συνάντηση με τους εργαζόμενους μέσα στο χώρο της εταιρείας και συνάντηση με τον εργοδότη για να μας εξηγήσει τι πρόκειται να κάνει με τα παραπάνω αιτήματα και αν θα αποσύρει τις μηνύσεις κατά των εργαζομένων ή αν σκοπεύει να πληρώσει το τίμημα της συνέχισης της παρανομίας και της τρομοκρατίας. Η Ένωση θα συνεχίσει τέτοιου είδους παρεμβάσεις προσπαθώντας κυρίως να ενεργοποιήσει τους ίδιους τους εργαζόμενους και να τους καλέσει να μπούνε στα σωματεία και να τα πάρουνε στα χέρια τους, αφού οι περισσότερες συνδικαλιστικές ηγεσίες κοιμούνται τον ύπνο του (εργατικού) δικαίου…

Γιώργος Παπαϊωάννου