Να ξηλωθεί η δομή που γεννά “Βατοπέδια”, του Χρίστου Καραμάνου

1 Το Βατοπέδι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη μεταπολιτευτική ιστορία, που στήθηκε επί ΠΑΣΟΚ και υλοποιήθηκε ευθύς με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, από το 2004, υπό την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ήδη με την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία το 2004, η δικαστική απόφαση σε βάρος της Μονής για την ιδιοκτησία της Λίμνης Βιστονίδας, θάφτηκε σε κάποια δικαστικά συρτάρια, προκειμένου μετά να ξεκινήσει το αλισβερίσι των παράνομων ανταλλαγών νερού με οικοπεδικά φιλέτα.

2 Η κυβέρνηση Καραμανλή, η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση των σκανδάλων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, ξεφτιλίζεται καταφεύγοντας σε απίθανες μεθοδεύσεις για να καλύψει τα σκάνδαλα – όπως η αποχώρηση από τη Βουλή στη διαδικασία για την Προανακριτική. Επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, που κι αυτή προϊόν καλπονοθευτικού νόμου είναι. Στη συνείδηση όμως του λαού είναι ένοχη και για το Βατοπέδι και για ολόκληρο το έργο της. Είναι ένοχος ο επικεφαλής της, η συνολική λειτουργία και η αντίληψης της, κι όχι μόνο κάποια "πεπλανημένα" στελέχη της, όπως θέλει ο κ Σανιδάς – ο ενορχηστρωτής των δικαστικών πραξικοπημάτων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου αλλά και ο μεγάλος εισαγγελικός διώκτης των εργαζομένων, των συμβασιούχων κ.λπ.

3 Είναι αμφίβολο αν οι διαδικασίες της Βουλής μπορούν να αποκαλύψουν το εύρος της δομής που είναι υπεύθυνη για το Βατοπέδι και περιλαμβάνει κυβερνητικά κέντρα, κρατικούς μηχανισμούς (ΚΕΔ, νομικά συμβούλια, συμβολαιογράφους με πρώτη την κ. Βουλγαράκη, ορκωτούς εκτιμητές), επιχειρηματικούς ομίλους (οι μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες ήταν πελάτες της Μονής), ΜΜΕ, Εκκλησία, Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και φυσικά τη Μονή. Έχει όλος αυτός ο εσμός τεράστιες ευθύνες και σήμερα το ένα κομμάτι του προκλητικά δικαιολογείται ότι δήθεν παρασύρθηκε από το άλλο. Η δομή αυτή, που παράγει συνεχώς σκάνδαλα, έχει γίνει πλέον τυπικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου αστικού κράτους.

4 Χωρίς τη δραστηριότητα των ενεργών πολιτών και των κινημάτων τίποτα δεν θα είχε αποκαλυφθεί, όπως και τίποτα δεν αποκαλύπτεται σε μια σειρά σκάνδαλα, ακόμη και μεγαλύτερα από το Βατοπέδι, που μένουν με δικομματική και διεπιχειρηματική συμφωνία στην αφάνεια – π.χ. ο Ελαιώνας, η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και πάνω απ’ όλα το πακέτο 28 δισ. χάρισμα στις τράπεζες.

5 Το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε φτηνούς εντυπωσιασμούς, με ψηφοθηρικό στόχο αλλά πάνω απ’ όλα θέλει να κρύψει τις δικές του ευθύνες – γιατί ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο στον Εφραίμ. Το χειρότερο είναι ότι επιχείρησε να προσφέρει χείρα βοηθείας στη Νέα Δημοκρατία, για να "κλείσει" την υπόθεση. Ζητούσε εκβιαστικά ψηφοφορία στη Βουλή για την Προανακριτική Επιτροπή χωρίς να έχει προχωρήσει το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής (στην οποία επί μήνες ήταν αντίθετο, η σχετική πρόταση είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ) και χωρίς καν να δοθεί η δυνατότητα να διαβαστεί ο φάκελος της δικογραφίας. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η Εξεταστική, που συγκροτήθηκε με ομόφωνη απόφαση στη Βουλή, σηματοδοτεί και τις δικές του μεγάλες ευθύνες για το σκάνδαλο. Γνωρίζει επίσης ότι αν προχωρήσει η Εξεταστική, που έχει ίδιες αρμοδιότητες με την Προανακριτική, θα είναι πιο εύκολος εντοπισμός και η απόδοση ποινικών ευθυνών των κυβερνητικών στελεχών. Αλλά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά. Δεν τα θέλει. Είναι "μέσα" στο κόλπο της συγκάλυψης. Ο λαός μας λέει: "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει" – και επιβεβαιώνεται. Τελικά, χάρη στη σωστή τακτική της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να μην επιμείνει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την Προανακριτική – μια ψηφοφορία που δεν θα έβγαζε αποτέλεσμα και παράλληλα θα ακύρωνε (βάσει του Συντάγματος) τη δυνατότητα να υπάρξει Προανακριτική στο μέλλον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

6 Η Αριστερά ήταν η μόνη δύναμη που στάθηκε με συνεπή στάση καταγγελίας του διαχρονικού και δικομματικού σκανδάλου. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έδρασε κινηματικά, ευαισθητοποίησε, ενημέρωσε και κινητοποίησε το λαό. Κατάγγειλε και το σκάνδαλο και το συνολικότερο ζήτημα σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Απαίτησε έγκαιρα, μόνος αυτός, τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Συνεχίζει να δίνει τη μάχη για να ξηλωθεί η μήτρα των σκανδάλων, η δομή που τα γεννά: ο νεοφιλελευθερισμός και η σύμφυση κράτους και επιχειρηματικών ομίλων.

Χρίστος Καραμάνος


Το "Βατοπέδι" του Ελαιώνα

Ενώ ο Δήμος Αθηναίων και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσιάζουν παραπλανητικές μακέτες, η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα κορυφώνει τη δράση της ενάντια στην τσιμεντοποίηση.

Ήδη κατατέθηκε η 3η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενάντια στην αδειοδότηση του φαραωνικού MALL του Βωβού, προσφυγή στην οποία συμμετέχουν 130 πολίτες. Το τερατούργημα, ανάλογων διαστάσεων με αυτό που υπάρχει στο Μαρούσι, χτίζεται ήδη –και η προσφυγή πάει να το σταματήσει– σε χώρο χαρακτηρισμένο σαν κοινόχρηστο πράσινο. Ο χώρος αποχαρακτηρίστηκε με νόμο (που πρότειναν οι Σουφλιάς και Βουλγαράκης το 2006 και ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), ο οποίος σκανδαλωδώς παρέχει στον Βωβό διπλάσιο συντελεστή δόμησης. Τα συμβόλαια με τα οποία αγόρασε το οικόπεδο ο Βωβός, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, τα έκανε (ποια άλλη;) η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη…

Παράλληλα η Επιτροπή Πολιτών έχει αναδείξει ότι το νέο γήπεδο του ΠΑΟ προωθείται παραβιάζοντας το μισό πολεοδομικό κώδικα. Μπαίνει μέσα στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, υπερβαίνει κατά πολύ το συντελεστή δόμησης, ακόμη κι αυτού του απαράδεκτο νόμου Σουφλιά-Βουλγαράκη, περικόπτει περίπου 3.000 από τις (από το νόμο προβλεπόμενες) θέσεις στάθμευσης. Όλο αυτό το πλέγμα των παράνομων και σκανδαλωδών ρυθμίσεων έχει τραγικές συνέπειες στις γύρω περιοχές, και ευρύτερα στη Δυτική Αθήνα. Οι μακέτες δείχνουν κάποιο πράσινο, αλλά κι αυτό είναι μόνον για το θεαθήναι – δεν είναι καν κατασκευάσιμο. 220 στρέμματα, μιάμιση φορά ο Εθνικός Κήπος, τσιμεντοποιούνται πλήρως.


Η Ολυμπιακή στα Εμιράτα!

Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο! Κλείνει ο δημόσιος και εθνικός αερομεταφορέας, μια από τις ασφαλέστερες εταιρίες στον πλανήτη, με μια από τις καλύτερες παγκοσμίως τεχνικές βάσεις – και παραδίνεται στην Κατάρ Έργουεϊς. Το πρόσφατο ταξίδι Καραμανλή στο Κατάρ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των εμίρηδων αλλά και την αγωνία του Καραμανλή να βρεθεί αγοραστής, που να αναλάβει την Ολυμπιακή. Μοιάζει να έχει αυτή η κυβέρνηση μίσος απέναντι στην Ολυμπιακή. Θέλει να την κλείσει πάση θυσία, ακόμη κι αν κάποιος την αγοράσει και μετά αναλάβει αυτός να την κλείσει, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ, που και σ’ αυτό το θέμα έστρωσε το χαλί της ιδιωτικοποίησης στην κυβέρνηση Καραμανλή, μιλά για "αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας". Είναι ακόμη μεγαλύτερη η δικομματική πρόκληση, αν σκεφθεί κανείς τον πακτωλό των δισ. που χαρίζονται στις τράπεζες, αλλά και τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους απέναντι στην Ολυμπιακή. Είναι η στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι να βροντοφωνάξουμε:

  • ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής
  • Δημόσιος εθνικός αερομεταφορέας