Η “μεταρρύθμιση” συνεχίζεται, του Νίκου Ταυρή

Έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες

Συνεχίζεται από την κυβέρνηση η αντιλαϊκή επίθεση με το κωδικό όνομα "μεταρρυθμίσεις". Αποφασισμένη η ΝΔ, με τη συμπολίτευση του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει ουσιαστικά την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού, προωθεί μια σειρά από νομοσχέδια και ρυθμίσεις που θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο τους όρους κάτω από τους οποίους ζει και εργάζεται η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, θα διαλύσουν κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους που έχει απομείνει και θα παραδώσουν στο κεφάλαιο κάθε σημαντική δραστηριότητα του δημόσιου τομέα. Και όλα αυτά μετά την ψήφιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την επαίσχυντη συμφωνία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με το ΣΕΒ, που δίνουν στους εργαζομένους ένα ευρώ αύξηση τη μέρα. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιδείξει επιτέλους "έργο" στα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Όλος ο διαπλεκόμενος επιχειρηματικός κόσμος περιμένει να δει "μεταρρυθμίσεις" και δεν του αρκεί μόνο η διάλυση του ασφαλιστικού. Θέλουν ακόμα περισσότερη συμπίεση των εργαζομένων και της νεολαίας, ακόμα περισσότερα κέρδη. Έτσι η συνέχεια έχει:

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Με μια αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία, η κυβέρνηση εγγυήθηκε τη μεταβίβαση των μετοχών που κρατούσε στα χέρια του ο όμιλος Βγενόπουλου με την πρόσθετη πώληση ενός ακόμα μεριδίου 8% του Δημοσίου και την παράλληλη παραχώρηση της διοίκησης της εταιρίας στην Deutsche Telekom. Έτσι, ο γερμανικός όμιλος, αγοράζοντας μόλις το 28% του ΟΤΕ, βάζει χέρι στη διοίκησή του, στις υποδομές του, στην περιούσια του, στη διεύρυνσή του στις χώρες των Βαλκανίων. Με τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες ετοιμάζεται η εκχώρηση της ΔΕΗ στη γερμανική εταιρία RWE. Ετοιμάζεται το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στον όμιλο Λάτση, ενώ εντείνονται οι φήμες για συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Πειραιώς. Προωθείται η πώληση των ΕΛΤΑ στα γερμανικά ταχυδρομεία, παρόλο που από το 1989 είναι σταθερά κερδοφόρα επιχείρηση. Παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες των λιμενεργατών, ο διεθνής διαγωνισμός ξεπουλήματος των λιμανιών στους "διεθνείς διαχειριστές" έχει οριστεί για τον προσεχή Μάη. Μέσα στο 2008 φιλοδοξεί να έχει ξεμπερδέψει και με την Ολυμπιακή και ο Κ. Χατζηδάκης. Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχει πλέον ο Όμιλος Λάτση με ποσοστό κοντά στο 34%. Παράλληλα, σχεδιάζεται η παραχώρηση σε ιδιωτικά κεφάλαια, και μέσω των ΣΔΙΤ, των νέων αυτοκινητοδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Η Επιτροπή Κουκιάδη (πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα του 1990) προτείνει απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις εργαζομένων καθώς και των επιδομάτων ανεργίας και αντικατάσταση της πλήρους από τη μερική απασχόληση. Η κυβέρνηση σκέφτεται πότε είναι ο καλύτερος χρόνος εφαρμογής των νέων προτάσεων, δηλαδή της εφαρμογής της πλήρους εργασιακής ευελιξίας στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα συζητιέται και η επέκταση του ωραρίου στα καταστήματα.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Εκμηδενίζεται το λαϊκό εισόδημα από τις συνεχείς αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ αναμένεται και νέο κύμα ακρίβειας αλλά και αύξηση του ΦΠΑ και επιβολή νέων φόρων. Ήδη έχουν αυξηθεί τα διόδια κατά πολύ και η τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,20 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Ετοιμάζεται η επέκταση των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νόμου στο Δημόσιο με μείωση των συντάξεων και αύξηση του χρόνου εργασίας αλλά και επέκταση της ευλυγισίας της εργασίας με νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ευελιξία και ασφάλεια της εργασίας (flexicurity). Όλα αυτά μετά τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου. Παράλληλα, επεκτείνεται σε όλες τις ΔΕΚΟ η εφαρμογή των ευλύγιστων εργασιακών σχέσεων, όπως έγινε στον ΟΤΕ, και συζητιέται η επέκταση του ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2: Η νέα "Διοικητική Μεταρρύθμιση", με πρόσχημα την αποκέντρωση, στοχεύει στον πλήρη έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, στον περιορισμό της χρηματοδότησής της από τον προϋπολογισμό και στη μετατροπή των ΟΤΑ σε –παράλληλο με τον κεντρικό– φορομπηχτικό μηχανισμό.

ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: Με το νέο σχέδιο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αυθαίρετη δόμηση ακόμα και σε ζώνες απολύτου προστασίας, θεσπίζεται η δυνατότητα ευέλικτων διαδικασιών για ιδιωτικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, μέσα από τις οποίες θα παρακάμπτονται τα όποια μέτρα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ: Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου, προωθείται με γρήγορους ρυθμούς η εφαρμογή του, παρά την καθολική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Νίκος Ταυρής