Στην εντατική η “μεταρρύθμιση” του Ομπάμα, του Ερρίκου Φινάλη

Βάρδα μην αρρωστήσεις στην πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του κόσμου…

Σύμφωνα με φετινή μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, 44.840 πολίτες των ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι ανασφάλιστοι! Πεθαίνουν δηλαδή (όσο κι αν ακούγεται απίστευτο) επειδή έχουν ζάχαρο. πίεση, καρδιακά προβλήματα, ανάγκη μεταμόσχευσης κ.λπ., αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν την αναγκαία περίθαλψη, τα φάρμακα και τις επεμβάσεις που χρειάζονται… Πρόκειται μάλιστα για τεράστια αύξηση σε σχέση με προηγούμενη αντίστοιχη μελέτη, του 2000, που τοποθετούσε τον αριθμό αυτών που πέθαιναν λόγω αδυναμίας να πληρώσουν την περίθαλψή τους σε 18.000 άτομα. Η αύξηση αυτή σχετίζεται άμεσα με τον επίσης διογκούμενο αριθμό των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ, που έχει εκτιναχθεί λόγω της κρίσης: ανέρχεται πλέον σε 46 εκατομμύρια άτομα, στα οποία πρέπει να προστεθούν άλλα 25 εκατομμύρια που έχουν υποτυπώδη “περίθαλψη”. Οι τρομακτικοί αυτοί αριθμοί αποκαλύπτουν το απάνθρωπο αίσχος του νεοφιλελευθερισμού, και μάλιστα στην “πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του κόσμου”!

Καθημερινά γίνονται γνωστά στις ΗΠΑ περιστατικά, ακόμη και παιδιών που αφήνονται να πεθάνουν επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν για την αναγκαία θεραπεία ή μεταμόσχευση. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που οι γιατροί “λυγίζουν” και δέχονται να κάνουν δωρεάν τις απαραίτητες επεμβάσεις, αλλά αυτές απαγορεύονται από τις διοικήσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων με απύθμενο κυνισμό: “Και πώς θα το δικαιολογήσουμε στους μετόχους μας;”. Εδώ ακριβώς, στους “μετόχους” (δηλαδή στον αποκλειστικά κερδοσκοπικό χαρακτήρα όλου του φάσματος των υπηρεσιών υγείας, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ασφαλίσεων, της έρευνας κ.λπ.) βρίσκεται η αιτία αυτής της κυριολεκτικά απίστευτης κατάστασης. Το κυνήγι του κέρδους ως μοναδική αξία, σε συνδυασμό με δεκαετίες ακραίου νεοφιλελευθερισμού, έχει διαλύσει τα πάντα στην “υπερδύναμη”. Και φτάνει σε εξωφρενικές καταστάσεις: η Γερουσία σκέφτεται να επιβάλλει… πρόστιμο 3.800 δολαρίων το χρόνο σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν ασφάλιση!

Με λίγα λόγια, η ασφάλιση και η περίθαλψη στις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με την “ευρωπαϊκή” κατάσταση όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, κάθε εργαζόμενος είναι αυτοδικαίως ασφαλισμένος, έστω και σε επίπεδο “ΙΚΑ” (φυσικά και στις ευρωπαϊκές χώρες οι “εξαιρέσεις” αμερικανικού στιλ διαρκώς επεκτείνονται, με τη μαύρη εργασία, τα stage κ.λπ.). Αντίθετα, στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η ασφάλιση: ο εργαζόμενος έχει το… “δικαίωμα επιλογής” αν θα ασφαλιστεί ή όχι – έτσι δεκάδες εκατομμύρια μένουν ανασφάλιστοι, ιδίως στην περίπτωση που είναι χαμηλόμισθοι ή δεν δουλεύουν σε μεγάλες εταιρίες, οι οποίες συχνά έχουν δικά τους ασφαλιστικά ταμεία. Όμως ακόμη κι αυτή η περίπτωση δεν προσφέρει σιγουριά, όπως έδειξε η περίπτωση της Enron: το 2001 χιλιάδες υπαλλήλων και συνταξιούχων έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, την υγειονομική τους περίθαλψη, τα κονδύλια για τις σπουδές των παιδιών τους και τις συντάξεις τους, όταν κατέρρευσε η εταιρία (βέβαια τα περισσότερα golden boys της Enron την κοπάνησαν έγκαιρα, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια…).

Αυτό είναι το “αμερικανικό μοντέλο” που τόσο θαυμάζουν οι νεοφιλελεύθεροι και θέλουν να επιβάλλουν στην Ευρώπη και στην πατρίδα μας μέσω Κομισιόν και κυβερνήσεων: “δικαίωμα επιλογής” με μια ανεπαρκή ασφάλιση, κατάργηση ουσιαστικά των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών, διάλυση κάθε υπολείμματος “κοινωνικής πρόνοιας”, και πρόσθετες παροχές μόνο σε όσους αντέχουν να τις πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα. Με τον κίνδυνο να χάσουν τα πάντα εάν τα “επενδυτικά” παιχνίδια των ιδιωτικών ασφαλιστικών οδηγήσουν σε κατάρρευση, όπως έγινε μόλις αυτή τη βδομάδα και στην Ελλάδα με τον όμιλο “Ασπίς” (άλλωστε στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καν η ελάχιστη προστασία των ιδιωτικά ασφαλισμένων που υφίσταται ακόμη στην Ευρώπη, αφού θεωρείται… “σοσιαλιστικού τύπου επέμβαση στην ελεύθερη αγορά”!). Ας σημειωθεί εδώ ότι η πιο φτηνή ασφάλιση στις ΗΠΑ (που καλύπτει μόνο των 50% των τυχόν εξόδων) κοστίζει 4.500 δολάρια ετησίως, ενώ μια “κανονική” ασφάλιση ξεκινά από 10-12 χιλιάδες δολάρια…

Προεκλογικά, λοιπόν, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί “δημόσια περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς”. Επρόκειτο πράγματι για “επαναστατικό” σχέδιο σε σχέση με την κοινωνική αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού που επικρατεί στις ΗΠΑ – όπου ακόμα και μια ιδέα κράτους κοινωνικής πρόνοιας σαν αυτή που προώθησε ο… Πρώσος καγκελάριος Ότο φον Μπίσμαρκ το 1880 (προσπαθώντας να ελέγξει την άνοδο του σοσιαλιστικού κινήματος) μοιάζει πολύ ριζοσπαστική! Έτσι, αυτή η υπόσχεση του Ομπάμα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους συγκέντρωσε την υποστήριξη πολλών που, ακόμη κι αν έχουν “σταθερή” δουλειά, αδυνατούν να ασφαλιστούν και απλά παρακαλούν να μην τους βρει το κακό…

Σκόνταψε όμως στην ενορχηστρωμένη αντίσταση των πανίσχυρων λόμπι, και ουσιαστικά τράπηκε σε φυγή. Κάτω από τα καταιγιστικά πυρά της ασφαλιστικής, φαρμακευτικής και υγειονομικής “βιομηχανίας” (που ενισχύει τα ταμεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και απαιτεί υπακοή) υποχρεώθηκε από υποχώρηση σε υποχώρηση, ώσπου το “σχέδιο” θυμίζει σήμερα φάντασμα των αρχικών υποσχέσεων. Και έφτασε στο σημείο να δηλώσει, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι “δεν θα υπογράψω οποιοδήποτε νόμο επιβαρύνει έστω και με μια δεκάρα τα ελλείμματά μας”! Πώς θα υπάρξει κοινωνική πρόνοια χωρίς λεφτά, παραμένει μυστήριο – αλλά την ίδια στιγμή ο Ομπάμα εγκρίνει την παραπέρα επιβάρυνση των ελλειμμάτων με τρισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει τους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και αλλού. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η πιο μεγαλεπήβολη “μεταρρύθμιση” του Ομπάμα θα μεταφραστεί ουσιαστικά σε… υποχρεωτική ασφάλιση σε ιδιωτικές (κυρίως) εταιρίες, και πρόστιμο σε όποιον δεν μπορεί να την πληρώσει!

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική ακροδεξιά, για να τον υποχρεώσει σε πλήρη συνθηκολόγηση, συνεχίζει να τον κατηγορεί ως… “σοσιαλιστή” και να υποκινεί “λαϊκές αντιδράσεις”. Όμως οι ακόμα πιο μεγάλες διαδηλώσεις, που απαιτούν πραγματική δημόσια υγεία και εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων, περνούν στα ψιλά. Φυσιολογική εξέλιξη για τη χώρα-θεματοφύλακα της αγοράς και της ιερότητας του κέρδους. Ακόμη κι όταν αυτό απροκάλυπτα πατά επί πτωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μετοχές που έχει κερδίσει με την… αξία του ο κύριος Γουίλιαμ ΜακΓκουάιρ, διευθύνων σύμβουλος του United Health Group, ο οποίος ήδη έχει συσσωρεύσει stock-options αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Γιατί λατρεύουν τον ΜακΓκουάιρ οι μεγαλομέτοχοι του γκρουπ; Διότι έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κέρδη τους (και τα δικά του), απορρίπτοντας τη μια μετά την άλλη τις αιτήσεις χιλιάδων “ασφαλισμένων” για εγχειρήσεις και μεταμοσχεύσεις…

Δύσκολα τα πράγματα για τον Ομπάμα. Στο εσωτερικό μέτωπο εγκαταλείπει σταδιακά τις φιλολαϊκές υποσχέσεις του, και η δημοτικότητά του ήδη παίρνει φθίνουσα πορεία. Στο εξωτερικό, πέρα από τα άλλα χτυπήματα που δέχεται η “παντοκρατορία” των ΗΠΑ, βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Αφγανιστάν με καθόλου ρόδινες προοπτικές. Η προχτεσινή διαρροή της έκθεσης του ΜακΚρίσταλ, γενικού διοικητή των δυνάμεων κατοχής, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των Αμερικανών: “Αν δεν ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, είναι πιθανόν ο πόλεμος να μην μπορεί πια να κερδηθεί”. Το αίτημα για 45.000 νέους κατοχικούς στρατιώτες είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί, αφού η κοινή γνώμη των ΗΠΑ στην πλειοψηφία της ζητά τώρα “εσπευσμένη αποχώρηση”, οι δε ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι δείχνουν κι αυτοί απρόθυμοι να στείλουν νέες ενισχύσεις στο σφαγείο. Καλά τα παραμύθια για την “αλλαγή” του Ομπάμα και το “μεγαλείο” των ΗΠΑ, αλλά η αμείλικτη πραγματικότητα προσγειώνει απότομα!

Ερρίκος Φινάλης