Η δράση της “Ακρίβεια-STOP” Θεσσαλονίκης για το φυσικό αέριο συνεχίζεται, του Νίκου Νούλα

Μετά από τις πετυχημένες συγκεντρώσεις στο Κέντρο “Εξυπηρέτησης” Πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τις λαϊκές συνελεύσεις που ακολούθησαν, μετά από τη συγκέντρωση έξω από την ΕΤ-3 και τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών, οι επιτροπές σε συνάντηση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν και ήδη υλοποιούν τις περαιτέρω δράσεις τους.

Στην κατεύθυνση της πίεσης για άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έχουν δημοσιοποιήσει αποσπάσματα από το νόμο που διέπει τη λειτουργία της απελευθερωμένης –από οποιοδήποτε έλεγχο– αγοράς φυσικού αερίου και θέτουν ευθέως το ερώτημα του αν τηρείται αυτός ο νόμος. Η πρακτική που ακολουθούν τόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όσο και η ΔΕΠΑ και η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) έρχεται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Ειδικότερα, καταστρατηγούνται οι διατάξεις που αναφέρονται στην υποχρέωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να παίρνει διοικητικά, νομοθετικά και άλλα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και να φροντίζει για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση, και οι διατάξεις για την υποχρέωση των ΕΠΑ να τηρούν την αρχή της μη διάκρισης πελατών.

Επίσης, οι επιτροπές “Ακρίβεια-STOP” έχουν στείλει επιστολές προς το Συνήγορο του Πολίτη και το Συνήγορο του Καταναλωτή και αναμένουν γνωμοδοτήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ιδιαίτερα θετικές για τα αιτήματα των πολιτών.

Στις 27/4 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου των επιτροπών όπου αναλύθηκε η πολιτική της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης που, θορυβημένη από τις δράσεις ενάντια στο πανάκριβο αέριο, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για δήθεν σημαντική μείωση των τιμών και την ίδια στιγμή τρομοκρατεί τους πολίτες απειλώντας με διακοπή της σύνδεσης και επιπλέον επιβάρυνση αν δεν πληρωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί. Στη συνέντευξη αποκαλύφθηκε ότι οι τιμές παραμένουν πολύ μεγαλύτερες από αυτές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η ΔΕΠΑ και ανακοινώθηκε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να τοποθετηθούν –όπως οφείλουν– οι υπεύθυνοι.

Έτσι, έχουν ετοιμαστεί επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς το υπουργείο Ανάπτυξης και προς τη ΡΑΕ, ενώ στις 29/4 έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο –κάτω από την πίεση των επιτροπών “Ακρίβεια-STOP”– αναγνώρισε παμψηφεί την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος των πολιτών της Θεσσαλονίκης και την επιβάρυνση που προκύπτει, τόσο στην οικιακή κατανάλωση όσο και στις καταναλώσεις δημοσίων κτιρίων (κυρίως σχολείων). Με ψήφισμά του ζητά να υπάρξει παράταση στην πληρωμή των λογαριασμών του φυσικού αερίου και να αποκατασταθεί η αδικία με την αναδρομική ισχύ τιμολογίων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΔΕΠΑ, δηλαδή με τιμές φυσικού αερίου 20% κάτω από την τιμή του πετρελαίου.

Οι επιτροπές “Ακρίβεια-STOP” συνεχίζουν τη δράση τους πετυχαίνοντας χειροπιαστά αποτελέσματα, και δεν θα σταματήσουν μέχρι την τελική δικαίωσή τους, που θα είναι να ισχύσει αναδρομικά φτηνή τιμή φυσικού αερίου για το λαό.

Νίκος Νούλας