Θεσσαλονίκη: Οι επιτροπές “Ακρίβεια-STOP!” για το φτηνό φυσικό αέριο, της Βάννας Ζαφειροπούλου

“Μαζί με την άνοιξη, ήρθε και η δικαίωση του αγώνα μας”

Τον φετινό χειμώνα οι επιτροπές “Ακρίβεια-STOP”, με συντονισμένες κινήσεις, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης ενάντια στην υψηλή κοστολόγηση του φυσικού αερίου στην πόλη μας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν γι’ άλλη μια φορά συνένοχοι στην καταστρατήγηση κάθε νόμου που θεσπίστηκε για την προστασία των καταναλωτών. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας), η οποία εθελοτυφλούσε, προασπίζοντας, αντί για τα συμφέροντα των καταναλωτών, τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ και των ιδιωτών εταίρων της ΕΠΑ. Θεωρούσαν όλοι τους βέβαιο ότι θα μπορούσαν, για άλλη μια φορά, να μας εξαπατήσουν και να μας ληστέψουν, χωρίς αντίδραση και χωρίς συνέπειες.

Ευτυχώς τους διαψεύσαμε!

Μέσα στις μορφές δράσης μας ήταν οι οργανωμένες διαμαρτυρίες στα γραφεία της ΕΠΑ και στο υπουργείο, οι λαϊκές συνελεύσεις, τα ψηφίσματα, η συλλογή υπογραφών, η παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, οι συνεντεύξεις τύπου, τα δημοσιεύματα, οι επιστολές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Ανάπτυξης, όπου καταγγέλλαμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα, μελετήσαμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και στείλαμε τις νομικά τεκμηριωμένες απόψεις μας στο Συνήγορο του Πολίτη και στο Συνήγορο του Καταναλωτή, ζητώντας τους να πάρουν επίσημη θέση.

Πετύχαμε:

α) Έγγραφη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία συντάσσεται απόλυτα με τις απόψεις μας, αναλύει τις νομοθετικές παραβάσεις και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν το νόμο.

β) Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ταυτίζεται με τις θέσεις μας.

γ) Δημοσίευση-καταγγελία και από το Συνήγορο του Καταναλωτή στην ιστοσελίδα του και σχετική έρευνά του, για παράνομη τιμολόγηση του φυσικού αερίου.

δ) Την άρνηση-διαμαρτυρία χιλιάδων καταναλωτών να πληρώσουν τους υπερτιμολογημένους λογαριασμούς.

Συνεχίζουμε:

α) Με ενυπόγραφη καταγγελία προς τη ΡΑΕ, η οποία είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει επί αυτών, εντός τεσσάρων μηνών. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας.

β) Με ενυπόγραφη αναφορά στον Εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις σε όλους τους υπευθύνους.

Προσπαθούμε:

Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είναι δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι, είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι, είναι δύναμη να οργανώνεσαι.

Ενώνουμε όλους τους πολίτες με τη δική μας φωνή.

Βάννα Ζαφειροπούλου