Η φράση “υπό δοκιμή” αναζητά περιεχόμενο, του Σπύρου Γάκη

Με βάση τις δημοσκοπήσεις του 18-20% του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εκληφθεί ότι η "δοκιμή" πέτυχε, άρα το "υπό δοκιμή" έκλεισε τον κύκλο του. Όσοι σκέφτονται έτσι μπορεί να δρέψουν πικρούς καρπούς δοκιμασίας. Ίσα ίσα τώρα το "υπό δοκιμή" μπορεί να θέσει σε αμφιβολία το όλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν και κατά πόσο θα αποτελεί ένα αριστερό κίνημα ή θα διαλυθεί μέσα στις μυλόπετρες "υπεύθυνης" κυβερνητικής στάσης. Ο κυβερνητισμός μπορεί και σηκώνει κεφάλι και μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει και το ναυάγιο του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε πως το σύστημα διψάει πολύ για νέους διαχειριστές-βοηθούς εξόδου από την κρίση, που υφαίνει όλους τους αρμούς του κοινωνικού οικοδομήματος.

Εκδηλώνονται δύο προσδοκίες, αυτή του συστήματος και η προσδοκία της Αριστεράς. Για την ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο μετέωρο βήμα του πελαργού. Αποτελεί μια ομπρέλα ενός εκλογικού σχήματος, χωρίς να παίρνει σάρκα και οστά. Τα συνασπισμένα σώματα της Αριστεράς στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρέος να ενεργοποιήσουν στο έπακρον το ΣΥΡΙΖΑ. Να ανταποκριθούν στις επιθυμίες του αριστερού σώματος που τείνει στην κατεύθυνση της ενότητας. Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να διαχυθούν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτοντας τις διαφορετικότητες των προσεγγίσεών τους. Παντού, σ’ όλη την Ελλάδα, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να αναληφθούν εκείνες οι κινηματικές διεργασίες που αντιστοιχούν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και που είναι ώριμες να σπάσουν το κέλυφος της αμηχανίας. Αν η κίνηση μαζών προς την Αριστερά εκληφθεί σαν επιβεβαίωση της κομματικής γραμμής, η διάψευση δεν θ’ αργήσει. Ο κόσμος της Αριστεράς προσέρχεται στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο Συνασπισμό. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούν όσοι το λησμονούν και ετοιμάζονται να βάλουν τα γιορτινά τους. Το μήνυμα που δίνεται είναι μια συνετή Αριστερά και όχι μια Αριστερά σε αδιέξοδες ατραπούς κυβερνητισμού.

Σε πρώτο πλάνο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι συνιστώσες του. Οι συνιστώσες του θα επιδείξουν την πολιτική τους ικανότητα, χωρίς να πάψουν να υπάρχουν αυτόνομα, στη σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων στα πλαίσια των συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Και ας μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ελκτικό πόλο και όχι οι συνιστώσες του. Υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ανταπόκριση στο διάχυτο πνεύμα για την ενότητα της Αριστεράς; Η κοινωνικά εκδηλούμενη και ογκούμενη δυσαρέσκεια αναζητά τον πολιτικό της φορέα, κι αυτός είναι ένας ζωντανός, φρέσκος και δυναμικός ΣΥΡΙΖΑ που να σφύζει από ζωή. Όποιοι το υποτιμούν αυτό απλά προορίζονται για αλλού. Το ζήτημα ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις δυνάμεις είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Η ενότητα της Αριστεράς δεν είναι ιδιοκτησία καμίας συνιστώσας. Τηρουμένων των αναλογιών, η Αριστερά σήμερα μπορεί να λειτουργεί σε επίπεδο συνελεύσεων σωματείου. Μπορεί αυτό να μην είναι "επιθυμητό" αλλά είναι πραγματικό!

Σπύρος Γάκης