Για την “πολιτική των συμβάσεων”, του Χ.Κ.

Δημοσιεύουμε σε άλλη στήλη τη κριτική για την ληστρική σύμβαση σχετικά με το νέο γήπεδο του ΠΑΟ. Το ερώτημα είναι αν μια τέτοιου τύπου σκανδαλώδης σύμβαση αποτελεί μια εξαίρεση; Η απάντηση είναι όχι. Νομίζει κανείς ότι οι Συμβάσεις που θα προκύψουν από την συνεργασία του Ελληνικού Δημόσιου με τη Microsoft του Μπιλ Γκέιτς που πρόσφατα ανακοινώθηκε, θα είναι καλύτερες; Μήπως αυτή της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE; Αναφερόμαστε μόνον στα τρέχοντα παραδείγματα. Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι πολύ μακρύς. Η ουσία είναι αλλού. Ότι πλέον η Αριστερά δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα, αδιαφορεί, ίσως τα θεωρεί λίγο τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά. Λάθος. Η Αριστερά σε προηγούμενες περιόδους έκανε πολλή δουλειά διερεύνησης και αποκάλυψης στον κόσμο για τις ληστρικές και αποικιοκρατικές συμβάσεις. Θυμίζουμε το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη για το ξένο κεφάλαιο, πόσο συστηματικό ψάξιμο έκανε για το ρόλο των διαφόρων δανείων. Θυμίζουμε ακόμη τη δουλειά, ανάμεσα σε πολλές, του Τάκη Μπενά για την εισβολή του ξένου κεφάλαιου, πόση έμφαση δίνει στην "πολιτική των συμβάσεων", που μάλιστα τις παρουσιάζει κριτικά -αποκαλυπτικά μία -μία.

Από τη δεκαετία του ’80 και μετά η Αριστερά άρχισε να εγκαταλείπει αυτήν την παράδοση. Γιατί ήταν ο ΠΑΣΟΚισμός, που μέσα από περίπλοκες συμβάσεις επιχειρούσε να περάσει, χωρίς να γίνει φανερό, σειρά από ευνοϊκές για το κεφάλαιο ρυθμίσεις. Ορισμένοι τότε βολεύτηκαν, άλλοι κουράστηκαν και ο ΠΑΣΟΚισμός έκανε καλά τη δουλειά του -έτσι αναδείχθηκαν τα νέα τζάκια.

Σήμερα αυτό που ακούμε από αρκετούς επώνυμους της Αριστεράς είναι: "μην τροφοδοτούμε τη σκανδαλολογία". Τι υπονοεί άραγε αυτό; Ότι δεν υπάρχουν σκανδαλώδεις και ληστρικές συμβάσεις; Ότι δεν πρέπει να τις ερευνούμε και να τις αποκαλύπτουμε πλατιά μέσα στο λαό; Ότι πρέπει αν αφήνουμε τον κάθε κ Δήμαρχο να τα δίνει όλα σε ΠΑΕ και μεγαλοκατασκευαστές, όπως η εν λόγω σύμβαση ΔΑ και ΠΑΕ ΠΑΟ για τον Ελαιώνα-κι εμείς να διαφοροποιούμαστε μόνον στα οράματα και τασχέδια; Αλήθεια, γιατί η Αριστερά να ενοχλείται όταν αποκαλύπτονται στο λαό οι βρωμιές του αστισμού; Και γιατί να μην πρωτοστατεί σ’ αυτό; Γιατί να μην δένει αυτήν τη δουλειά με την προβολή της δικής της πρότασης και προτύπου;

Χ.Κ.