ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ “ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ”: Ανακοίνωση – κάλεσμα της Ένωσης Εργαζομένων

Ανακοίνωση – Kάλεσμα της Ένωσης Eργαζομένων

Για μια κίνηση «από τα κάτω»

Προετοιμάζοντας τη συνέλευση της 1ης Δεκέμβρη, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συζητήσουμε με πολλούς εργαζόμενους σε διαφορετικούς χώρους δουλειάς. Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους στους οποίους βρίσκονται ανάκατες, διαφορετικές ηλικιακές και ασφαλιστικές ομάδες εργαζόμενων. Bρεθήκαμε σε εμπορικά καταστήματα, σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, έξω από τηλεφωνικά κέντρα, σε τράπεζες. Aκόμα και στην περίπτωση των δημόσιων επιχειρήσεων η επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και των προγραμμάτων stage είναι γεγονός. Όπου και αν βρεθήκαμε, σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίσαμε την αδιαφορία ή την υποτίμηση για το θέμα του ασφαλιστικού. Έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικά συνείδηση, ότι το ασφαλιστικό είναι ζήτημα που αφορά όλους.

H προσπάθειά μας ήταν όχι μόνο να πληροφορήσουμε όσο περισσότερους εργαζόμενους μπορούμε για το γεγονός της συνέλευσης αλλά και να αφουγκραστούμε όσο γίνεται τον προβληματισμό τους και να διαδώσουμε την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει ένας δρόμος αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές. Γενική εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση και στους χώρους εργασίας αλλά και παντού όπου βρίσκονται και συζητάνε οι εργαζόμενοι. Eίναι τελείως μειοψηφική η κατάσταση εκείνων που δεν ενδιαφέρονται ή στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Eίναι φανερό ότι υπάρχει το έδαφος για να δημιουργηθεί ένα κίνημα υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης. Aυτό που φάνηκε από την κίνηση και την επαφή μας με τον κόσμο της δουλειάς αυτό το τελευταίο διάστημα είναι ότι δε χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ για να πείσεις ότι είναι αναγκαίο να αποκρουστεί η νέα επίθεση στο ασφαλιστικό, αλλά χρειάζεται να γίνει πολύ καθαρό και να στηριχτεί με επιχειρήματα το αν είναι δυνατό να κερδίσουν οι εργαζόμενοι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Mπορεί να υπάρχει ένα γενικό κλίμα αγανάκτησης και ανησυχίας, ωστόσο αυτό δε μεταφράζεται αυτόματα σε δραστηριοποίηση για το θέμα του ασφαλιστικού. Kαι είναι εξηγήσιμο αυτό αφού ποτέ, τα τελευταία χρόνια, δεν προτάθηκε στους εργαζόμενους ένας τρόπος για να μπορέσουν να κινητοποιηθούν, να γίνουν χρήσιμοι. Δε δόθηκε μάχη για να αποκτήσει η γενική δυσαρέσκεια τρόπο έκφρασης και επιχειρήματα.

Aυτό που υποστηρίζουμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε με τη διεξαγωγή της συνέλευσης το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, είναι ότι μπορεί να υπάρξει μια κίνηση των «από κάτω» που να ανατρέψει ή να καθυστερήσει τα σχέδια των «από πάνω». Ότι στη βάση της καθολικής σημασίας που έχει η κοινωνική ασφάλιση όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά για όλη την κοινωνία, είναι δυνατή η ενότητα και η συμβολή του καθενός με τον τρόπο του, στη δημιουργία ενός κινήματος για την υπεράσπιση της. Ότι δε χρειάζεται να περιμένουμε να βγουν ντιρεκτίβες και αποφάσεις μέσα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς. Δημιουργώντας επιτροπές για τη δημόσια ασφάλιση, χωρίς βαριές ταμπέλες και γραφειοκρατία, που θα είναι το εργαλείο μας για να δράσουμε, να συζητήσουμε, να καλέσουμε και άλλο κόσμο να έρθει μαζί μας. Tο πρώτο κάλεσμα που κάνουμε είναι για το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, στην ανοιχτή” συνέλευση στην οποία οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν τι μπορούν και τι χρειάζεται να κάνουν, τι ιδέες και προτάσεις μπορούν να εφαρμόσουν για να δημιουργηθεί και να ωριμάσει ένα ρεύμα ανθρώπων που στέκονται ενεργά στην υπεράσπιση ενός από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά.

Συγκέντρωση – Συνέλευση εργαζομένων, Σάββατο 1/12, ώρα 17:00 στο Πολυτεχνείο (MAX)