“ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ!”, του Φόσκο Τζιανίνι

Ζήτω η Επανάσταση του Οκτώβρη, κύριε Πρόεδρε!

του Φοσκο Τζιανινι

Τον προηγούμενο μήνα η Ιταλική Γερουσία έγινε επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας αντιπαράθεσης. Την ξεκίνησε ο Φ. Τζιανίνι, διαμαρτυρόμενος για μια χυδαία εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, που συκοφαντούσε την Οκτωβριανή Επανάσταση. Δημοσιεύουμε εδώ τη μετάφραση μέρους των επίσημων πρακτικών, με την αποφασιστική παρέμβαση του κομμουνιστή βουλευτή και τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Ο Φόσκο Τζιανίνι είναι ιταλός γερουσιαστής, διευθυντής της επιθεώρησης «Ερνέστο» που εκφράζει τις απόψεις ενός αριστερού ρεύματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Ήταν ένας από τους 8 γερουσιαστές που ψήφισαν κατά της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τη θέση του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζεται και από την ηγεσία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

 

Τζιανίνι (ΚΕ-ΕΑ): Ζητώ το λόγο.

Πρόεδρος: Τον έχετε.

Τζιανίνι (ΚΕ-ΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, χτες βράδυ, στο δεύτερο μέρος του δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης TG2 των 20:30, μεταδόθηκε ένα αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Δηλώνω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι επρόκειτο για ένα ρεπορτάζ χυδαίο. Διατυπώθηκε καθαρά, κύριε Πρόεδρε, ότι η Επανάσταση του Οκτώβρη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα αιματηρό πραξικόπημα, που έδωσε τέλος στην πραγματική επανάσταση, αυτή των μενσεβίκων, και πως το μόνο που κατάφερε ήταν να εγκαθιδρύσει ένα νέο τσαρικό καθεστώς, ότι έριξε τη Ρωσία στο αίμα και στη βία, ότι εξήγαγε με τη βία τον τρόμο στον κόσμο [διαμαρτυρίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης], ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση ευνόησε τη γένεση του φασισμού στην Ιταλία,ότι και ο ίδιος ο ναζισμός γεννήθηκε για να αντιμετωπίσει το τέρας του κομμουνισμού, ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι κομμουνισμός και φασισμός είναι ένα και το αυτό [διαμαρτυρίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης], και τέλος, ότι ο κομμουνισμός εκμεταλλεύτηκε τους ιταλούς εργάτες και αγρότες [διαμαρτυρίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ειρωνικά χειροκροτήματα από την ομάδα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (UDC)].

Και για να ενισχύσει αυτό τον ισχυρισμό, το ρεπορτάζ έκλεισε με τις εικόνες εργατικών διαδηλώσεων της δεκαετίας του ’60 με κόκκινες σημαίες. Εγώ εκείνη τη στιγμή σηκώθηκα όρθιος κύριε Πρόεδρε [ειρωνικά χειροκροτήματα από τις ομάδες Λέγκα του Βορρά (LNP), Φόρτσα Ιτάλια (FI) και Εθνική Συμμαχία (AN)], όπως σηκωνόντουσαν όρθιοι οι αγρότες του Ντι Βιτόριο μπροστά στους τσιφλικάδες: Σηκώθηκα όρθιος, χωρίς να βγάλω το καπέλο, για να πω ότι αυτή η εκπομπή ήταν κατά της δημοκρατίας, κατά της ιστορίας και κατά του πολιτισμού.

Η Επανάσταση του Οκτώβρη υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της ανθρωπότητας [έντονα σχόλια από τις ομάδες LNP ,FI, UDC και AN] διότι, υπερβαίνοντας τον καπιταλισμό, απέδειξε μια για πάντα σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς στο εσωτερικό του παγκόσμιου προλεταριάτου ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής δεν είναι φυσικές, κι επομένως αιώνιες και αμετάβλητες. Απέδειξε ότι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και η εκμετάλλευση των γυναικών δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο, ότι τα αφεντικά, όπως η γαλλική αριστοκρατία, δεν είναι παιδιά του Θεού. Η Επανάσταση του Οκτώβρη, κύριε Πρόεδρε,δεν ευνόησε το φασισμό, αλλά συνέτριψε το ναζιφασισμό.

Γκουτζάντι (FI): Σκέψου τα γκούλαγκ!

Τζιανίνι (ΚΕ-ΕΑ): Ώθησε τεράστιες μάζες αφανισμένων προλεταρίων να απελευθερωθούν από την αποικιοκρατία,την εκμετάλλευση και τις φασιστικές δικτατορίες,και οι μεγάλοι αγώνες εργατών και αγροτών σ’ αυτή τη χώρα έγιναν και χάρη στο φωτεινό παράδειγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Ο κομμουνισμός, είπαν, είναι ίδιος με το φασισμό: θα ’πρεπε να ντρέπονται! Μπορούμε να τη δούμε ακόμα και σήμερα τη διαφορά, και πάντα θα τη βλέπουμε! [έντονα σχόλια από τις ομάδες LNP, FI, UDC και AN]. Ακόμα και σήμερα οι φασίστες και οι δεξιοί είναι οι εκπρόσωποι και τα πιστά σκυλιά της οικονομικής εξουσίας και των αφεντικών του πολέμου και, όπως οι ναζί στις παλιές εποχές, αισθάνονται ένα μίσος σε κάθε τι το διαφορετικό, μισούν τους ρομ, μισούν τους μετανάστες, μισούν τους κομμουνιστές. Εμείς οι κομμουνιστές και η αριστερά, όπως πάντα, από τη φύση μας, λόγω των ιδανικών μας, είμαστε από τη μεριά της ειρήνης και των εργαζομένων [έντονα, ειρωνικά σχόλια από τις ομάδες LNP, FI, UDC και AN].

Επιτρέψτε μου να δώσω μια απάντηση σ’ αυτή τη ντροπή, κύριε Πρόεδρε, καταλήγοντας, επιτρέψτε μου να μιλήσω από καρδιάς: Ζήτω η Επανάσταση του Οκτώβρη! [έντονα σχόλια από τις ομάδες LNP, FI, UDC και AN] Ζήτω ο Αντόνιο Γκράμσι, ζήτω ο Τζιουζέπε Ντι Βιτόριο, ζήτω οι νεκροί του Ρέτζιο Εμίλια! Ζήτω ο σοσιαλισμός! [Χειροκροτήματα από την ομάδα της ΚΕ-ΕΑ. Έντονα σχόλια και ειρωνικά χειροκροτήματα από τις ομάδες LNP, FI, UDC και AN].