“ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ”, Συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων

Συνέλευση Ένωσης Εργαζομένων

Να σταματήσουμε τη διάλυση του ασφαλιστικού

της Ελένης Σωτηρίου

Στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παναθηναϊκή συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων με βασικό θέμα το ασφαλιστικό.

Η συζήτηση κινήθηκε ουσιαστικά σε δύο ζητήματα: Το πρώτο αφορούσε την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και τις αλλαγές που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, ενώ το δεύτερο αφορούσε την τοποθέτηση και τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε.

Αναλύθηκαν οι προτάσεις που καταθέτουν οι «σοφοί»:

• Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης – λένε εθελοντικά, στην ουσία όμως το επιβάλλουν, αφού όποιος δεν καθίσει περισσότερα χρόνια στη δουλειά δεν θα μπορεί να ζήσει. Όλοι στα 65 και 67.

• Με τη μείωση των συντάξεων, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των χρόνων με βάση τα οποία υπολογίζεται η σύνταξη.

• Με την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων και των αναπηρικών συντάξεων, δηλαδή την κατάργησή τους.

• Με το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο συντάξεων.

• Με την κατάργηση των κατώτερων συντάξεων και πολλά ακόμα.

Αλλαγές που διαλύουν το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και μας γυρίζουν πίσω στο μεσαίωνα, όπου οι άνθρωποι πέθαιναν πάνω στη δουλειά.

Έγινε ξεκάθαρο το τι επιδιώκει η κυβέρνηση και τι ασφαλιστικό μοντέλο θέλει να φτιάξει:

Με την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος από το σύστημα των 3 πυλώνων, όπου ο πρώτος θα αποτελεί την εθνική σύνταξη –στα όρια του σημερινού ΕΚΑΣ–, ο δεύτερος θα στηρίζεται στα επαγγελματικά ταμεία –με αποθεματικά που θα προέρχονται από τον κόπο μας και θα τζογάρονται για να πλουτίζουν οι επιτήδειοι–, και ο τρίτος θα αποτελεί την ιδιωτική ασφάλιση.

Το πιο σημαντικό μέρος της συνέλευσης όμως αφορούσε την τοποθέτηση και τη στάση τη δική μας καθώς και τον τρόπο που θα δράσουμε:

Για μας είναι καθαρό ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν καταρρέει από μόνο του, γιατί δεκαετίες τώρα κατακλέβεται και κατεδαφίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, που έχουν ως μοναδικό σκοπό να χαρίζουν τα χρέη των μεγαλοοφειλετών, να προσφέρουν όσο γίνεται μεγαλύτερες υπηρεσίες στο κεφάλαιο.

Για μας, ο κοινωνικός διάλογος φτιάχτηκε για να νομιμοποιεί κυβερνητικές επιλογές και να μοιράζει ευθύνες. Λέμε «όχι» στον κοινωνικό διάλογο, καθαρά και παντού. Γιατί δεν είμαστε κοινωνικοί εταίροι με αυτούς που διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και καταργούν τα δικαιώματά μας, δεν είμαστε εταίροι ούτε με το κράτος ούτε με το κεφάλαιο.

Διεκδικούμε:

• Δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση – Έξω το κεφάλαιο από την ασφάλιση και την υγεία

• Να δοθούν πίσω τα κλεμμένα λεφτά των εργαζόμενων.

• Να υπερασπιστούμε το θεσμό των κατώτερων ορίων σύνταξης, ίσης με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ.

• Καμία αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας.

• Ασφάλιση όλων των ανέργων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των μεταναστών.

• Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της ανεργίας και της ασθένειας.

• Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα και Ρέππα.

• Να εγγυηθεί το κράτος όλες τις συντάξεις και τις παροχές υγείας και πρόνοιας.

Οι αποφάσεις της συνέλευσης αναφορικά με το ασφαλιστικό καθορίστηκαν από την πεποίθησή μας για την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός μαζικού, διεκδικητικού, ενωτικού κινήματος, το οποίο θα υπερασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Η συνέλευση έκλεισε με την απόφαση να διοργανώσουμε μια μεγάλη συγκέντρωση στις 24/11/2007, όπου θα σχεδιάσουμε τον τρόπο παρέμβασης και δράσης μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της συγκέντρωσης στις 24/11 είναι ο τρόπος κίνησής μας να έχει ως κριτήριο το ανοιχτό κάλεσμα, την πλατιά απεύθυνσή μας σε εργαζόμενους και χώρους δουλειάς με παρεμβάσεις, εξορμήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, κειμενάκια, συνθήματα και, γενικά, ό,τι κρίνεται απαραίτητο για να αρχίσει να δημιουργείται ένα ρεύμα ενάντια σε οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα.

Θα απευθυνθούμε σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους όχι με κριτήριο το πού ανήκει ιδεολογικά ή πολιτικά ο καθένας, αλλά με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη του να συμμετέχει σε κάποια κίνηση που βάζει ως αίτημα την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Το έντυπο της Ένωσης Εργαζομένων όπως και το site θα είναι αφιερωμένο, το επόμενο διάστημα, στο ασφαλιστικό. Θέλουμε να βάλουμε τη δική μας αντίληψη, αντιθετική στην αντίληψη των «σοφών». Θέλουμε να αντιπαραθέσουμε στον «κοινωνικό διάλογό» το δικό μας πραγματικό διάλογο, ανάμεσα σε όλους εμάς τους εργαζόμενους, σε όλους όσους πλήττονται.

Θέλουμε η συγκέντρωση στις 24/11/2007 να αποτελέσει ένα μεγάλο γεγονός όχι για τους «ειδικούς» του ασφαλιστικού ή τους συνδικαλιστές αλλά για τους απλούς εργαζόμενους, που μέχρι τώρα είναι αμέτοχοι σε ό,τι τους αφορά.