ΗΠΑ: ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ “ΕΞΙ ΤΗΣ ΙΕΝΑ”, του Γ.Τσίπρα

ΗΠΑ: Μεγαλειώδης και νικηφόρα η αλληλεγγύη στους «Έξι της Ιένα»

του Γιώργου Τσίπρα

Στα προοδευτικά ΜΜΕ των ΗΠΑ διαβάζει κανείς πότε-πότε κάποιες παράξενες ονομασίες: Angola 3, San Francisco 8, Ohio 7, Move 9, Shac 7… Πίσω τους κρύβεται μια ζοφερή πραγματικότητα: Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός κρατούμενος στις ΗΠΑ. Οι ονομασίες αντιστοιχούν σε υποθέσεις ανθρώπων που διώκονται για τους αγώνες και τις πεποιθήσεις τους. Πολλοί από τις εκατοντάδες πολιτικών κρατουμένων βρίσκονται στη φυλακή ακόμη και 30 χρόνια, όταν το FBI βάλθηκε να εξοντώσει τους Μαύρους Πάνθηρες και άλλες επαναστατικές οργανώσεις. Άλλοι είναι ινδιάνοι, αντιιμπεριαλιστές, αντιρατσιστές, οικολόγοι, φιλόζωοι, ακόμη και καλόγριες που αγωνίζονται για να κλείσει η κακόφημη «Στρατιωτική Σχολή των Αμερικών»!

Σε όσους γνωρίζουν στο πετσί τους το μίσος της «χώρας της ελευθερίας» προστέθηκαν φέτος και οι Jena 6: Έξι μαύροι έφηβοι 14-17 ετών, από την κωμόπολη Ιένα στη Λουιζιάνα, όπου ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει. Το έγκλημά τους; Στο σχολείο τους υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο. Παραδοσιακά, στη σκιά του δικαιούνται να δροσίζονται μόνο λευκοί μαθητές – ήταν δηλαδή ένα «whites only tree»! Πέρυσι κάποιοι μαύροι μαθητές τόλμησαν να ρωτήσουν εάν δικαιούνται να κάτσουν κι αυτοί εκεί. Το επόμενο πρωί από το δέντρο κρέμονταν τρεις αγχόνες – η «προειδοποίηση» της Κου Κλουξ Κλαν για την τύχη που περιμένει όσους νομίζουν ότι κάτι άλλαξε στον αμερικανικό νότο… Από τότε τα επεισόδια πολλαπλασιάστηκαν. Οι έξι μαύροι έφηβοι κατηγορήθηκαν ότι σε ένα από αυτά «αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν» ένα λευκό μαθητή – τόσο πολύ τον χτύπησαν, που το ίδιο βράδυ συμμετείχε στον ετήσιο χορό των αποφοίτων…

Ένα δικαστήριο αποτελούμενο από λευκούς μόνο ενόρκους καταδίκασε πρωτόδικα τους εφήβους σε βαριές ποινές. Οι τοπικές οργανώσεις των μαύρων και οι οικογένειες των εφήβων ξεκίνησαν εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους. Σύντομα η υπόθεση των «Έξι της Ιένα» πήρε εθνικές διαστάσεις. Οι πέντε από τους έξι απελευθερώθηκαν με εγγύηση μετά από μήνες φυλάκισης. Η νέα δίκη του έκτου, στον οποίο απαγορεύθηκε η αποφυλάκιση με εγγύηση, ορίστηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ιένα. Την ημέρα αυτή θα τη θυμούνται για πάντα οι 4.000 κάτοικοί της. Ενώ σε όλη την Αμερική χιλιάδες διαδήλωναν με σύνθημα «Να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες – Απελευθερώστε τους 6 της Ιένα», στην κωμόπολη άρχισαν από τα ξημερώματα να καταφτάνουν εκατοντάδες, χιλιάδες αυτοκίνητα. Η απόπειρα της αστυνομίας να σταματήσει τα ατελείωτα κομβόι που συνέκλιναν προς την Ιένα απέτυχε, παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις «πιθανών ταραξιών» και τις κατασχέσεις των αυτοκινήτων τους. Ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων (30.000 σύμφωνα με τα ΜΜΕ), ντυμένων στα μαύρα, κατέκλυσε την πόλη. Φοιτητές, αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων, αντιρατσιστικές και αριστερές οργανώσεις, προσωπικότητες, κληρικοί – άνθρωποι κάθε ηλικίας και χρώματος διαδήλωσαν, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί προστάτευαν την αποτελούμενη από… 30 άτομα «αντιδιαδήλωση» των ρατσιστών. Μια βδομάδα μετά, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα διέταξε την υπό όρους απελευθέρωση του μοναδικού ακόμη φυλακισμένου. Μια μεγάλη νίκη του κινήματος αλληλεγγύης, ενώ ο αγώνας για την πλήρη απόσυρση των κατηγοριών συνεχίζεται με νέα ορμή!