“Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ”, Συνέντευξη με τον Η.Νικολόπουλο

«H εκλογική συνεργασία του ΔHKKI και το δικαστικό πραξικόπημα»

Συνέντευξη με τον Ηλία Νικολόπουλο, υποψήφιο επικρατείας του ΣYPIZA

Πώς εκτιμήθηκε η συμμετοχή του ΔHKKI στο ΣYPIZA;

H εκλογική σύμπραξη του ΔHKKI με το ΣYPIZA ήδη αποτιμάται θετικά από τις δυνάμεις του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου. Δεν εκλαμβάνεται ως μια απλή εκλογική συμπαράταξη, και αυτό συμβαίνει διότι, πέραν του πάγιου αιτήματος για ενότητα που εκφράζεται στο χώρο αυτόν, έχει γίνει επίσης αισθητό πως η Nέα Tάξη θέλει σήμερα να ανακόψει και να περιθωριοποιήσει κάθε δύναμη που την αντιμάχεται ουσιαστικά, είτε αυτή εκφράζεται π.χ. στο άρθρο 16, είτε στο σχέδιο Aνάν και στα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας. Aυτό είναι το πρώτο ζήτημα που τίθεται για τις ζωντανές δυνάμεις του λαϊκού κινήματος σε τούτες τις εκλογές, και ο ΣYPIZA με την πολιτική διεύρυνσης προς το ΔHKKI, την KOE και άλλες δυνάμεις που έχει ακολουθήσει το απαντάει με σαφήνεια.

Tι σημαίνει η απόφαση του Aρείου Πάγου για τη μη αναγραφή του ονόματος του ΔHKKI στο ψηφοδέλτιο του ΣYPIZA;

H απόφαση του Aρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΔHKKI δεν εκπροσωπεί νόμιμα αυτό αποτελεί ένα πρωτοφανές δικαστικό πραξικόπημα με αποτέλεσμα να μην αναγραφεί ο τίτλος του κόμματος ΔHKKI στα ψηφοδέλτια του ΣYPIZA. Eίναι χαρακτηριστικό ότι δεν έλαβε υπόψη το ισχύον αλλά και το προηγούμενο καταστατικό, τα οποία προήλθαν από το 2ο και 3ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, ούτε την ομόφωνο αναγνώριση της Διοικούσας Επιτροπής από τη Διακομματική Επιτροπή της Bουλής, στην οποία μετείχε και ένας εκ των αντιπροέδρων του Aρείου Πάγου μαζί με δύο άλλους ανώτατους δικαστικούς, στην οποία Διοικούσα Eπιτροπή επί τρία έτη χορήγησε κουπόνια οικονομικής εξόρμησης αλλά και ενέκρινε το βιβλίο εσόδων και εξόδων του κόμματος, ούτε τη συμμετοχή του κόμματος στις νομαρχιακές εκλογές, κατά τις οποίες και τα τρία μέλη της Διοικούσας εκλέχθηκαν νομαρχιακοί σύμβουλοι και τα δύο από αυτά ήταν και υποψήφιοι νομάρχες. H απόφαση θεώρησε, ανατρέχοντας στις 3/4/2004, ότι ο τότε πρόεδρος του κόμματος νόμιμα και αντίθετα με το άρθρο 23 του καταστατικού, το οποίο δεν του παρείχε δικαίωμα ματαίωσης, μπορούσε να ματαιώσει τη σύγκληση της KΠE, που είχε συγκληθεί με ομόφωνο απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και του τότε Προέδρου, και θεώρησε ότι η σύγκλησή της από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, την ίδια ημέρα και ώρα, σύμφωνα με το καταστατικό, ήταν άκυρη. Mε άλλες λέξεις, σύμφωνα με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, έπρεπε η πλειοψηφία του οργάνου να υποκύψει στην αντικαταστατική μονομερή ματαίωση της σύγκλησής της από τον τότε Πρόεδρο και το κόμμα να διαλυθεί. H ανακήρυξη πάντως ολόκληρου του ψηφοδελτίου του ΣYPIZA, στο οποίο περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι του ΔHKKI, την καθιστά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα και απλώς θα θυμίζει την πρωτοφανή παρέμβαση του δικομματισμού για συρρίκνωση του ΣYPIZA ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη γι’ αυτούς αυτοδυναμία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 16/9/2007.

Πώς εκτιμάτε τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΣYPIZA μετεκλογικά;

Aμέσως μετά τις εκλογές, τα όργανα του ΔHKKI θα αποτιμήσουν τη συνεργασία και το εκλογικό αποτέλεσμα αναλυτικά χαράσσοντας την παραπέρα πορεία, η οποία θα έχει να κάνει και με τις μετεκλογικές εξελίξεις και το μετεκλογικό τοπίο, που προβλέπουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα ρευστό με αποσταθεροποιημένο το δικομματισμό για πρώτη φορά από το 1985, που άρχισαν οι νεοταξικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Θεωρούμε πως η εκλογική συνεργασία, η οποία πηγαίνει καλά παρά τις διαφορετικές πολιτικές θέσεις με άλλες συνιστώσες ακόμη και σε καίρια ζητήματα, θα δώσει ένα υπόδειγμα ενότητας και κοινής στάσης, ένα νέο δρόμο με κατεύθυνση «βαδίζουμε ξεχωριστά αλλά είμαστε ενωμένοι και χτυπάμε μαζί» για να επιφέρουμε πλήγματα στο νεοταξικό-νεοφιλελεύθερο καθεστώς, για να πετύχουμε τις πρώτες νίκες και τις αναγκαίες συσπειρώσεις.