ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ …”ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ”, του Μ.Σιάχου

Τελειωμό δεν έχει η αλυσίδα των κλεπτοκρατών

Από το δομημένο στην… «πιστωτική διευκόλυνση»

του Μιχάλη Σιάχου

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την αποκάλυψη του σκανδάλου με το δομημένο ομόλογο και ακόμα συνεχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι που οδηγεί, όπως ήταν αναμενόμενο, κατευθείαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επιπλέον, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει υπόγεια παζάρια και δοσοληψίες μεταξύ της κυβέρνησης και της περιβόητης πλέον J.P. Morgan.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που την Τετάρτη –την ημέρα των κυβερνητικών πανηγυρισμών για την επίσημη άρση της επιτήρησης– είδαν το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Οικονομικών πήρε από την J.P. Morgan το διάστημα μεταξύ 10 και 20 Δεκεμβρίου 2006 κρυφό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια περίοδο που εξελισσόταν η διαπραγμάτευση για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, που τελικά μέσα από υπόγειες διαδρομές και τεράστιες μίζες κατέληξε στα τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η νέα τρανταχτή αποκάλυψη (από την «Ελευθεροτυπία») έχει δύο βασικές πτυχές: Η πρώτη αλλά σε καμία περίπτωση κορυφαία αποδεικνύει το πώς στήνονται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οι λογιστικής αλχημείες με τις οποίες μαγειρεύονται κάθε φορά οι οικονομικοί δείκτες, ώστε να περάσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή να αμβλυνθούν άλλοι, όπως αυτός της ανεργίας.

Το εν λόγω κρυφό δάνειο του 1 δισ. ευρώ, που από τον Αλογοσκούφη χαρακτηρίζεται «πιστωτική διευκόλυνση» και «συνήθης πρακτική» πέρασε ως έσοδο του προϋπολογισμού του 2006. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως αλλά πλασματικά το δάνειο μείωσε το δημόσιο έλλειμμα κατά 0,5%, το οποίο διαφορετικά θα έκλεινε για το 2006 στο 3,1% του ΑΕΠ και όχι στο 2,6%, που επίσημα διαπιστώνει η Eurostat και αποτέλεσε το «πανηγυρικό διαβατήριο» για την άρση της επιτήρησης.

Η δεύτερη και βασικότερη πτυχή έχει να κάνει με τα σκοτεινά σημεία του δανείου, δηλαδή με το πώς, πότε και με τι τόκους θα επιστραφεί το 1 δισ. ευρώ στην J.P. Morgan. Και αν τα εν λόγω σημεία είναι σκοτεινά, ολοφάνερη είναι η συναλλαγή διευκόλυνσης. Η χρονική συγκυρία αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η έκδοση του δομημένου ανατέθηκε στην J.P. Morgan με όρους που επέτρεπαν σκανδαλώδεις προμήθειες και κλεισμένους πελάτες –τα ταμεία εν προκειμένω– και η J.P. Morgan, τουλάχιστον, προχώρησε στον άμεσο δανεισμό προς το Υπουργείο Οικονομικών του ποσού του 1 δισ. ευρώ, ώστε να πιαστούν οι στόχοι των Βρυξελλών.

Παζάρια επί παζαριών, μαγειρέματα επί μαγειρεμάτων και συναλλαγές που προκαλούν αγανάκτηση και οργή, αφού δείχνουν πώς παίζεται το παιχνίδι, πώς στήνονται οι μονόδρομοι και πώς με την ανοχή της αντιπολίτευσης –το ίδια μαγειρέματα έκανε και ο Σημίτης για το στόχο της ΟΝΕ– και τη βοήθεια των ΜΜΕ στήνεται ένα ολόκληρο δίχτυ μιας εικονικής-λογιστικής πραγματικότητας για να εφαρμοστούν οι πιο άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Κανένας δεν ήξερε

Στο θέμα τώρα της δικαστικής εξέλιξης για το σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ με βασική πρωταγωνίστρια –τι σύμπτωση– και πάλι τη J.P. Morgan, αναδεικνύεται πλέον εν πλήρη απαρτία ένας ολόκληρος θίασος γαλάζιων κλεπτοκρατών, που δεν είδαν, δεν κατάλαβαν, δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό από το καλοστημένο σχέδιο πλουτισμού των ημετέρων με τα λεφτά των εργαζόμενων.

Στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση αναμένεται να καταθέσουν σχεδόν 20 άνθρωποι – κυβερνητικά στελέχη και «γαλάζια παιδιά». Από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις έχουν δημοσιευτεί αρκετά στοιχεία, από τα οποία αξίζει να σταθούμε σε τέσσερα σημεία:

• Η χρηματιστηριακή Ακρόπολις του Πρινιωτάκη –ευνοημένης οικογένειας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και επί Μητσοτάκη και σήμερα– ήξερε από τον Οκτώβριο του 2006 τους ακριβείς όρους του ομολόγου και είχε καπαρωμένους τους πελάτες, τα ασφαλιστικά Ταμεία δηλαδή, ενώ το δομημένο ομόλογο εκδόθηκε τελικά το Φεβρουάριο του 2007.

• Σύμφωνα με την κατάθεση της Παν. Καραδήμα, διευθύντριας του ΤΕΑΔΥ, ο Πρινιωτάκης είχε εγκατασταθεί στο Ταμείο και έδινε έτοιμες τις προτάσεις στη διοίκηση για το τυπικό της υπογραφής.

• Οι υπόγειες συμφωνίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (J.P. Morgan, γ.γ. υπουργείου Οικονομίας Γ. Κουρή, δηλαδή με το «ΟΚ» του Αλογοσκούφη, Πρινιωτάκη, Παπαμαρκάκη, Παπαδόπουλου, Σημαιοφορίδη κ.λπ.) έχουν έρθει στην επιφάνεια και αποδεικνύουν ότι πρόκειται για καλοστημένη «μπίζνα» με πολλούς αποδέκτες και εξυπηρετούμενους.

• Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιχειρεί πλέον να εκβιάσει τις διοικήσεις των τεσσάρων ταμείων να αποδεχτούν την επιστροφή των 280 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν για το δομημένο ομόλογο, χωρίς τους τόκους, πάντα στη βάση της πρότασης της J.P. Morgan, ώστε να κλείσει άρον άρον το θέμα ενόψει εκλογών. Μόνο που ξαφνικά ανέκυψε ένα μικρό πρόβλημα: τελευταία στιγμή, η J.P. Morgan απέσυρε την πρότασή της, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τους κυβερνητικούς χειρισμούς…