“ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΝΑΝΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ”

Πρόταση της ΚΟΕ για την ανασύνθεση της φοιτητικής αριστεράς

«Tα χελιδόνια που προμηνάνε μια νέα άνοιξη»

Αυτή η παλιά φράση μπορεί να περιγράψει το καινούριο; Στον χειμώνα της δεξιάς πολιτικής ήρθε η άνοιξη αγώνων και κινήματων. Κινήματα που δεν φυλακίζονται στα όρια των αμφιθεάτρων, αλλά έχουν ευρύτερη σημασία για τον λαό και την αριστερά. Πρόκειται για κινήματα που έχουν αποτελέσματα, που σπάνε την δικομματική συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και βροντοφωνάζουν σε όλο τον κόσμο πως οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες του 95% δεν είναι ανίκητες.

«Τα χελιδόνια προμηνάνε μια νέα άνοιξη» επειδή αναδεικνύεται μια ιστορική ευκαιρία ανατροπής και οικοδόμησης: Ανατροπής της κυριαρχίας του δικομματισμού μέσα στη σπουδάζουσα νεολαία και οικοδόμησης μιας άλλης σχέσης ανάμεσα στην αριστερά και στη νεολαία συνολικά. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι ορατή η δυνατότητα αλλαγής ενός συσχετισμού που βαραίνει αρνητικά. Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια πρωτοκαθεδρίας της ΔΑΠ και του νεοφιλελευθερισμού, είναι δυνατόν να ανατραπεί ο πολιτικός χάρτης των σχολών.

Να δημιουργήσουμε την «παράταξη του 16». Να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία συνεύρεσης, συντονισμού, συνεργασίας, ώστε να δοθούν στοχευμένες κοινές πολιτικές μάχες. Η πρόκληση είναι να αμφισβητήσουμε συνολικά την δεξιά πολιτική και στις δύο εκφράσεις της (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Η συγκρότηση μιας τέτοιας «παράταξης» θα ήταν ένα πολιτικό χαστούκι στην κυβέρνηση. Θα ηττηθεί κάθε προσπάθειά της, να μιλά για μειοψηφίες την ώρα που η πολιτική της καταδικάστηκε μαζικά μέσα στα αμφιθέατρα.

Να στείλουμε τον νεοφιλελευθερισμό στο περιθώριο

Η αριστερά οφείλει να ορίσει τον εαυτό της απέναντι στον βασικό εχθρό, τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτός ο δρόμος είναι ο αναγκαίος, αλλά και ο λιγότερο περπατημένος.

Η συγκρότηση μιας τέτοιας «παράταξης» ορίζεται από την λογική ποιος είναι ο αντίπαλός και πως πρέπει να εμποδιστεί, και όχι ποιος είναι ο μη-σύμμαχος. Και για μας αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Η αναίρεση κάθε λαϊκής κατάκτησης, το βάθεμα και άπλωμα της φτώχειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η θωράκιση μιας σιδερόφραχτης «δημοκρατίας».

Είναι η πολιτική που είδαμε και στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με την υποχρηματοδότηση, την συνειδητή υποβάθμιση, την απαξίωση πτυχίων και πτυχιούχων, την πολυδιάσπαση δικαιωμάτων, την εντατικοποίηση των σπουδών. Είναι η πολιτική που θέλει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να παράγουν εργαζόμενους μιας χρήσης, εύκαμπτους και ευέλικτους, αυριανούς απασχολήσιμους χωρίς να γκρινιάζουν και να διεκδικούν.

Είναι η πολιτική που ορίζει με ανατριχιαστική ακρίβεια η ΕΕ και υλοποιείται μέσω των συνθηκών της Μπολόνια και των οδηγιών της Κομισιόν. Είναι η πολιτική που αναγνωρίζουμε στα νομοσχέδια για την Αξιολόγηση, τη Δια Βίου Εκπαίδευση, τον νέο Νόμο Πλαίσιο της ΝΔ, τις 15 προτάσεις για την Ανώτατη Παιδεία του Γ.Παπανδρέου, την φανατική προσπάθεια να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 και τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Να φέρουμε την αριστερά στο προσκήνιο

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, η μετατόπιση του συσχετισμού δύναμης πολιτικά και ιδεολογικά, η νίκη απέναντι στην δικομματική κυριαρχία είναι το καθήκον για μια χρήσιμη και αποτελεσματική αριστερά. Η σχέση της αριστεράς με τη νεολαία δεν μπορεί παρά να επανακαθοριστεί, και αυτό δεν αφορά τις νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις. Αφορά το σύνολο της αριστεράς.

Η πορεία προς τη συγκρότηση της παράταξης του 16, δεν θα είναι εύκολη. Άμεσο βήμα είναι η συγκρότηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού πόλου, ενωτικού και ανοικτού. Ενός πόλου που θα καλεί συνεχώς στην επανίδρυση με ριζοσπαστικούς όρους της αριστεράς και του κινήματος. Που θα δουλεύει με ειλικρίνεια και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να καταργηθούν οι πολλοί πόλοι της αριστεράς μέσα στο κίνημα.

Η ΚΟΕ απευθύνει πρόσκληση – κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις, σχήματα, παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις, ανένταχτους φοιτητές που βρέθηκαν στο μπλοκ του αγώνα και των καταλήψεων. Η πρόσκληση αυτή, με ορίζοντα τη διοργάνωση ενός πανελλαδικού, φοιτητικού διημέρου στην Αθήνα στις 9-10 Μάρτη, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναυσμα μιας πλατιάς συζήτησης και να καταλήξει στη συγκρότηση μιας ενωτικής συσπείρωσης της αριστεράς, με αντινεοφιλελεύθερο-αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Για την ΚΟΕ

Χ.Κατσούλας, Γ.Πασσαλίδης, Κ.Κωστόπουλος