ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: “ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”, του Π.Κωστάκη

Mονόδρομος η συνεργασία της Αριστεράς

Παναγιώτης Κωστάκης *

1.Δεν είναι και η καλύτερη. Τόσο σε μακροπρόθεσμους στόχους όσο και στα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης οι περιχαρακώσεις γύρω από τον πολιτικό μας χώρο, η εσωστρέφεια, η μη κατανόηση στη διαφορετική άποψη και βέβαια το κορυφαίο κατά την γνώμη μου θέμα, το πώς δηλαδή θα φανεί χρήσιμη η Αριστερά στην επίλυση των λαϊκών προβλημάτων χωρίς να συνδέεται αυτό με τον κυβερνητισμό (συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ). Η συνεργασία της Αριστεράς είναι μονόδρομος για όσους έχουν λίγο μυαλό. Απαντά στο πρωταρχικό ερώτημα των ανθρώπων και στον κοινό νου που λέει. «Αφού δεν τα βρίσκετε μεταξύ σας, τι προσπαθείτε να με πείσετε». Άρα νομίζω το μέλλον της βρίσκεται μόνο στην κατεύθυνση αυτή.

2.Συγχαρητήρια. Ποτέ δεν περίμενα από μια μικρή οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς τόσο περιεκτική και κατανοητή πρόταση. Και νομίζω ότι λίγες κουβέντες χρησιμοποιεί αυτός που ξέρει τι θέλει να πει. Τώρα βέβαια μπορεί να μην ανατραπεί ο νεοφιλελευθερισμός, δεν εξαρτάται μόνο από τον υποκειμενικό παράγοντα, αλλά τουλάχιστον η Αριστερά θα είναι παρούσα.

3.Εάν σαν έκπληξη θεωρούμε α) ένα καλό ποσοστό (4% και πάνω), β) να καταγραφεί η ενωτική Αριστερά στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους του λαού σαν δύναμη με σαφή ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά άσχετα εάν την ψηφίζει, γ) να αναδείξει ιδιαίτερα ζητήματα «κόντρα στο ρεύμα», δ) να συνδεθεί με ακροατήρια που κοινωνικά αποτελούν τον φυσικό χώρο της Αριστεράς που όμως αυτή την εποχή επηρεάζονται από τον νεοφιλελευθερισμό – εάν τα καταφέρει σε κάποιο βαθμό όλα τα παραπάνω νομίζω πως θα είναι πραγματικά έκπληξη η εκλογική της παρέμβαση.

*Γραμματέας δημοτικής κίνησης «Αριστερή Όχθη» Νέας Ιωνίας, μέλος του ΣΥΝ Ν. Ιωνίας.