“ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ”, Συνέντευξη με τον Θ.Σταμπούλη πρόεδρο Αγροτικών Συλλόγων Χαλκιδικής

 «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους»

Εδώ και τρεις βδομάδες οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν αποκλείσει τον κόμβο της Τρίγλιας και πριν μερικές μέρες το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αιτία τα υπέρογκα πρόστιμα που τους έχει επιβάλει η ΔΕΗ. Μιλήσαμε με τον Αθ. Σταμπούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χαλκιδικής, έξω από το αποκλεισμένο υπουργείο.

Tη συνέντευξη πήρε ο Nίκος Nούλας

Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το λόγο που έχετε προχωρήσει στον αποκλεισμό στον κόμβο της Τρίγλιας και του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης; Ποια τα αιτήματά σας;

Από το 1963 το κράτος παρέχει μια επιδότηση στους αγρότες για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΔΕΗ, κατ’ εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, χωρίς προειδοποίηση και υπολογίζοντας 4-5 χρόνια κατανάλωσης βάζει εξαντλητικά πρόστιμα της τάξεως των 40.000-60.000 ευρώ σε κάποιους αγρότες. Έπειτα μας κόβει το ρεύμα με το οποίο λειτουργούν οι πομόνες. Όπως συμβαίνει και με άλλους τομείς, στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ και μέτρα όπως η χρέωση της κατανάλωσης ρεύματος από τους αγρότες με τιμές οικιακής κατανάλωσης συμβάλουν σε μια τέτοια πολιτική. Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για αυτές τις χρεώσεις είναι ότι οι αγρότες έχουν πισίνες. Αυτό είναι παράλογο, διότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σε περιοχές που έχουν τουριστικές εγκαταστάσεις  Το πείραμα με τις υπερβολικές χρεώσεις ξεκινά από τη Χαλκιδική και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Τα βερίκοκα πέρσι τα πουλούσαμε 40 λεπτά και φέτος 30 λεπτά το κιλό. Την ελιά 1.10-1,50 ευρώ και φέτος 60-70 λεπτά. Τα κηπευτικά επίσης. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο. Το πετρέλαιο, τα λιπάσματα, η αύξηση του ΦΠΑ, και το ηλεκτρικό ρεύμα στις 50 δρχ η KWh από 13 που ήταν, αλλά και η συνολικότερη πολιτική μείωσης των επιδοτήσεων και ποσοστώσεων στην παραγωγή οδηγούν τον αγρότη σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση και τα τεράστια πρόστιμα αποτελούν τη χαριστική βολή. Όσα έλεγε προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Αλλά προσέξτε, την ίδια στιγμή που ο αγρότης συνθλίβεται –και αυτό αν θέλετε είναι το παράπονό μας– τα προϊόντα φτάνουν ακριβά στον καταναλωτή διότι οι χονδρέμποροι με τις πλάτες της κυβέρνησης έχουν συστήσει καρτέλ και αποκομίζουν τεράστιο εμπορικό κέρδος!

Εμείς αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή του νόμου που ισχύει για τις χρεώσεις της αγροτικής κατανάλωσης και όχι η αυθαίρετη πολιτική χρεώσεων και προστίμων.

Ποια τα αποτελέσματα της συνάντησής με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης;

Είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε στο υπουργείο. Ο κύριος Καλαντζής μας είπε αυτό που λένε πάντα: ότι έχουμε δίκιο αλλά αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αύριο, 6 Φλεβάρη, θα κατεβεί επιτροπή στην Αθήνα για να συναντηθεί «με το έτσι θέλω» με τον υπουργό Γεωργίας, τον κ. Μπασιάκο.

Ποια είναι η συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις;

Έχουμε αποκλείσει τον κόμβο της Τρίγλιας εδώ και δύο εβδομάδες και συνεχίζουμε. Πραγματοποιούμε διαμαρτυρία και αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης με πάνω από πενήντα τρακτέρ και 150 αυτοκίνητα. Έχουμε ανοίξει μια λωρίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτων για να διευκολύνουμε τους οδηγούς. Οι αγρότες είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους Είμαστε σε επαφή με αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας που ξεκινούν και αυτοί κινητοποιήσεις αλλά προς το παρόν έχουμε βάλει σαν κεντρικό ζήτημα του αγώνα μας τα πρόστιμα της ΔΕΗ.