Γιάννης Θεωνάς: “Απογοήτευση, οργή αλλά και γινάτι στον κόσμο της Αριστεράς”

Συνέντευξη του Γιάννη Θεωνά,
συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Για ΣΥΡΙΖΑ που πάει “τραυματισμένος” στις εκλογές κάνει λόγο μιλώντας στην Αριστερά! ο συντονιστής της Γραμματείας και στέλεχος της ΚΕΔΑ, Γιάννης Θεωνάς, τονίζοντας, όμως, ότι εξαιτίας όσων συνέβησαν “υπάρχει απογοήτευση, υπάρχει ανησυχία, υπάρχει οργή αλλά και γινάτι στον κόσμο της Αριστεράς”.

Για τον Γιάννη Θεωνά, “οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη ριζοσπαστική Αριστερά. Πρέπει να παλέψουμε”, επισημαίνει χαρακτηριστικά, “με νύχια και με δόντια, για να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων”. Τέλος, χαρακτηρίζει κρίσιμη την επόμενη μέρα των εκλογών, περιγράφοντας όλα τα πιθανά σενάρια αλλά και το κρίσιμο διακύβευμα για τη δυναμική και την προοπτική του ενωτικού εγχειρήματος.

Το τελευταίο διάστημα, ζήσαμε την έντονη αντιπαράθεση στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς ως συντονιστής θεωρείτε ότι αυτή η αντιπαράθεση είχε πολιτικό υπόβαθρο ή ήταν μάχη για τις καρέκλες, όπως βγήκε προς τα έξω;

Κανένας δεν μπορεί να πει ότι ήταν μια εσωτερική διαμάχη για τις καρέκλες. Πολύ περισσότερο, κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο ηγέτης ενός χώρου, που στα 57 του χρόνια νιώθει την ανάγκη να ανοίξει το δρόμο στη νέα γενιά, κάνει μάχη για τις καρέκλες. Το θέμα ήταν πολιτικό. Και θέλω να πω, χωρίς να αποδίδω ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλη αυτή η ιστορία συναντήθηκε με την προσπάθεια του συστήματος να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανακοπεί η δυναμική του στο λαϊκό κίνημα και στους εργαζόμενους. Το επίδικο, λοιπόν, ήταν πολιτικό, και το σύστημα με κάθε τρόπο ανέδειξε όποια διαφορά διαφάνηκε ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πετύχει την αποδυνάμωση του εγχειρήματος.

Η θέση της ΚΕΔΑ ποια ήταν;

Η ΚΕΔΑ, ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, κι εγώ προσωπικά, ως συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και στην περίοδο των ευρωεκλογών, που εκφράστηκαν προβλήματα, αλλά και στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να συμβάλουμε ώστε όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τη μάχη συσπειρωμένες. Γι’ αυτό και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι παρόντα όλα τα στελέχη στη μάχη για τις ευρωεκλογές και, βεβαίως, πολύ περισσότερο προσπαθήσαμε να είναι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των επικείμενων εκλογών – η οποία είναι πολύ πιο κρίσιμη για τους εργαζόμενους, για το λαό αλλά και για τον τόπο. Γι’ αυτό προτείναμε να πάμε στις εκλογές με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο, που εξασφάλιζε τη συμβολή όλων των δυνάμεων στη μάχη, και αμέσως μετά τις εκλογές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της οργανωτικής συνδιάσκεψης, να βλέπαμε την οριστική επίλυση του προβλήματος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) κ.λπ.

Με όλα αυτά που έχουν μεσολαβήσει, έτσι όπως βγήκαν προς τα έξω εκούσια ή ακούσια, πώς πάει ο ΣΥΡΙΖΑ προς στις εκλογές;

Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει προς τις εκλογές τραυματισμένος. Πόσο βαρύ είναι το τραύμα, θα το δούμε εκ των υστέρων. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη ριζοσπαστική Αριστερά. Πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ απαιτούν νωπή λαϊκή εντολή για να πάρουν τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα μας, στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής που επιτάσσει η ΕΕ, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ. Αυτή, λοιπόν, η εξέλιξη επιβάλλει στο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, ώστε το εργατικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να έχουν στο πλάι τους και στους αγώνες που θα χρειαστεί να κάνουν ένα στήριγμα. Το στήριγμα που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα τρία τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, κατά τα οποία αποτέλεσε την ουσιαστική αντιπολίτευση στη χώρα μας και αντιπάλεψε, στο πλάι του λαϊκού κινήματος, όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Από την επαφή σας με τον κόσμο το τελευταίο διάστημα ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε;

Υπάρχει απογοήτευση, υπάρχει ανησυχία, υπάρχει οργή. Αλλά, από την άλλη, θέλω να σημειώσω ότι υπάρχει και γινάτι στον κόσμο της Αριστεράς. Ένα γινάτι που δείχνει ότι –παρά τα όσα συνέβησαν– είναι διατεθειμένος να δώσει τη μάχη. Δεν θα αυτοκτονήσει, αποδυναμώνοντας –στο βαθμό που νομίζουν μερικοί και καλλιεργούν τα ΜΜΕ– το ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντάς τον εκτός Βουλής, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να στερηθεί το λαϊκό κίνημα και οι εργαζόμενοι ένα όπλο στην πάλη τους ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Νομίζω ότι συνυπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία έχουμε χρέος να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να δούμε την επόμενη μέρα με καλύτερους όρους για το εγχείρημά μας. Γιατί η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη…

Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία της επόμενης μέρας για το ΣΥΡΙΖΑ;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί η λύση που δόθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εκλογών, δεν είναι λύση. Μετατόπισε το πρόβλημα στην επόμενη μέρα των εκλογών. Και από αυτή την άποψη, ανάλογα με το αποτέλεσμα, ή θα υπάρξει δυναμική επίλυσης της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ ή τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εγχείρημα κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως το γνωρίσαμε μέχρι τώρα, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν μπει στη Βουλή, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, κυρίως για το Συνασπισμό αλλά και για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μπει και είναι μονοκομματική η σύνθεση της ΚΟ, επίσης δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ με τη δυναμική και με το περιεχόμενο που είχαμε μέχρι τώρα. Αν μπει στη Βουλή και η ΚΟ έχει πλουραλιστική σύνθεση, τότε θα χρειαστεί να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα, ιδιαίτερα από τις δυνάμεις του Συνασπισμού, και να επιλυθεί οριστικά το θέμα της ανάδειξης της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, του επικεφαλής και του προέδρου της ΚΟ. Και αυτό μπορεί να λυθεί, αν σε σύντομο χρονικό διάστημα –εγώ θα ’λεγα τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη– πραγματοποιηθεί η οργανωτική συνδιάσκεψη, η οποία θα προωθήσει και την οργανωτική και την πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά είναι προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, είναι όμως λύσεις που μπορεί να δοθούν εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, που εύχομαι να υπάρξει.

Τελικά, είστε αισιόδοξος;

Πάντα είμαι. Ιστορικά είμαι αισιόδοξος. Και πιστεύω ότι –παλεύοντας και υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν είναι δεδομένος– πρέπει κάποιοι να πάρουν το μήνυμα, να δουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Να δουν τον κόσμο που ελπίζει, που πιστεύει και στηρίζει ελπίδες στο εγχείρημα της συσπείρωσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με πιο υπεύθυνο και συνθετικό τρόπο.