ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ “ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ”, τεύχος 2, Μάρτης 2007

εκτός ύλης

περιοδική έκφραση αριστερών μαθητών, Mάρτιος 2007, Τεύχος 2

Ο σάπιος κόσμος σας δεν μας κάνει!

Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν χωράμε στο σύστημά τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο σάπιος κόσμος τους δεν μας κάνει. Δέκα μήνες τώρα δεν ακούνε τη φωνή της εξεγερμένης νεολαίας. Ακούνε μόνο τις διαταγές των αφεντικών τους, των επιχειρηματιών, που θέλουν να κονομήσουν ακόμα περισσότερο. Που θέλουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία να το ξεπουλήσουν για να βγάλουν ακόμη περισσότερα κέρδη. Έτσι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί βάλανε τα δυνατά τους να διαλύσουν την παιδεία, να καταστρέψουν το μέλλον μας. Κωστάκης και Γιωργάκης χρησιμοποιούνε όλα τα μέσα για να το πετύχουν. Την αστυνομία, τα ΜΜΕ, τις τραμπούκικες συμμορίες που επιτίθενται στο κίνημα της νεολαίας. Πρώτα σ’ εμάς τους μαθητές, όταν καταλάβαμε τα σχολεία μας, τώρα στους φοιτητές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλης της νεολαίας. Για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, για το άσυλο στα πανεπιστήμια, για να έχει δικαίωμα η νεολαία να εκφράζεται, να ζει, να δημιουργεί. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Θα νικήσουμε. Γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Γιατί προετοιμαζόμαστε να δώσουμε άλλη μια μάχη. Γιατί οργανωνόμαστε όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Γιατί όλο και περισσότεροι συμμαθητές μας καταλαβαίνουν ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας. Ο αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία, ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση. Συνεχίζουμε απαιτώντας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να δώσουν 5% για την παιδεία, συνεχίζουμε μέχρι να καταργηθεί η βάση του 10.

Οι αγώνες της νεολαίας θα νικήσουν!!!

5% για την Παιδεία – Όχι στη βάση του 10

 

Eσείς γράφετε νόμους… Εμείς γράφουμε ιστορία!!!

«Άτολμος και προχειρογραμμένος» είναι ο νέος νόμος-πλαίσιο σύμφωνα με τον Γιωργάκη Παπανδρέου. Πρότεινε μάλιστα και αλλαγές που με χαρά είχε δεχτεί η Μαριέττα. Τι άλλο θα περίμενε κανείς από κάποιον που έμαθε την ελληνική γλώσσα για να μπορεί να φωνάζει καθαρά, χωρίς λάθη και αμερικάνικη προφορά: «ιδιωτικά πανεπιστήμια»…

Οι φοιτητές τα σπάνε, πετάνε μολότωφ, προκαλούν τους αστυνομικούς, είναι τεμπέληδες γι’ αυτό δεν ανοίγουν τις σχολές…και δώστου ναρκωτικά και βιασμοί στα πανεπιστήμια… Κάθε βράδυ στις ειδήσεις του MEGA ο Πρετεντέρης ξεσαλώνει… Η αστυνομία και το υπουργείο σας μιλούν live από τηλεοράσεως χωρίς το φόβο να παρεξηγηθούν. Θα τον ρωτάγαμε: «παιδιά δεν έχεις;» αλλά και κάνα γιαουρτάκι στη μάπα δεν θα ’ταν άσχημο…

«Σε 14 μέρες ο νόμος-πλαίσιο θα είναι νόμος του κράτους». Αυτό το μαργαριτάρι δημοκρατίας και πνεύματος διαλόγου ξεστόμισε η αγαπητή κυρία Μαριέττα πριν λίγες μέρες. Τι κι αν η πορεία στις 8/3 είχε 30.000 κόσμο; Μειοψηφία είναι οι χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που αντιδρούν στα μέτρα; Μειοψηφία είναι οι εκατοντάδες κατειλημμένες σχολές εδώ και 2 μήνες; Μειοψηφία είναι η θλιβερή Μαριέττα και όσοι τη στηρίζουν…

«Έχοντας την κοινωνία στο πλευρό μας κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν με σιγουριά ένα καλύτερο αύριο για όλους», δήλωσε o Κωστάκης όταν επισκέφτηκε το νέο κτήριο του Υπουργείο Παιδείας μαζί με την Μαριέττα. Τώρα ησυχάσαμε που λένε. Είμαστε σίγουροι ότι ο Κωστάκης εργάζεται για το καλό μας. Και βέβαια ότι όλη η κοινωνία «στηρίζει» την πολιτική του. Φαίνεται αυτό από τη «χαρά» που έχουν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι, οι συνταξιούχοι, οι καθαρίστριες κλπ.

επιμέλεια: Φανή και Αλεξάνδρα, Αθήνα

 

Θα αντέξουμε ένα λεπτό παραπάνω από εσάς…*

* Η φράση αυτή προέρχεται από πανό σε πορεία 200.000 ατόμων στη Βιτσέντσα της Ιταλίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης Πρόντι να επεκτείνει την εκεί αμερικανική στρατιωτική βάση.

Η εκπαίδευση εδώ και 9 μήνες είναι ένα καζάνι που βράζει…

Μάης-Ιούνης: Χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους και 470 καταλήψεις καταφέρνουν να σταματήσουν την ψήφιση του νόμου-πλαισίου.

Σεπτέμβρης-Οκτώβρης: Η μεγαλειώδης απεργία των δασκάλων και των καθηγητών και οι εκατοντάδες μαθητικές καταλήψεις διεκδικούν το δικαίωμα για Δημόσια και Δωρεάν παιδεία.

Χριστούγεννα ως σήμερα…: Μαθητές – φοιτητές – καθηγητές κλιμακώνουν τις δράσεις τους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με αποκορύφωμα την πορεία που κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας στις 22/2 και ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης και της «αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο υπεύθυνος: Η υπουργός της «παιδείας»

Ξεκίνησε δυναμικά το «πρωτοπόρο» έργο της, την άνοιξη, με το νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια… Επιβολή διδάκτρων, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διαγραφή φοιτητών και πολλά άλλα… Με ζήλο και αφοσίωση το συνέχισε και στα σχολεία… Η αντιδραστική μεταρρύθμιση των ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, η προσωπική κάρτα αξιολόγησης-φακελώματος του μαθητή, η περίφημη βάση του 10 αποτελούν αξιόπιστα παραδείγματα της εντατικής εργασίας της. Εν μέσω όλων αυτών οι δούλοι (δάσκαλοι-καθηγητές) ζητούσαν 1400 ευρώ. Το κερασάκι στην τούρτα: η αναθεώρηση του άρθρου 16! Αλλά η υπουργός δεν μασάει…

Όμως ούτε εμείς μασάμε…

Οι μαθητές αλλά και ο υπόλοιπος εκπαιδευτικός κόσμος έδειξαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης που είχαν την ευγενική υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η μαζική απεργία των δασκάλων, οι μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας κάθε βδομάδα, τα κλειστά σχολεία και σχολές και οι τοπικές πρωτοβουλίες αγώνα για την προάσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας έδωσαν ένα γερό χαστούκι στους κυβερνήτες αυτού του τόπου. Ο μαζικός, ενωτικός και ανυποχώρητος χαρακτήρας του αγώνα αποδείχτηκε αναγκαίος για την νίκη του πανεκπαιδευτικού αυτού κινήματος. Διασπαστικές λογικές και τακτικές απομονώθηκαν, και φανερώθηκε ότι η μέγιστη ενότητα σε συγκεκριμένα και κατανοητά αιτήματα αποτελούν οδηγό για την τελική νίκη!

Συνεχίζουμε γιατί νικάμε!

Συνεχίζουμε γιατί έχουμε δίκιο!

Συνεχίζουμε γιατί είμαστε με την πρόοδο, όχι με το συντηρητισμό!

Συνεχίζουμε γιατί είμαστε με τους αγώνες, όχι με την υποταγή!

Δανάη Αλεξάκη, μαθήτρια των Αριστερών Σχημάτων

 

Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε…

Είμαστε η σημερινή νεολαία, τα παιδιά του γρήγορου ρυθμού. Είμαστε το αύριο, το μέλλον αυτής της χώρας. Έχουμε μάθει και μαθαίνουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και συνεπώς να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Πιστεύετε ότι είστε καλύτεροι από εμάς; Μέγα λάθος! Φοβάστε και έτσι τα φορτώνετε όλα σε εμάς. Κάνουμε όνειρα και μας καταδικάζετε, μας θεωρείτε ανάξιους, μας υποτιμάτε, για να μας εμποδίσετε να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε, να ονειρευτούμε για μια ζωή όπως τη θέλουμε, γιατί προχωράμε με το εμείς και όχι με το εγώ. Όμως πατάμε γερά και δεν κοιτάζουμε το παρελθόν ή το μέλλον. Ζούμε το παρόν. Ένα παρόν που έχουν φτιάξει οι άλλοι για εμάς και που σε μερικούς το επιβάλλουν. Αυτό τώρα θέλουν να το καταργήσουν. Και μιλάω για το άρθρο 16, τη δωρεάν παιδεία. Πέρασαν γενιές και γενιές. Τους είχε δοθεί το δικαίωμα να σπουδάσουν δωρεάν έτσι ώστε να έχουν την επιλογή να φύγουν από τις επαρχίες και τα χωριά, να ζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Αυτό το δικαίωμα τώρα θέλουν να το «βουλιάξουν» και έτσι να βουλιάξουν όνειρα χιλιάδων παιδιών που θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή…

Μ.Λ., 3ο Λύκειο Ηρακλείου

Ο λαός είχε και έχει τη δύναμη να αντιδράσει και να διαμορφώσει καταστάσεις. Τον τελευταίο καιρό αυτό γίνεται όλο και πιο αντιληπτό στη χώρα μας, καθώς η δύναμη του λαού, σε αντίδραση με την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση, «κάνει ντόρο» καθημερινά και διαδίδεται από στόμα σε στόμα αλλά ακόμη και από τα ΜΜΕ. Δείχνουμε να έχουμε κατανοήσει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις που πρέπει να κάνουμε και κάθε μέρα αγωνιζόμαστε όλο και πιο έντονα, αλλά και αν δεν αγωνιζόμαστε οι ίδιοι, η θέση μας είναι να στηρίζουμε κάθε κινητοποίηση, κάθε αντίσταση, κάθε μορφής αγώνα. Γιατί ακόμα και αν κάτι δεν μας αφορά τώρα, σίγουρα όλοι θα περάσουμε από όλα τα στάδια της ζωής. Αυτό για εμάς τους μαθητές σημαίνει «άμεση δράση». Ενημέρωση, παράταξη, ενότητα και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μαθητών θα ήταν μερικά από τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε για να μην αφήσουμε αυτούς που αποφασίζουνε «χωρίς εμάς» να καταστρέψουν το μέλλον μας. Η στήριξη στους φοιτητές και η δικτύωση με άλλα σχολεία για συζητήσεις και κοινές αποφάσεις, είναι μερικά από όσα θα διευρύνουν τους ορίζοντές μας, θα μας κάνουν να βλέπουμε τα γεγονότα με αντικειμενικό μάτι και να βοηθάμε στον αγώνα του πανεκπαιδευτικού κινήματος. Ας μην αφήσουμε κανέναν να μας κόψει τις γέφυρες προς το μέλλον.

Κόκκινος Βασίλης, Λύκειο Ποδοχωρίου Καβάλας

 

10 μήνες αγώνες νεολαίας. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη!!!

Μάης – Ιούνης  2006

Η άνοιξη των αγώνων…

Λίγες μόλις μέρες μετά τη μεγαλειώδη πορεία των 100.000 πολιτών στις αρχές Μάη στα πλαίσια της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ ξεκινούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να φέρει στη βουλή έναν καινούριο νόμο-πλαίσιο. Οι νόμοι-πλαίσιο ορίζουν το καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημίων. Ο νόμος-πλαίσιο που προσπάθησε να κατεβάσει η κυβέρνηση Καραμανλή, με το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά να συμφωνεί, καταργούσε πολλά, με πρώτο και κυριότερο τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων αλλά και το άσυλο. Όλη η φοιτητική νεολαία βρίσκεται σε αναβρασμό. Σχεδόν το σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας καταλαμβάνεται από τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Πορείες χιλιάδων φοιτητών γίνονταν κάθε βδομάδα, τη μία βδομάδα σε κάθε πόλη, την επόμενη πανελλαδική στην Αθήνα. Κάθε βδομάδα δεκάδες γενικές συνελεύσεις έπαιρναν αγωνιστικές αποφάσεις κατάληψης. Η ΝΔ για να εμποδίσει το φοιτητικό κίνημα να νικήσει επιστράτευσε τη αστυνομία και τα ΜΑΤ. Η καταστολή όμως αντί να φοβίσει τους φοιτητές, τους τσαντίζει και τους κάνει να αγωνιστούν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οι καταλήψεις συνεχίζονται, οι πορείες το ίδιο. Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση δεν έχει πια αποτέλεσμα και έτσι αναγκάζεται να αποσύρει προσωρινά τον νόμο-πλαίσιο. Η πρώτη νίκη της νεολαίας μετά από πολλά χρόνια είναι γεγονός.

Οκτώβρης – Νοέμβρης 2006

Οι μαθητές στο δρόμο…

Πριν τις εξετάσεις για την εισαγωγή μας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κυβέρνηση βάζει σαν όριο να έχεις μέσο όρο 10 το λιγότερο για να περάσεις σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα. Αποτέλεσμα χιλιάδες συμμαθητές μας μένουν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όλο και περισσότεροι από εμάς συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται όλο και πιο πολύ διάβασμα για να περάσουμε. Λες και δεν προσπαθούσαμε πολύ ως τώρα. Λες και είχαμε ελεύθερο χρόνο. Όλα τα παραπάνω μαζί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στα σχολεία λόγω ελλιπούς υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης αιθουσών, σχολικών βιβλίων και καθηγητών μας έκαναν να βγούμε στο δρόμο. Ήδη οι καθηγητές στα δημοτικά έκαναν απεργίες αλλά και αρκετοί καθηγητές μας απεργούσαν και αυτοί. Είχε έρθει η σειρά μας. Καταλάβαμε τα σχολεία μας και κάθε βδομάδα κάναμε συνελεύσεις για να αποφασίζουμε την συνέχιση του αγώνα μας. Κάθε βδομάδα κατεβαίναμε στο δρόμο, στις πορείες μαζί με τους φοιτητές και τους δασκάλους. Για πρώτη φορά μετά από καιρό κρατάγαμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Αυτό όμως δεν άρεσε στο σύστημά τους. Όλοι πέσανε πάνω μας να μας φάνε. Η κυβέρνηση, η αστυνομία, οι τραμπούκοι, τα ΜΜΕ. Παρόλη τη μαύρη προπαγάνδα εμείς αντέξαμε. Και αυτό ήταν σημάδι της δύναμης μας. Γιατί κερδίσαμε πολλά. Με κυριότερο ότι ακούστηκε δυνατά η φωνή μας. Και μάθαμε πολλά. Μάθαμε ότι την επόμενη φορά θα προετοιμαστούμε καλύτερα για να κρατήσει ο αγώνας μας μέχρι την τελική νίκη.

Γενάρης – Φλεβάρης 2007:

Η αναθεώρηση αναθεωρήθηκε!

Μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνουν ότι θα αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό κατοχυρώνει το δικαίωμα να σπουδάζεις δωρεάν στα πανεπιστήμια και απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν δεσμευτεί στα αφεντικά τους, τους επιχειρηματίες, ότι θα το αλλάξουν ώστε και δίδακτρα να υπάρχουν στα πανεπιστήμια αλλά και ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ώστε οι επιχειρηματίες να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη. Όμως για δεύτερη φορά το σχέδιό τους απέτυχε. Μετά από ένα μεγάλο κίνημα που αναπτύχθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να μην ψηφίσει την αλλαγή του άρθρου 16. Το κίνημα αυτό συσπείρωσε φοιτητές που έκαναν για μια ακόμα φορά καταλήψεις, πανεπιστημιακούς που έκαναν επί βδομάδες απεργία, εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και απλούς πολίτες σαν τους γονείς μας. Κάτω από την πίεση αυτού του κινήματος, αναγκάστηκαν για δεύτερη φορά σε υποχώρηση. Άλλη μια νίκη ήταν δικιά μας.

Φλεβάρης – Μάρτης 2007

Δεν θα περάσει!

Η κυβέρνηση Καραμανλή φέρνει τον νέο νόμο-πλαίσιο στη Βουλή. Μετά από δύο απανωτές ήττες από το κίνημα της νεολαίας πρέπει να παρουσιάσει έργο στα αφεντικά της. Ότι είναι καλός υπηρέτης τους και είναι αποφασισμένη να διαλύσει τα πανεπιστήμια ώστε να τσεπώσουν οι επιχειρήσεις και άλλα κέρδη. Όμως ούτε αυτή τη φορά τα σχέδιά τους θα πετύχουν. Οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν τις απεργίες τους παρόλο που η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ τους συκοφαντούν καθημερινά. Μα αυτοί που πιέζουν για μια ακόμα φορά άσχημα τον Καραμανλή και την Μαρριέτα είναι η φοιτητική νεολαία. Οι φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις τους, κάνουν μεγαλειώδεις διαδηλώσεις όπως αυτή στις 22/2 με 30.000 κόσμο και είναι αποφασισμένοι να νικήσουν. Είναι αποφασισμένοι αυτός ο νόμος να καταργηθεί. Γι’ αυτό και όλα τα ΜΜΕ κάθε μέρα συκοφαντούν τον αγώνα τους. Οι Τραγκοπρετεντέρηδες βρίζουν τους φοιτητές, λένε πως είναι «μειοψηφίες», ό,τι έλεγαν και για μας τον Οκτώβρη. Ξεχνούν ότι οι χιλιάδες που είναι στους δρόμους δείχνουν περίτρανα ποιος είναι μειοψηφία και ποιος όχι. Ξεχνούν ότι βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα. Ενός αγώνα που θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη.

Να προετοιμαστούμε για την επόμενη μάχη

Η κυβέρνηση έχει δείξει ποια είναι τα σχέδιά της για τη νεολαία. Θέλει μια νεολαία στην άκρη της κοινωνίας, να μην μιλάει, άβουλη. Γι’ αυτό και μας πετάει έξω από το σχολείο, έξω από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ήδη έχει βάλει μπρος νέα σχέδια για μας. Μετά τις εκλογές, που είναι σίγουρη ότι θα τις κερδίσει, θέλει να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλει και το σχολείο να κάνει ακόμα πιο δύσκολο αλλά και τις εισαγωγικές εξετάσεις να είναι παλούκι για να περάσεις. Θέλει ακόμα να μειώσει κατά 8.000 τον αριθμό των εισακτέων. Δηλαδή όχι μόνο θα είναι πιο δύσκολο να μπεις αλλά θα μπαίνουν και ακόμα λιγότεροι. Ακόμα θέλει να περάσει έναν νόμο που να κάνει υποχρεωτική τη στράτευση από τα 18 και μην μπορείς να πάρεις αναβολή λόγω σπουδών. Φτάνει πια! Μας έχουν βάλει στο στόχαστρο. Όλα αυτά τα νέα μέτρα θέλουν να μας κάνουν να τρέχουμε ακόμα περισσότερο από μάθημα σε μάθημα, να μην έχουμε κανένα δικαίωμα, καθόλου ελεύθερο χρόνο και να είμαστε άβουλοι και πειθαρχημένοι.

Πρέπει να προετοιμαστούμε. Πρέπει από τώρα να στήσουμε επιτροπές, σχήματα που θα ενημερώσουν, θα κινηθούν μέσα στα σχολεία. Είναι βασικό γιατί όσο περισσότεροι καταλάβουμε τι πάνε να κάνουνε, τόσο καλύτερα για τη μάχη που έχουμε να δώσουμε αύριο. Να οργανωθούμε. Κανένας να μην μείνει μόνος του απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Όλοι μαζί στον αγώνα.

Καθηγητές με Άποψη…

 

H επέτειος της 25ης Μαρτίου και το πραγματικό νόημα του ’21

Η επέτειος του ’21 που θα γιορταστεί σε λίγες μέρες, για τους περισσότερους μαθητές θα είναι μια από τα ίδια: μια ακόμα βαρετή σχολική γιορτή που θα την παρακολουθήσουν ή όχι ανάλογα με το αν θα μπουν απουσίες, οι συνηθισμένες παρελάσεις, κι από κοντά και «ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου» – άσε που φέτος πέφτει Κυριακή και ούτε καν θα γλιτώσουν μάθημα.

Απόλυτα δικαιολογημένα τα παραπάνω αφού οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν από ελάχιστα έως καθόλου για την επανάσταση του ’21, και όσοι είναι πιο «διαβασμένοι» στο ζήτημα έχουν τη στρεβλή εικόνα των σχολικών βιβλίων. Η χρονική απόσταση και η απουσία ιστορικής μνήμης επιτείνουν αυτή την αδιαφορία ακόμα περισσότερο (στην επέτειο του Πολυτεχνείου πχ, είναι κάπως διαφορετική η στάση των μαθητών).

Το ’21 όμως δεν είναι αυτό που μαθαίνουμε στο σχολείο. Η επανάσταση του ’21 δεν είχε μόνο εθνικοαπελευθερωτικό, είχε παράλληλα και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο λαός ξεσηκώθηκε όχι μόνο για να απελευθερωθεί από την οθωμανική κυριαρχία, αλλά και για να απελευθερωθεί από τη στυγνή εκμετάλλευση των ντόπιων καταπιεστών του, που του ήταν πολύ μεγαλύτερος βραχνάς από τους τούρκους. Γι’ αυτό και οι επαναστατικές ιδέες και τα κηρύγματα για την αφύπνιση των λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας χτυπήθηκαν λυσσαλέα από την Ιερή Συμμαχία των τότε μεγάλων δυνάμεων (πχ δολοφονία Ρήγα Φεραίου), αλλά και από την «ιερή συμμαχία» όσων ήθελαν το λαό υποταγμένο και αποκοιμισμένο (κοτζαμπάσηδες, εκκλησία, Φαναριώτες). Έτσι η επανάσταση αφορίστηκε από το Πατριαρχείο, προσπαθήθηκε να καταπνιγεί με κάθε τρόπο, πραγματικοί αγωνιστές δολοφονήθηκαν ή φυλακίστηκαν (πχ Ανδρούτσος, Κολοκοτρώνης), κι όταν οι φλόγες της δεν μπορούσαν πια να σβήσουν επέμβηκαν οι τότε μεγάλες δυνάμεις για να την «κουτσουρέψουν» και να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή της, καταλήγοντας στη δημιουργία ενός μικρού ελληνικού κράτους πλήρως εξαρτημένου και κηδεμονευόμενου.

Στην επίσημη ιστορία που μαθαίνουμε όμως, η επανάσταση του ’21 παρουσιάζεται σαν αποτέλεσμα «εθνικής ομοψυχίας υπέρ πίστεως και πατρίδος». Αποκρύβεται ο κοινωνικός της χαρακτήρας, αποκρύβεται ο καταπιεστικός και προδοτικός ρόλος των ντόπιων δυναστών του λαού και της εκκλησίας που παρουσιάζονται σαν υπέρμαχοι και πρωτεργάτες της επανάστασης.

Μας χωρίζουν σχεδόν δυο αιώνες και η επανάσταση του ’21 παραμένει ανολοκλήρωτη. Η χώρα μας εξαρτημένη και έρμαιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ο λαός καταπιεσμένος και οι εργαζόμενες μάζες άγρια εκμεταλλευόμενες για τα κέρδη των λίγων. «Μεθώντας με τ’ αθάνατο κρασί του ‘21» να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη.

Χ. Μ., εκπαιδευτικός

Η δράση μας…

 

Στις 24/2 η ομάδα νέων «Μπλόκο Δυτικά» (φαν του περιοδικού μας…) έστησε συναυλία στους Αγ. Αναργύρους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με τα μαθητικά συγκροτήματα «Από Μηχανής Θεός», «Ό,τι να ’ναι» κ.ά. 

Στις 25/2 βρέθηκε η συντακτική ομάδα (πσσσς) του περιοδικού. Το αποτέλεσμα είναι οι σελίδες που κρατάτε στα χέρια σας…

Το προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μοιράστηκε σε πολλούς μαθητές στις πανεκπαιδευτικές πορείες καθώς επίσης και σε σχολεία της Κυψέλης, του Γαλατσίου, των Λιοσίων, της Νίκαιας, της Ηλιούπολης, του Ζωγράφου και της Καλλιθέας. Ακόμα μοιράστηκε σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στην Άρτα, στην Καβάλα, στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στην Κοζάνη, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι. Πώς γίνεται η χειρότερη αντιμετώπιση του περιοδικού (επιδεικτικό σχίσιμο, ειρωνικά σχόλια κλπ) να προέρχεται από τους κνίτες ακόμα μας απασχολεί…

Κάθε Παρασκευή πραγματοποιούνται μαζέματα (ελεύθερη είσοδος… και έξοδος) των Αριστερών Σχημάτων Μαθητών στου Ζωγράφου. Ομοίως τις Κυριακές στη Νίκαια. Μαζέματα ακόμα γίνονται στα Γιάννενα, στην Καβάλα, στο Ηράκλειο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα. Ελάτε σε επικοινωνία με το περιοδικό για να σας φέρουμε σε επαφή.

Στις 17/3 πάρτυ του Εκτός Ύλης. Στο πολιτιστικό στέκι Ανατολικός Άνεμος στην πλ. Εξαρχείων. Δερβενίων 50 και Μπενάκη, στις 8.30. (Μην ακούτε τις φήμες, μια χαρά είναι τα Εξάρχεια…)

 

μακριά μας… …κοντά μας

ΚΕΝΥΑ

Oι διεθνείς ληστές έχουν αντίπαλο!

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και συλλογικοτήτων που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, την παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο. Το δίκτυο στηρίζουν πολλές οργανώσεις της Αριστεράς και συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων, οικολόγοι, αντιρατσιστικές και φεμινιστικές ομάδες και πολλοί ακόμα φορείς που με το δικό τους τρόπο αντιστέκονται στην παγκόσμια αδικία και τη βαρβαρότητα του συστήματος. Τα τελευταία χρόνια απέναντι στη συνεργασία των ισχυρών του πλανήτη, οι λαοί, τα κινήματα και οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι έχουν φτιάξει τις δικές τους μορφές συντονισμού, δράσης και αλληλεγγύης. Οι αντίπαλοι είναι καλά οργανωμένοι και όσοι θέλουν να αγωνιστούν πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηριχτούν, να ψάξουν τρόπους να χτυπήσουν από κοινού τον αντίπαλο. Σε αυτό στοχεύει τόσο το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, όσο και τα περιφερειακά –Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ– που έχουν δημιουργηθεί. Στις 15/2 του 2003, για παράδειγμα, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε εκατοντάδες πόλεις όλου του κόσμου αντιπολεμικές πορείες. Φέτος η συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Στην Αφρική, όπου η καταπίεση και η εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων φαίνεται με τον πιο ακραίο τρόπο. Πείνα, εξαθλίωση, αμάθεια, περιβαλλοντική καταστροφή, ασθένειες, εμφύλιοι πόλεμοι συνθέτουν το παζλ της ζωής στη μαύρη ήπειρο. Η πραγματοποίηση, έτσι, του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στην Αφρική έχει τη σημασία της. Δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, δεν είναι η λύπηση για τους «άτυχους» του πλανήτη. Είναι η συνειδητοποίηση ότι αφού το σύστημα του κέρδους και της παγκοσμιοποίησης γεννά παντού δυστυχία δεν μπορούμε παρά να παγκοσμιοποιήσουμε και την αντίστασή μας.

ΝΕΠΑΛ

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!

Το Νεπάλ βρίσκεται στις παρυφές του όρους Έβερεστ, ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα. Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από τους τουριστικούς οδηγούς μιας και τελευταία αποτελεί μοδάτο ταξιδιωτικό προορισμό. Σε αυτή τη χώρα, ο λαός εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει πάρει τα όπλα κι ένα μεγάλο αντάρτικο κίνημα αγωνίζεται για να διώξει το βασιλιά και το κατεστημένο του. Εκτός δηλαδή από τους ισχυρούς του πλανήτη που βομβαρδίζουν χώρες και εξαπολύουν άδικους πολέμους υπάρχουν και οι αγώνες των λαών για απελευθέρωση, ευημερία και δικαιοσύνη. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα βρίσκεται ένα κόμμα που η ιδεολογία και η πρακτική του αναφέρεται στον κομμουνισμό. Και μέσα σε λίγα χρόνια αλλά με πολλές θυσίες έχει καταφέρει να απελευθερώσει το 80% της χώρας, να διώξει τον βασιλιά, να δημιουργήσει στα εδάφη που ελέγχει μια διαφορετική, δίκαιη κοινωνική οργάνωση, πάντα με την αμέριστη στήριξη του νεπαλέζικου λαού. Κι άσε τα παπαγαλάκια της εξουσίας να φωνάζουν για την «καταραμένη» ιδεολογία που χρεωκόπησε, που απέτυχε, που είναι ουτοπία, που είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση κλπ. κλπ. Άσε τα μεγάλα αφεντικά του πλανήτη να κάνουν «επαναστάσεις» στα απορρυπαντικά, τις σερβιέτες, τους υπολογιστές…

ΙΤΑΛΙΑ

Αμερικάνοι. Παντού ανεπιθύμητοι!

Η ιταλική κυβέρνηση από κοινού με τις ΗΠΑ σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα αμερικάνικη στρατιωτική βάση στην πόλη της Βιτσέντσα. Είναι βλέπετε τόσο μεγάλη η επιθυμία των ΗΠΑ να… καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διδάξουν ελευθερία στην υφήλιο που οι εκατοντάδες βάσεις σε όλο τον πλανήτη δεν τους φτάνουν. Και βέβαια οι δήθεν πολιτισμένες και δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες όχι απλά κάνουν την πάπια άλλα όπου μπορούν προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους. Οι 200 χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στις 17/2 στη Βιτσέντσα έχουν, όμως, διαφορετική γνώμη. Η απόφασή τους να αποτρέψουν έμπρακτα κάθε εργασία κατασκευής της βάσης αν η ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, είναι η καλύτερη απάντηση στα πολεμικά σχέδια των Αμερικάνων. Παρεπιμπτόντως, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 64 πτήσεις από και προς ελληνικά αεροδρόμια έχουν πραγματοποιηθεί από αεροπλάνα της CIA. Οι περισσότερες σχετίζονται με μεταφορές κρατουμένων στα βασανιστήρια των Αμερικάνων στο Γκουαντανάμο, στη Καζαμπλάνκα κ.ά. Άδικο έχει το classic σύνθημα που φωνάζουμε έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα; «Δε σας θέλει ο λαός, το μπουρδέλο σας και μπρος!»

ΔΑΝΙΑ

Αυτός ο χώρος μας ανήκει

Χιλιάδες Δανοί νεολαίοι τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να υπερασπιστούν την κατάληψη της Ungdomshushet στην Κοπενχάγη. Η εκκλησία πούλησε ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της πόλης σε ιδιωτική εταιρεία, που παράλληλα ήταν ένα κτήριο που είχε καταλάβει η ανήσυχη νεολαία της πόλης για να μπορεί να πραγματοποιεί συναυλίες, happening κ.α. Η νεολαία αλλά και η πλειοψηφία της κοινωνίας αντέδρασε δυναμικά με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε αυτήν την πώληση που όχι μόνο χάριζε στους επιχειρηματίες έναν δημόσιο χώρο αλλά στερούσε και από τη νεολαία ένα χώρο έκφρασης και δημιουργίας. Δεν ήταν και λίγες οι φορές που η αστυνομία χτύπησε τις διαμαρτυρίες. Όμως δεν έχει καταφέρει να κάμψει την αγωνιστικότητα των Δανών νεολαίων.

 

Πολιτισμός

Διαβάζουμε

Ian McEwan

Σάββατο

Eκδόσεις Nεφέλη,

σελίδες 396

Tο βιβλίο καλύπτει ένα κρίσιμο εικοσιτετράωρο από τη ζωή ενός επιτυχημένου χειρουργού, του Xένρυ Περόουν – συγκεκριμένα, αυτό της 15ης Φεβρουαρίου του 2003, μέρα της πολυπληθέστατης αντιπολεμικής διαδήλωσης στο Λονδίνο. O Περόουν θα δει τις βεβαιότητές του να κλονίζονται δραματικά, σε ένα μυθιστόρημα με λιγότερη ένταση από τα προηγούμενα του συγγραφέα – χωρίς να του λείπει η χαρακτηριστική του κορύφωση– αλλά με περισσότερο στοχασμό. Ένας επίκαιρος και χρήσιμος προβληματισμός για την τρομοκρατία, τον πόλεμο, αλλά και το δυτικό πολιτισμό ως έχει σήμερα.

Βλέπουμε

Σκηνοθεσία: Avi Lewis

Τhe Take

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ των Avi Lewis και Naomi Klein για τα κατειλημμένα εργοστάσια της Aργεντινής, που θέτει άλλη μια πτυχή του ζητήματος των καταλήψεων. Tο ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την προσπάθεια των εργατών να καταλάβουν τα εργοστάσια που έκλειναν το ένα μετά το άλλο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης της Aργεντινής, και να τα λειτουργήσουν οι ίδιοι, χωρίς αφεντικά.

Ακούμε

Βήτα Πεις

Για τους οπαδούς

Το έτος της τριλογίας από την ομάδα των Αθηνών. Το τελευταίο LP των Βήτα Πεις είναι γεγονός. Ο Βήτα Πεις επιστρέφουν καυστικότεροι από ποτέ με 23 tracks. Το συγκρότημα από τα Βόρεια Προάστια μετά την αποχώρηση του Special Dask μπαίνει σε νέο κεφάλαιο και είναι έτοιμο για μάχη. Ο νέος δίσκος τονίζει τη νέα σύσταση του group και καλύπτει όλα τα γούστα.

Δίνει απαντήσεις, θίγει ερωτήματα και αμφισβητεί τις σύγχρονες αξίες. Διατίθεται δωρεάν στο www.hiphop.gr και είναι αδιαμφισβήτητα από τους καλύτερους hip-hop δίσκους της χρονιάς που πέρασε.

Προτείνονται τα κομμάτια:

• Για τους οπαδούς

• Η ομάδα είναι μία

• Σα να κάνω κήρυγμα

 

«εκτός ύλης», περιοδική έκφραση αριστερών μαθητών

εκτός ύλης γιατί το μέλλον που ονειρευόμαστε δεν το βρίσκεις ανάμεσα στις σελίδες των σχολικών βιβλίων

εκτός ύλης  για ό,τι μας ανοίγει τους ορίζοντες που οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία μάς έχουν απαγορεύσει να διδασκόμαστε

εκτός ύλης για να μπορούμε να είμαστε εντός στο μεγαλύτερο μάθημα της ζωής, που είναι ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο

εκτός ύλης γιατί είμαστε με το εμείς και όχι με το εγώ, γιατί είμαστε με το αύριο και όχι με το χθες, γιατί είμαστε με τη ζωή και όχι με την επιβίωση

εκτός ύλης γιατί είμαστε με την κίνηση και όχι με τη στασιμότητα, γιατί είμαστε με την αμφισβήτηση και όχι με την προσαρμογή

εκτός ύλης γιατί είμαστε με το «γιατί» και όχι με το «γιατί έτσι!», γιατί είμαστε με το κόκκινο και όχι με το γκρίζο

πάρε το «εκτός ύλης» στα χέρια σου

στο email: ektosylis@yahoo.com στείλτε μας τις ανταποκρίσεις σας, τα σχόλιά σας και ό,τι άλλο θεωρείτε χρήσιμο για το κίνημα στα σχολεία

τηλ. επικοινωνίας: 6939007615, 6932851407