Στη Βουλή ο “κουκουλο-νόμος” – Στο απόσπασμα τα δημοκρατικά δικαιώματα, της Ρούλας Μουτσέλου

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος που διαδέχτηκε το “μεμονωμένο περιστατικό” της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου έχει πολλαπλή στόχευση: να ξαναστήσει, μέσα από το δίπολο “ασφάλεια και πυγμή”, στο βάθρο του τον δικομματισμό που έτριξε τις μέρες της εξέγερσης του Δεκέμβρη, να αντιμετωπίσει την τροποποίηση σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο των κινητοποιήσεων που ακολούθησε και, κυρίως, να θωρακίσει τον αστισμό από τη λαϊκή οργή που εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις, καθώς ο λαός φορτώνεται τις συνέπειες μιας κρίσης που βαθαίνει. Οι απολύσεις, το πάγωμα μισθών και συντάξεων και ο εργασιακός μεσαίωνας συνοδεύονται από ένταση της αστυνομοκρατίας, στοχοποίηση των μεταναστών, της νεολαίας και της αριστεράς, και επιθέσεις στο άσυλο και το δικαίωμα της απεργίας. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η μπόχα των σκανδάλων, η φτώχεια και η ακρίβεια απαιτούν συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και γενναίες δόσεις φόβου ώστε να δικαιολογείται η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Κείμενα: Ρούλα Μουτσέλου

Και αίφνης εμφανίζεται ο Καρατζαφέρης, που πρώτος πρότεινε κατά το Δεκέμβρη το “ιδιώνυμο της κουκούλας”, να δικαιώνεται με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει σε περιπτώσεις ατόμων “με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά”, την κατάργηση της εξαγοράς και της αναστολής της ποινής και του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, ενώ αναβιώνει την “περιύβριση αρχής” και αυξάνει τις ποινές για κάθε αδίκημα. Για παράδειγμα, η ελάχιστη ποινή για “διακεκριμένη φθορά” (όπως η αναγραφή συνθημάτων σε δημόσια κτίρια), αυξάνεται –στην περίπτωση “κουκουλοφόρου”– από 3 μήνες σε 2 χρόνια, ενώ οι αλλαγές στις διατάξεις περί “διατάραξης κοινής ειρήνης” χτυπούν άμεσα το δικαίωμα στη διαδήλωση. Μέχρι σήμερα η “διατάραξη κοινής ειρήνης” –κατηγορία με την οποία συνήθως συλλαμβάνονται διαδηλωτές–, η απλή δηλαδή συμμετοχή “σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διαπράττει βιαιοπραγίες”, ανεξάρτητα απ’ το αν ο κατηγορούμενος ευθύνεται για κάποιο αδίκημα, τιμωρούνταν με ποινή 10 ημερών ως το πολύ 2 χρόνων. Τώρα στα 2 χρόνια ορίζεται η ελάχιστη ποινή, και αν μάλιστα ο κατηγορούμενος θεωρηθεί “υποκινητής” η κατηγορία μετατρέπεται σε κακούργημα. Και φυσικά οι κουκουλοφόροι που προβαίνουν σε συλλήψεις διαδηλωτών ή κραδαίνουν λοστούς και κοντάρια στο πλευρό των ΜΑΤ δεν αποτελούν στόχο.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο “αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι […] από τη βία των κουκουλοφόρων, να θωρακίσει τη δημόσια περιουσία […] να προστατεύει τις ιδιωτικές περιουσίες”. Όποιος θεωρεί πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι χρειάζεται προστασία από το δόγμα “τέλος ανοχής” Μαρκογιαννάκη και από το κατά πάντων ψέκασμα με χημικά (εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, μετανάστες, νεολαία…) κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως… χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Όποιος φοβάται περισσότερο τη βία της εργοδοσίας, των τραπεζών και των καρτέλ, παρά εκείνη των κουκουλοφόρων, θεωρείται ύποπτο στοιχείο. Αν πιστεύετε πως τη… δημόσια περιουσία την απειλούν τα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα και τις… ιδιωτικές περιουσίες η λιτότητα και η φτώχεια, τότε καλύπτετε πολιτικά τους κουκουλοφόρους. Και τέλος, όποιος υποστηρίζει ότι η έξαρση της παραβατικότητας οφείλεται στην κρίση και τα κοινωνικά αδιέξοδα, και η καταστολή δεν λύνει αλλά τροφοδοτεί το πρόβλημα, βρίσκεται αντιμέτωπος με ζαρντινιέρες, κάμερες, ένστολους που πυροβολούν αδιακρίτως, ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, Ειδικούς Φρουρούς (1.500 νέες προσλήψεις), ομάδες “Ζ”, τώρα και “Δ” (και το αλφάβητο προσφέρει ακόμα πολλές επιλογές για νέα σώματα), σχέδια για αστυνομικούς σκύλους κατά διαδηλωτών και σκέψεις για πορείες στα πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας (πρόταση Μίχαλου που επανέφερε ο Δένδιας).

Το πέρασμα στην κοινή γνώμη όλης αυτής της θεσμικής θωράκισης της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης το έχουν αναλάβει τα ΜΜΕ. Η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας –”κουκουλοφόροι καταστρέφουν περιουσίες”, “άσυλο εγκληματιών τα πανεπιστήμια”, “έκρηξη της ξένης εγκληματικότητας” κ.λπ.– στρώνει το έδαφος για την αποδοχή της κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και φυσικά το σκηνικό ολοκληρώνεται με τη σύνδεση βίας και αριστεράς (μετρ ο Πρετεντέρης). Η επίθεση στην αριστερά –και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ– εντείνεται, με παραινέσεις για “υπεύθυνη συμπεριφορά” και καταδίκη των “ακροτήτων”. Πρότυπο αριστερού κόμματος το ΚΚΕ, εισπράττει τα συγχαρητήρια της ΝΔ παραμένοντας σε γενικές γραμμές στη θέση “κουκουλοφόροι ίσον προβοκάτορες”. Τη συνταγή εκφασιμού που προωθεί η ΝΔ σιγοντάρει και το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκει την ευκαιρία να καταγγείλει την κυβέρνηση για ανικανότητα, και τρίβει τα χέρια του με τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητούμενο, η γενικευμένη παθητικοποίηση και η με κάθε τρόπο αποτροπή της σύνδεσης κοινωνικής δυσαρέσκειας και αριστεράς, σύνδεση που θα την βαθύνει και θα την κάνει πιο επικίνδυνη για το σύστημα. Το σύστημα θέλει τον κόσμο μόνο του στα αδιέξοδά του, να θεωρεί εχθρό το μετανάστη, τον “κουκουλοφόρο”, το διαδηλωτή, τον διπλανό του – ακόμα και το πρόσωπο που θα δει στον καθρέφτη του, αν σπρωγμένος από την απόλυση, τη φτώχεια και τη λιτότητα περάσει κι αυτός στην “απέναντι πλευρά”. Να βλέπει τον εχθρό του οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που πραγματικά βρίσκεται.


Επίθεση χωρίς σύνορα

Τη δόξα του Καραμανλή ζήλεψε ο Σαρκοζί και εξήγγειλε ποινικοποίηση της κουκούλας, τριετή φυλάκιση για απλή συμμετοχή σε “συμμορία” –ανεξάρτητα από τη διάπραξη αδικήματος– και μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της εισόδου σε πανεπιστημιακό χώρο. Στις ΗΠΑ ο στρατός εξασκείται στην επαναφορά της τάξης και ασφάλειας σε περίπτωση διευρυμένης “κοινωνικής βίας”, ενώ στη Βρετανία η αστυνομία εξοπλίζεται με όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και στη Ρωσία κατασκευάζονται “αντι-δημοκρατικά” άρματα με αντλία νερού και ψεκαστήρα χημικών για τη διάλυση διαδηλώσεων. Στην Ιταλία η αστυνομία εισβάλλει σε σπίτια κομμουνιστών και διώκονται αγωνιστές της αριστεράς για “εξύβριση” κομμουνιστοφάγου δικαστή, ενώ η Ολλανδία πρωτοπορεί επιχειρώντας να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις νέων στους δρόμους με το λεγόμενο “κουνούπι – απωθητικό εφήβων” το οποίο εκπέμπει έναν ενοχλητικό ήχο που λόγω συχνότητας μπορεί να γίνει αντιληπτός… μόνο από άτομα κάτω των 25!

Όπως, τέλος, έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από την ήδη υπάρχουσα θωράκιση (σύστημα Σένγκεν, Eurodac για τα δακτυλικά αποτυπώματα, CEPOL, ΕUROPOL και άλλοι αστυνομικοί μηχανισμοί) προωθεί μια νέα τεχνική φακελώματος, που θα αναζητά στις τεράστιες ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων πιθανούς “τρομοκράτες” με βάση τη φυλετική καταγωγή, τις πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική τους δράση.


Χτυπήστε ό,τι κινείται… ακόμα κι αν είναι “πράσινο”

Ξημερώματα 22 Απρίλη, κοντά στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο που έχουν δημιουργήσει κάτοικοι των Εξαρχείων, νεολαίοι δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση ΜΑΤ. Δύο σοβαρά τραυματισμένοι φοιτητές μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και κρατήθηκαν παράνομα για δύο ώρες πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο, χωρίς καμία αιτιολόγηση ή απαγγελία κατηγορίας. Η αστυνομία υποστηρίζει πως πάνω στην καταδίωξη… έπεσαν και τραυματίστηκαν.


Πρώτα θύματα οι μετανάστες

Οι μετανάστες δέχονται το πρώτο κύμα της επίθεσης. Το κυνήγι όσων προσπαθούν να διαφύγουν στην Ιταλία είχε πρόσφατα κι άλλο θύμα στην Ηγουμενίτσα: Κούρδος μετανάστης μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από λιμενικούς νοσηλεύεται σε μη αναστρέψιμο κώμα. Κατά το πρότυπο της ζαρντινιέρας το Λιμενικό ισχυρίζεται ότι… αυτοτραυματίστηκε. Εν εξελίξει είναι επίσης η υπόθεση του αριστερού αγωνιστή Αρσλάν Ταϊφούν Οσκιόκ, που απειλείται με απέλαση στην Τουρκία, και η απεργία πείνας του Κούρδου πρόσφυγα Χαϊντέρ Μποζκούρτ που ζητά άσυλο για όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες. Ταυτόχρονα πυκνώνουν οι επιχειρήσεις-σκούπα, ενώ στη Θεσσαλονίκη του κ. Ψωμιάδη ενεργοποιήθηκε παλιός νόμος που… απαγορεύει στους αιτούντες άσυλο να εργάζονται όσο υπάρχουν Έλληνες άνεργοι οπουδήποτε στη χώρα! Τέλος, στον Ασπρόπυργο, στο χώρο όπου το 2004 στοιβάχτηκαν τοξικομανείς και άστεγοι που “λέκιαζαν” την Ολυμπιακή Αθήνα, σχεδιάζεται στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών με πρότυπο την ιταλική Λαμπεντούζα, ενώ παρόμοιο στρατόπεδο εκτός πόλης ετοιμάζεται στην Πάτρα για να αντικαταστήσει τον άθλιο καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου.


Όχι στη φασιστική σύναξη στο παλιό Εφετείο της Σωκράτους

Η κυβέρνηση, ο κρατικός και ο παρακρατικός μηχανισμός αποφάσισαν να εντείνουν τον πόλεμο που έχουν κηρύξει στους μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Στόχος τους αυτή τη φορά είναι οι άστεγοι πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο παλιό Εφετείο στη Σωκράτους. Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσαν στην Καθημερινή ότι “τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του παλιού Εφετείου”. Στην επιχείρηση αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της. Έχει φροντίσει με την πολιτική της να δίνει πολιτική κάλυψη στους εκφραστές του πιο αντιδραστικού ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της φασιστικής βίας για να μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Έτσι το Σάββατο 9/5 οι “Επιτροπές Πολιτών για την Απελευθέρωση της Χώρας από τους Αλλοδαπούς Εισβολείς” (!) καλούν σε αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική συγκέντρωση στην Ομόνοια. Από τον τίτλο και μόνο φαίνονται οι προθέσεις των φασιστών που έχουν μεταμφιεστεί σε… επιτροπές πολιτών. Βέβαια, για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία, αρκεί το ηχηρό κάλεσμα της δολοφονικής φασιστικής Χρυσής Αυγής στην ίδια συγκέντρωση από το site της. Το μαζικό κίνημα, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τα κόμματα της Αριστεράς, κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος πρέπει να καταγγείλουν δημόσια τόσο τη φασιστοσύναξη, όσο και τις αντίστοιχες αστυνομικές επιχειρήσεις στη Σωκράτους, και να απαιτήσουν την ακύρωσή τους. Να δοθεί αγώνας για στέγη, τροφή, αξιοπρέπεια και άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες, και για να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά.