Μοχάμαντ Κάσεμ: “Να προωθήσουμε την κουλτούρα της αντίστασης”

Αποκλειστική συνέντευξη του Μοχάμαντ Κάσεμ,
ηγετικού στελέχους της Λιβανέζικης Αντίστασης

Από τις 16 έως τις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό το Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Φόρουμ, που οργανώθηκε από τις δυνάμεις της Λιβανέζικης Αντίστασης και στο οποίο πήραν μέρος εκατοντάδες εκπρόσωποι κινημάτων, κομμάτων και οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο – ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία της ΚΟΕ. Το Φόρουμ συζήτησε μεταξύ άλλων τους διάφορους τρόπους έμπρακτης αλληλεγγύης με τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, καθώς και το συντονισμό των αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Δημοσιεύουμε εδώ τη σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αριστερά!" ο Μοχάμαντ Κάσεμ, ηγετικό στέλεχος της Λιβανέζικης Αντίστασης και της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικού Φόρουμ.

Το Διεθνές Φόρουμ της Βηρυτού συγκεντρώνει εκπροσώπους από όλο τον κόσμο, προερχόμενους από διαφορετικά ρεύματα. Ποιος είναι ο βασικός στόχος του;

Ελπίζουμε καταρχήν να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την αντίσταση ως δικαίωμα αυτό καθαυτό, καθώς και σχετικά με την υποστήριξή της από τα κινήματα, και πώς αυτά μπορούν να προωθήσουν την ιδέα της αντίστασης σαν τρόπο σκέψης και σαν πολιτική στάση. Η αντίσταση είναι ένα δικαίωμα που, τυπικά τουλάχιστον, αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Κυρίως όμως αναγνωρίζεται και ασκείται από κάθε λαό που υπερασπίζει τη γη του και τα συμφέροντά του. Με δυο λόγια, σκοπός μας είναι να προωθήσουμε την κουλτούρα της αντίστασης.

Μπορούν να συντονιστούν ενάντια στον κοινό εχθρό οι διαφορετικές, σε μορφή και σε περιεχόμενο, αντιστάσεις που αναπτύσσονται από περιοχή σε περιοχή;

Ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να υπαγορεύσει όλες τις πτυχές της ζωής σε όλο τον κόσμο. Άρα κοινός μας στόχος είναι η ήττα του ιμπεριαλισμού, τα μεγαλύτερα σύμβολα του οποίου είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τους. Γι’ αυτό μας απασχολεί και η πρακτική στάση που κρατά ο καθένας στη χώρα του. Βέβαια η αντίσταση δεν παίρνει παντού τη μορφή που έχει στην περιοχή μας. Και οπωσδήποτε δεν έχει ως περιεχόμενο μονάχα την αλληλεγγύη προς όσους πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό, αλλά πρωτίστως τα δικαιώματα του κάθε λαού στη χώρα του. Για παράδειγμα, είδαμε την εξέγερση στην Ελλάδα, όπου ένα παιδί δολοφονήθηκε από την αστυνομία και ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να κινητοποιούνται οι άνθρωποι και πώς μπορούν να ξεσηκώνουν και τους υπόλοιπους.

Το 2006 αποκρούσατε με επιτυχία την ισραηλινή εισβολή. Ποια ήταν η σημασία αυτής της νίκης;

Η ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο τον Ιούλιο του 2006 αποτέλεσε πρόκληση για τις δυνάμεις της Αντίστασης και για τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους όλου του κόσμου. Η νικηφόρα απόκρουση των εισβολέων ανέβαλε την επίθεση στη Γάζα, που θα είχε ακολουθήσει αμέσως εάν είχαμε ηττηθεί. Κυρίως όμως απέδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να λυγίσει ένα λαό που είναι αποφασισμένος να μην υποκύψει. Η κουλτούρα της αντίστασης δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στο Λίβανο. Έχει βαθιές ρίζες, και αναπτύχθηκε από το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα το 1982, με την τότε εισβολή του Ισραήλ στη χώρα μας. Ήδη από τότε αποδείξαμε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να σταθεί εδώ. Κάτω από τα χτυπήματα της αντίστασης οι ισραηλινοί υποχώρησαν και έως το 1985 τους πετάξαμε έξω από όλα σχεδόν τα εδάφη μας, με την εξαίρεση μιας μικρής περιοχής στο νότο. Η αντίσταση εξαπολύθηκε αρχικά από το ενιαίο μέτωπο των κομμουνιστών και των πατριωτών, και συνεχίστηκε αργότερα από τη Χεσμπολάχ.

Η Λιβανέζικη Αντίσταση έχει λοιπόν ευρύτερη επίδραση και σημασία…

Αυτά που συμβαίνουν στο Λίβανο αποτελούν πυξίδα για ολόκληρη την περιοχή. Εάν είχε ηττηθεί η αντίστασή μας πολιτικά, στρατιωτικά και κοινωνικά, αυτό θα είχε αρνητική επίδραση γύρω μας. Σήμερα η αντίσταση στη Γάζα, με την ισλαμική Χαμάς επικεφαλής, χρησιμοποιεί την ίδια μορφή πάλης με εμάς. Φυσικά στην αντίσταση παίρνουν μέρος όλες οι προοδευτικές οργανώσεις: το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο και όλα τα άλλα κόμματα επίσης πολεμούν τον εισβολέα.

Η κοινή δράση όλων των αντιστασιακών δυνάμεων έχει και μέλλον;

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Θα μπορέσουν οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, οι πατριώτες και οι ισλαμιστές να συγκροτήσουν την ενότητά τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού την επίθεση και την κατοχή; Αυτή η πρόκληση απαντήθηκε με επιτυχία στο Λίβανο, και τώρα απαντιέται επίσης με επιτυχία στη Γάζα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα απαντηθεί με επιτυχία στο μέλλον και σε άλλα μέρη του κόσμου, παντού όπου υπάρχει κατοχή και καταπίεση.

Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις στο μέτωπο της Γάζας;

Πιστεύουμε ότι ο αγώνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, με τη Γάζα όρθια, να αντιστέκεται ηρωικά, σημαίνει όχι μόνο ότι η στρατιωτική αντίσταση είναι ισχυρή, αλλά και ότι ο ίδιος ο λαός είναι ισχυρός. Ο λαός απέδειξε ότι αντιμετωπίζει με πρωτοφανές κουράγιο το μακελειό και την καταστροφή. Οι ισραηλινοί κατέστρεψαν ακόμα και τα σχολεία και τα νοσοκομεία του ΟΗΕ, αλλά η θέληση του κόσμου δεν κλονίστηκε. Η δύναμη των λαών είναι που μας οδηγεί στις επιτυχίες του μέλλοντος. Δεν φοβόμαστε όλα αυτά που γίνονται. Ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει να αγωνίζεται, και οπωσδήποτε το τελικό επιστέγασμα των θυσιών του θα είναι η ελεύθερη Παλαιστίνη.

Πώς βλέπετε το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης;

Όπως είπα και πριν, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα. Μας συγκινεί βαθιά ο αγώνας που διεξάγει ο ελληνικός λαός ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το Ισραήλ, πόσο μάλλον που κατάφερε να μπλοκάρει την αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ μέσω της Ελλάδας. Νιώσαμε και πάλι πως υπάρχουν λαοί που αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι ελεύθεροι και αγωνιζόμενοι… Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία περίπλοκη κατάσταση, και ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολοι αυτοί οι αγώνες, επειδή η χώρα σας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βάσεις των Αμερικάνων στην περιοχή. Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι άλλη μία μορφή αντίστασης. Αντίσταση δεν είναι μόνο αυτό που κάνουμε εμείς, που πολεμάμε τους ισραηλινούς με τα όπλα, αλλά και οι κάθε είδους δράσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα κινήματα αλληλεγγύης. Εδώ, σε όποιο σπίτι και να πάτε, θα δείτε ότι ο κόσμος χαιρετίζει με ενθουσιασμό όσα έγιναν στην Ελλάδα – όπως χαιρετίζει με ενθουσιασμό και τη στάση που κράτησαν οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, και τα εκατομμύρια ανθρώπων που διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστούμε, και σας διαβεβαιώνουμε ότι η αλληλεγγύη μας θα συνεχιστεί!

Εμείς σας ευχαριστούμε. Χαιρετίζουμε τον ελληνικό λαό, χαιρετίζουμε όλους αυτούς που διαδηλώνουν και αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις τους. Γιατί το πιο σημαντικό στοιχείο, αυτό που μας ενώνει, είναι πως είμαστε όλοι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι και παλεύουμε από κοινού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό.