Ελπίδα Αλεβίζου: “Δεν μας αρέσει να αφήνουμε πράγματα στη μέση”

Συνέντευξη με την Ελπίδα Αλεβίζου, διαμερισματική σύμβουλο της Ανοιχτής Πόλης στο 2ο διαμέρισμα και μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για το Άλσος Παγκρατίου

Για την προσπάθεια του δημάρχου Αθηναίων να προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση του Άλσους Παγκρατίου με την κατασκευή -μεταξύ άλλων- 700 τ.μ. κλειστού χώρου και 600 τ.μ. τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων που είναι αποφασισμένοι να ακυρώσουν τα σχέδια του Κακλαμάνη, μίλησε στην "Αριστερά!" η Ελπίδα Αλεβίζου, διαμερισματική σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης" στο 2ο διαμέρισμα και μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για το Άλσος Παγκρατίου.

Την Κυριακή 9 Νοέμβρη έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση για τη διάσωση του Άλσους Παγκρατίου. Τι προωθεί ο Δήμαρχος και ποια η αντιπαράθεση;

Η εκδήλωση του Πτι Παλαί είχε μεγάλη επιτυχία, ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος από 300 περίπου άτομα. Για την προετοιμασία της κολλήσαμε 3.000 ανακοινώσεις, σχεδόν σ’ όλες τις πολυκατοικίες της περιοχής, σταδιακά γιατί μας τις κατέβαζαν (έχουμε καταγγελίες ότι ήταν υπάλληλοι του Δήμου). Η αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή είναι στην εμπορευματοποίηση του άλσους. Την κατασκευή δηλαδή 700 τ.μ. κλειστού χώρου (θεάτρου, κινηματογράφου, βοηθητικών χώρων) και 600 τ.μ. τραπεζοκαθισμάτων. Αποτέλεσμα αυτών που θέλει να κάνει ο Κακλαμάνης είναι να αλλοιωθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του άλσους, να χαλάσει ο δημόσιος χαρακτήρας του, να αυξηθεί η κυκλοφοριακή κίνηση στην περιοχή και να χαθούν πολλά χρήματα από τους αθηναίους δημότες για να γίνει αυτό το έκτρωμα. Η δημοτική αρχή με προκλητική αδιαφορία για το περιβάλλον προσπαθεί να παρακάμψει τη γνωμάτευση της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών και τρεις αποφάσεις του ΣτΕ. Διεκδικούμε το άλσος να μείνει χώρος ξεκούρασης για τους μεγάλους και παιχνιδιού για τα παιδιά, να αναβαθμιστεί, να συντηρηθεί το πράσινο, να συντηρηθεί ο χώρος του μπάσκετ και της παιδικής χαράς.

Μια εβδομάδα πιο πριν είχε κάνει συγκέντρωση ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης…

Στη δική μας εκδήλωση των 11 φορέων για την υπεράσπιση του Άλσους, δόθηκε ο λόγος για να ακουστεί και η αντίθετη άποψη. Σε αντίθεση με τη φιέστα του κυρίου Κακλαμάνη όπου δεν υπήρχε διαδικασία ομιλητών, ώστε να ακουστεί αντίθετη άποψη, γεγονός που θυμίζει την αντιδημοκρατική διαδικασία που υφίσταμαι στο Διαμερισματικό Συμβούλιο. Ας σημειώσω εδώ ότι το προεδρείο είχε έναν "ανατρεπτικό" χαρακτήρα, ίσως γιατί τα δύο μέλη του ήταν απλοί άνθρωποι των κινημάτων. Μετά τις δύο εξαιρετικές ομιλίες, της κυρίας Καρανδεινού και της κυρίας Πορτάλιου και μια θαυμάσια μικρή παρέμβαση του ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού –που τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα– δώσαμε το λόγο στις κινήσεις των πολιτών και τους φορείς και ακολούθησαν οι παρατάξεις, κάτι που ενόχλησε ορισμένους. Όμως θεωρήσαμε ότι το να μιλούν πρώτα οι παρατάξεις, όταν η αίθουσα είναι γεμάτη, και οι πολίτες να μιλούν στο τέλος είναι άδικο και υποκριτικό. Πρέπει να ακούμε τους "από κάτω" λέγαμε πάντα.

Η στάση των άλλων δυνάμεων;

Το ΠΑΣΟΚ στο Πτι Παλαί ήρθε αποφασισμένο να κομματικοποιήσει τη συγκέντρωση με την απαίτηση να μιλήσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη, πριν από τα κινήματα. Παρακάμπτοντας τη διαδικασία, μίλησε με το έτσι θέλω. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να του στρώνουμε το τραπέζι και να έρχεται να τρώει με δέκα μασέλες. Αυτό ακριβώς θέλει, χωρίς καμία υπερβολή, να του στρώνει το τραπέζι η Αριστερά και να ‘ρχεται να τρώει. Ήρθαν 20 άτομα, μίλησε η Αποστολάκη και μετά οι περισσότεροι φύγανε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ των σχεδίων Κακλαμάνη, με εξαίρεση ένα κατά (Αναγνωστόπουλος) και μία αποχή (Μπέης).

Σήμερα έχουμε μια σημαντική κινητοποίηση για το Άλσος Παγκρατίου. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, καθώς πριν δυο χρόνια είχαμε μια κινηματική άπνοια στην περιοχή;

Σ’ αυτό το σημείο φτάσαμε με πολλή δουλειά από συντρόφους του Συνασπισμού Παγκρατίου, της ΑΚΟΑ και της ΚΟΕ, ανένταχτους της Αριστεράς και φυσικά καινούργια μέλη της Ανοιχτής Πόλης και απλούς ανθρώπους. Οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο 2ο διαμέρισμα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας έφεραν κοντά μας δημότες, που έχουν όλη την καλή διάθεση να ασχοληθούν με τα προβλήματα της πόλης. Ανθρώπους αγανακτισμένους. Επίσης, σαν Ανοιχτή Πόλη, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ενημέρωσης και αλληλεγγύης όλων των φορέων του 2ου διαμερίσματος.

Είσαι από τους ανθρώπους που κάνουν αυτό που λέμε "δουλειά μυρμηγκιού". Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό σήμερα;

Στο 2ο διαμέρισμα, κυρίως στο Παγκράτι, έχω γνωρίσει εξαιρετικούς συντρόφους που νομίζω ότι όλοι έχουμε κάτι κοινό. Δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια και δεν μας αρέσει να ξεκινάμε μια δουλειά και να την αφήνουμε στη μέση. Αυτό ελπίζω να το συνεχίσουμε και να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα εξελισσόμενο αυτοδιοικητικό κίνημα, ώστε μέσα από αυτό να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι η πόλη βρίσκεται κάτω από τη λογική του κέρδους. Θα τολμούσα να πω ότι κάτι τέτοιο συνέβη με το κίνημα των κεραιών: οι πολίτες μέσα από τους αγώνες τους συνειδητοποίησαν ότι οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις είναι με τα κέρδη των εταιρειών και όχι με την υγεία των πολιτών.

Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σου η ανάπτυξη αυτοδιοικητικών κινημάτων στις γειτονιές;

Νομίζω ότι στο Δήμο της Αθήνας οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από την καθημερινότητά τους, η πόλη είναι αβίωτη. Τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε είναι ορατά και άμεσα, υπάρχουν δηλαδή καθαροί άξονες δουλειάς για τις αριστερές παρατάξεις. Καθήκον λοιπόν την Ανοιχτής Πόλης, μιας αριστερής παράταξης, είναι να πείσει ότι η Αθήνα δεν θα γίνει καλύτερη από μόνη της.

*τη συνέντευξη πήρε η Μπέτυ Χαρλαύτη