“Αναμνήσεις μιας αντάρτικης ζωής”: Μια ενδιαφερουσα εκδηλωση, του Αλέκου Φωτόπουλου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 25 Οκτωβρίου στη λέσχη "Αντίπερα Όχθη" της Θεσσαλονίκης συζήτηση με τον Ηλία Μεταλλίδη για το μεγάλο αγώνα του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Ο σ. Μεταλλίδης ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και αξιωματικός του ΔΣΕ, τρεις φορές τραυματισμένος σε μάχες, δυο φορές τιμημένος με μετάλλιο ανδρείας. Από το 1949 έως το 1975 ήταν πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Διαγράφηκε μετά το 1956 από το ΚΚΕ (διαφωνώντας με την 6η Ολομέλεια) και έπαιξε ρόλο στον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα.

Στην αρχή της κουβέντας προβλήθηκε βίντεο με φωτογραφίες από τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, πολλές από τις οποίες ήταν από το προσωπικό αρχείο του συντρόφου. Ο Ηλίας Μεταλλίδης εστίασε στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ, εξήγησε τις αιτίες και τους στόχους του δεύτερου αντάρτικου, και μίλησε για την ενεργή συμμετοχή του λαού στις επαναστάσεις της δεκαετίας του ’40. Αναφέρθηκε σε μια σειρά μάχες όπου πήρε μέρος, στην υποχώρηση του ΔΣΕ και τη μεταφορά του στις ανατολικές χώρες. Τόνισε ότι οι σοσιαλιστικές χώρες υποδέχτηκαν και ενέταξαν τους πολιτικούς πρόσφυγες στη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Έντονη αναφορά έκανε στα γεγονότα της Τασκένδης και στη διαγραφή (μετά την 6η Ολομέλεια) 7.000 μελών του ΚΚΕ που ζούσαν εκεί.

Στην κουβέντα που ακολούθησε ήταν έντονη η συμμετοχή νέων ανθρώπων με ερωτήσεις και προβληματισμούς. Ο σ. Μεταλλίδης απάντησε σε επιχειρήματα που ακούγονται από το αστικό στρατόπεδο και που σκοπό έχουν να δυσφημίσουν τον αγώνα του λαού μας στα χρόνια ’46-49.

Μας γεμίζει θάρρος και αισιοδοξία το παράδειγμα ανθρώπων που πρόσφεραν τη ζωή τους στο κίνημα, ειδικά όταν αναφέρονται στους αγώνες του σήμερα. Επίσης, θαυμασμό προκαλεί η εμπιστοσύνη που δείχνει ο σύντροφος Μεταλλίδης στη νεολαία, καθώς και η πεποίθησή του ότι η νέα γενιά θα πάρει τη σκυτάλη των αγώνων για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα!

Αλέκος Φωτόπουλος