ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΖΑΜ ΤΑΜΙΜΙ “ΧΑΜΑΣ: ΑΓΡΑΦΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ”

Tο τελευταίο βιβλίο του Aζάμ Tαμίμι (*)

«Xαμάς: Άγραφα Kεφάλαια»

H διακοπή της αμερικανικής και ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Παλαι-στίνιους μόλις η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2006 ήταν βαθιά αντιδημοκρατική και αποκαλύπτει την παντελή έλλειψη γνώσης της Χαμάς από τη Δύση. Η σκέψη των ΗΠΑ και της ΕΕ ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται, ότι η Χαμάς θα κατέρρεε λόγω των επιπτώσεων των κυρώσεων σε έναν απελπισμένο και εξαθλιωμένο πληθυσμό, και θα ακολουθούσε η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης, πιο συμβιβαστικής προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Τα «Άγραφα Κεφάλαια» του Αζάμ Ταμίμι συγκροτούν μια υποδειγματική ιστορία και ανάλυση της Χαμάς. Εάν αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική της Δύσης είχαν διαβάσει αυτό το βιβλίο, ίσως υιοθετούσαν μια διαφορετική στάση και δεν επιδίωκαν την τρέχουσα αντιπαράθεση.

Η ιστορία είναι δραματική, και ο Ταμίμι τη λέει καλά. Το βιβλίο δίνει έναν πλούτο συναρπαστικών λεπτομερειών, που δεν ήσαν διαθέσιμες μέχρι τώρα στην αγγλική γλώσσα. Στις σελίδες του, η οργάνωση ζωντανεύει. Τα «Άγραφα Κεφάλαια» ανιχνεύουν τα χρόνια της συγκρότησης στο φόντο της αποτυχίας του αραβικού εθνικισμού. Έπειτα την αργή πορεία προς τον ένοπλο αγώνα. Τα κύματα μαζικών συλλήψεων των μελών της Χαμάς το 1988-1992 στην Παλαιστίνη. Τα «χρυσά χρόνια» της ηγεσίας στην Ιορδανία, όταν ο τότε βασιλιάς Χουσεΐν διατηρούσε μια θερμή και πραγματιστική σχέση με την οργάνωση. Την επακόλουθη περίοδο χειροτέρευσης των σχέσεων, μετά την κατακόρυφη αύξηση της πίεσης των ΗΠΑ προς την ιορδανική κυβέρνηση, που κατέληξε στην εκδίωξη της Χαμάς.

Η περιγραφή από τον Ταμίμι της τετράμηνης περιοδείας του σεΐχη Γιασίν, το 1998, στον ισλαμικό κόσμο, και του τεράστιου κύρους αυτής της αδύναμης φιγούρας που ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καρότσι, είναι ένα μόνο από τα τμήματα του βιβλίου που δίνει μια από πρώτο χέρι ματιά, τέτοια που ποτέ δεν πέτυχε κανένα δυτικό ΜΜΕ. Συνεχίζει γράφοντας για τη φήμη των ηγετών της Χαμάς, που διακρίνονται για «ασκητισμό, αλτρουισμό, αφοσίωση και εντιμότητα». Πολλά έχουν γραφτεί αλλού για τις επιδόσεις της Φατάχ στη διαφθορά. Αλλά, για τον Ταμίμι, ο πρωταρ-χικός λόγος για τον οποίο η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές του 2006 ήταν «η πίστη της στο Παλαιστινιακό όνειρο».

Ο Ταμίμι περιλαμβάνει σε προσάρτημα του βιβλίου μια σειρά πρόσφατα άρθρα ηγετών της Χαμάς, που αποδίδουν με σαφήνεια τις τρέχουσες πολιτικές θέσεις της οργάνωσης. Το βιβλίο του προσφέρει μια νέα ματιά στο παρελθόν και το παρόν της Χαμάς, που είναι απαραίτητη σε όποιον θέλει να κατανοήσει τη σημερινή δυναμική της αντίστασης ενάντια στην κατοχή.

(*) Η βιβλιοπαρουσίαση γράφτηκε το Δεκέμβριο 2006 για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Palestine News. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2006 από τις εκδόσεις C. Hurst & Co (352 σελίδες, ISBN: 978-1850658344).