Λέιλα Χάλεντ: “Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, ας παγκοσμιοποιήσουμε την αντίσταση”

Η παρέμβαση της Λέιλα Χάλεντ στις διαδικασίες του Φεστιβάλ

Παρόλο που απαγορεύτηκε στη Λέιλα Χάλεντ να συμμετέχει στο Resistance 2008, αφού το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να της επιτρέψει την είσοδο στην Ελλάδα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΟΕ κατάφεραν να μιλήσει ζωντανά στο Φεστιβάλ, έστω και μέσω του διαδικτύου. Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρη την παρέμβασή της.

Σύντροφοι, φίλοι, αδελφοί και αδελφές, σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό εκ μέρους του λαού μου στα Κατεχόμενα Εδάφη και εκ μέρους του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ήθελα πολύ να είμαι μαζί σας, δυστυχώς, όμως, δεν μου δόθηκε η δυνατότητα. Δεν μου χορήγησαν θεώρηση εισόδου στη χώρα σας. Ξέρω ότι οι σχέσεις μας με το λαό σας είναι συντροφικές, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι δεν ήθελαν να είμαι εκεί.

Θέλω, καταρχήν, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, παρά τις δυσκολίες στην επικοινωνία. Καθώς απευθύνομαι σ’ εσάς, συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη, συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον μας, που κρατάει 60 χρόνια. Αυτή η πολιτική εκφράζεται από την κατάληψη της γης μας και το τείχος του απαρτχάιντ. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών και αμάχων, ενώ πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, είναι φυλακισμένοι.

Η πιο τρομοκρατική πολιτική είναι αυτή της κατάληψης της παλαιστινιακής γης. Αυτή η πολιτική ξεκίνησε το 1917, όταν οι Βρετανοί με τη διακήρυξη του Μπάλφουρ υποσχέθηκαν στους σιωνιστές ένα ισραηλινό κράτος στην Παλαιστίνη. Οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν την αντίσταση με διάφορους τρόπους, όπως ήταν η εξέγερση του 1936. Ο αγώνας δεν σταμάτησε μέχρι το 1948, όταν οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε σφαγές με σκοπό την εθνοκάθαρση. Κατάφεραν να διώξουν τους Παλαιστίνιους από τη γη και τα σπίτια τους. Αυτή είναι η Νάκμπα, ο ξεριζωμός μας, η εγκατάσταση των Ισραηλινών στη γη μας. Και οι συνέπειές της συνεχίζονται. Τα 59 προσφυγικά στρατόπεδα είναι μάρτυρες αυτής της συνέχειας.

Οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν νέο πόλεμο το 1967 και κατέλαβαν όλη την Παλαιστίνη. Κι από τότε ξέσπασε η Παλαιστινιακή Επανάσταση. Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων: επιστροφή, αυτοδιάθεση, εθνική κυριαρχία, κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Αλλά το Ισραήλ μάς τα αρνείται. Οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν μια εξαετή εξέγερση το 1987: την πρώτη Ιντιφάντα. Μια νέα Ιντιφάντα ξεκίνησε το 2001, μετά το Όσλο.

Ο αγώνας μάς έχει στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, φυλακισμένους, ορφανά. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε θυσία που είναι αναγκαία για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας, και ειδικά αυτό της επιστροφής. Είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε, και με τη δική σας υποστήριξη. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, ας παγκοσμιοποιήσουμε την αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα εργαλεία του.

Σας καλώ να αντισταθείτε στο Ισραήλ που καταπατά τις συνθήκες και τα δικαιώματά μας:

  • να μποϊκοτάρετε τα προϊόντα τους
  • να μποϊκοτάρετε τις σχέσεις με αυτό το κράτος σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, κρατικό, ακαδημαϊκό)

Καλώ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας να πάρουν έμπρακτα μέτρα εναντίον του Ισραήλ και να συσφίξουν τους δεσμούς μαζί μας.

Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ γι’ αυτή την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας, και ελπίζω να σας δω από κοντά στο μέλλον.