ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ 16”, του Ν.Τ.

Πλούσια δραστηριότητα για την «παράταξη του 16»

του Ν.Τ.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έχει προκαλέσει η πρόταση της ΚΟΕ για την «παράταξη του 16» στον κόσμο της φοιτητικής νεολαίας. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί ανάγκη και επιθυμία του ανένταχτου κόσμου και μιας σειράς ανεξάρτητων σχημάτων που αγωνίζονται εδώ και 10 μήνες ενάντια στις αντι-εκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Φάνηκε ότι συγκινεί και ένα δυναμικό που βρίσκεται και δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές των διάφορων αριστερών παρατάξεων (ΚΝΕ, ΕΑΑΚ κ.ά.) που από την αρχή ήταν αρνητικές σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όλη αυτή η δυναμική ξεδιπλώθηκε μέσα από μια πλούσια δραστηριότητα που ανέπτυξε η σπουδάζουσα της ΚΟΕ τις τελευταίες τρεις βδομάδες, παράλληλα με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Ανοίχτηκε το ζήτημα πλατιά μέσα στους κοινωνικούς χώρους. Μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις με το περιεχόμενο της πρότασης σε συντονιστικά, συναυλίες, συνελεύσεις, πορείες. Κολλήθηκαν εκατοντάδες αφίσες στις σχολές.     

Οργανώθηκαν μια σειρά εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τον Βόλο, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Ξάνθη, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τη Μυτιλήνη, που τις παρακολούθησαν εκατοντάδες φοιτητές. Ακόμα, η ΚΟΕ στα πλαίσια της προώθησης της πρότασης απευθύνθηκε δημόσια και με όλους τους τρόπους σε όλες τις παρατάξεις και τις οργανώσεις της φοιτητικής αριστεράς. Έτσι έγιναν μια σειρά διμερών επαφών με το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων της αριστεράς που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της σπουδάζουσας νεολαίας. Φιλοξενήθηκε ένας δημόσιος διάλογος στην εφημερίδα μας στο προηγούμενο τεύχος, όπου αριστερές οργανώσεις τοποθετήθηκαν πάνω στο εγχείρημα της «παράταξης του 16». Προσπαθήθηκε να υπάρχει στις εκδηλώσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από τις διάφορες συνιστώσες του κινήματος, να ακουστούν όλες οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, αλλά παράλληλα να γίνει μια ουσιαστική, ισότιμη και δημοκρατική συζήτηση που θα καταγραφόταν σαν μια διαδικασία της φοιτητικής αριστεράς να βρεθεί και να συζητήσει για την προοπτική του εαυτού της αλλά και του κινήματος. Αποτέλεσμα αυτών των εκδηλώσεων και των συζητήσεων ήταν εκτός από το να ενημερωθεί ένας πλατύς κόσμος για τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν, να καλέσουν στο διήμερο και άλλες αριστερές οργανώσεις όπως η Νεολαία ΣΥΝ, το Κόκκινο, η ΔΕΑ, αλλά και φοιτητικές παρατάξεις όπως τα ΔΑΡΑΣ και οι Φοιτητές/τριες ενάντια στο Σύστημα, όπως και μια σειρά αυτόνομων και ανεξάρτητων σχημάτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Στο διήμερο καλούν όπως είναι φυσιολογικό και τα Αριστερά Σχήματα που συνεδρίασαν πανελλαδικά ανά πόλεις και σχολές για να συζητήσουν το ζήτημα της πρότασης. Αποφάσισαν να βγάλουν ξεχωριστό υλικό (προκήρυξη, αφίσα) το οποίο διακινήθηκε πλατιά μέσα στις σχολές. Συνεχίζουμε…