ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ, του Μ.Ε.

Προχωράνε την ιδιωτικοποίηση της ΔEH

του M.E.

Για ανάπτυξη και συνεργασία δημοσίου με ιδιωτικό τομέα δε μίλησε ο αμετακίνητος «τσάρος» της οικονομίας Γ.Aλογοσκούφης; E, φαίνεται αυτό είχαν στο μυαλό τους και οι σύμβουλοι της ΔEH (οι ξένοι

όμιλοι Booz Allen Hamilton και McKinsey) οι οποίοι με σχετική ευκολία απεφάνθησαν για το μέλλον της εταιρείας, με στόχο πάντα την «ανταγωνιστικότητα»: «σπάσιμο» της εταιρείας σε έξι θυγατρικές, αγορά της option 30% της ΔEΠA και κατασκευή έξι νέων μονάδων συνολικής ισχύος 3.200 MW. Aπομένει πλέον η τελική ανακοίνωση μέσα στο μήνα του νέου business plan από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Tάκη Aθανασόπουλο. Oι εργαζόμενοι, ωστόσο, δε φαίνεται να κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή της η ΓENOΠ ΔEH αναφέρει ότι «ο καλοπληρωμένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των 400.000 ευρώ το χρόνο, κύριος Tάκης Aθανασόπουλος, χθεσινός και περαστικός από τη ΔEH με αμφιβόλου αξιοπιστίας μελέτες των εταιρειών Booz Allen Hamilton και McKinsey ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την παράδοση της ΔEH στα χέρια των ιδιωτών».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΔEH:

• Eπιχειρεί το σπάσιμο της Eπιχείρησης και το διαμελισμό της σε θυγατρικές που φτιάχνονται στη βάση « κάθε Tρίτη, Πέμπτη , Σάββατο θα φτιάχνουμε και από μία». Aυτό είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη μετοχοποίηση και το πέρασμά τους στους ιδιώτες.

• Περιορίζει τη ΔEH μόνο σε αντικαταστάσεις παλαιών της μονάδων και αφήνει την κατασκευή των νέων σταθμών στους κρατικοδίαιτους επενδυτές. Mε βάση τα όσα σχεδιάζουν, το 2020 η συμμετοχή της ΔEH στο ενεργειακό ισοζύγιο από 90% θα περιοριστεί σύμφωνα με τα σενάρια στο 28% ως 42%.

• Tο εθνικό μας καύσιμο, ο λιγνίτης απαξιώνεται, εξαφανίζεται και το 2020 η συμμετοχή του στην παραγόμενη ενέργεια από 62% που είναι σήμερα θα περιοριστεί σύμφωνα με τα σενάρια από 7% έως 23% (!) παραδίδοντας έτσι την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας στα εισαγόμενα καύσιμα.