Πετυχημένη απεργία σε εφημερίδες της Πάτρας, παρά το όργιο εκβιασμών, του Μ.Σ.

Εργασιακός Μεσαίωνας στον Τύπο

Το ποτήρι ξεχείλισε! Δημοσιογράφοι και τεχνικοί τεσσάρων εφημερίδων της Πάτρας προχώρησαν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου σε κοινή 24ωρη προειδοποιητική απεργία διεκδικώντας το αυτονόητο: να πληρώνονται στην ώρα τους, να καταβάλλονται οι εισφορές στα Ταμεία τους και να μην αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα προϊόντα, “εισπράττοντας” την απόλυσή τους όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Η κήρυξη της απεργίας στις εφημερίδες “Αλλαγή”, “Γεγονότα”, “Ημέρα” και “Σημερινή” συνοδεύτηκε από ένα όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας, με αιχμή του δόρατος την εφημερίδα “Ημέρα” – η ιδιοκτησία της οποίας εξήγγειλε την αναστολή έκδοσής της αν οι εργαζόμενοι προχωρούσαν στην απεργία. Η απεργία έγινε, παρά το δημόσιο και στυγνό εκβιασμό. Και είναι ώρα να τοποθετηθούν σήμερα, χωρίς μισόλογα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Πάτρας.

Απλήρωτοι επί μήνες, με τις χρεωστούμενες εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία να κλείνουν από πενταετία και πάνω, με “τρελά” ωράρια, με τις Συλλογικές Συμβάσεις να αποτελούν άγνωστη λέξη: αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα για τους δημοσιογράφους και τεχνικούς σε μεγάλη μερίδα του Τύπου της Πάτρας.

Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από εκδικητικές και παράνομες απολύσεις, όταν κάποιος εργαζόμενος προβεί στο… ασυγχώρητο αδίκημα να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται.

Αφορμή μια απόλυση

Η προκλητικά εκδικητική –και δια θυροκολλήσεως– απόλυση της δημοσιογράφου Κατερίνας Παγουλάτου στις 14 Οκτωβρίου, τρεις ακριβώς μήνες μετά την επίσχεση εργασίας με την οποία διεκδικούσε δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών και ενώ είναι απλήρωτη από τον Ιούλιο, ήταν το τελευταίο κρούσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Στις 17 Οκτωβρίου τα δύο σωματεία Τύπου της Πάτρας (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων και Ένωση Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών Νομού Αχαΐας) αποφασίζουν την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις τέσσερις εφημερίδες της Πάτρας όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τρεις έως και οκτώ μήνες, ζητώντας παράλληλα την ανάκληση όλων των παράνομων απολύσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Η επίσημη ανακοίνωση της απεργίας στις 19 Οκτωβρίου συνοδεύεται από μπαράζ εκβιασμών και απίστευτο όργιο τρομοκρατίας εις βάρος εργαζομένων, με αιχμή του δόρατος την εφημερίδα “Ημέρα”, όπου η ιδιοκτησία απειλεί ανοιχτά με κλείσιμο της επιχείρησης.

Κύμα συμπαράστασης

Το θέμα της κοινής απεργίας δημοσιογράφων και τεχνικών –παρά τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να “εξαφανιστεί”– παίρνει διαστάσεις σε όλη την πατραϊκή κοινωνία, η οποία ζει στο πετσί της εδώ και χρόνια την ανεργία.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στην κινητοποίηση και ψηφίσματα για την ανάκληση των παράνομων απολύσεων εκδίδουν πλήθος σωματείων και συλλόγων. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στέκεται στο πλευρό των απεργών, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα δημοσιογράφων και τεχνικών στέλνουν η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, το Σωματείο Εργαζομένων στη Misko, το Σωματείο Εργαζομένων στην Intracom, ο Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πάτρας, το Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου, το ΠΑΜΕ Πάτρας, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας κ.ά.

Η απεργία πέτυχε!

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται τα δύο σωματεία, που φτάνουν στο σημείο της ανήθικης και σε προσωπικό επίπεδο επίθεσης εναντίον του προέδρου της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολου Βουλδή, η απεργία σημειώνει απόλυτη επιτυχία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση δημοσιογράφοι και τεχνικοί περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τις εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, εκφράζοντας σε όλους τους τόνους το “φτάνει πια!”.

“Αυτό που γίνεται σήμερα στην Πάτρα δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα. Στέλνετε ένα μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους. Η απεργία σας πρέπει να πετύχει”, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος, που παρευρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ και νυν βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλο.

Επίσης, στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο νομαρχιακός σύμβουλος Βασίλης Χατζηλάμπρου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι σωματείων.

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση έδειξε αφενός το μέγεθος του προβλήματος και αφετέρου τις διαθέσεις των εργαζομένων να διατρανώσουν με κάθε τρόπο το “ως εδώ με την εργοδοτική αυθαιρεσία”.

Ποιοι… και πόσα εισπράττουν

Τέλος, η απεργία δημοσιογράφων και τεχνικών της Πάτρας φέρνει στο προσκήνιο ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: πώς λειτουργεί ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος. Πώς, δηλαδή, εργοδότες που δεν εφαρμόζουν καμία διάταξη της εργατικής νομοθεσίας, εισπράττουν “ζεστό” δημόσιο χρήμα από κρατική διαφήμιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Όλοι οι δημόσιοι φορείς που παρέχουν κρατική διαφήμιση πρέπει να ανακοινώσουν αναλυτικά πόσα δίνουν σε ποιους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και με ποιες προϋποθέσεις!

Μ.Σ.


Να μην περάσει ο εκβιασμός του κ. Καμπέρου

Σε δημόσιο εκβιασμό προς τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της εφημερίδας “Ημέρα” προχώρησε ο ιδιοκτήτης και μεγαλοεπιχειρηματίας της περιοχής Θ. Καμπέρος στέλνοντας μήνυμα: “Αν απεργήσετε, την κλείνω την επόμενη μέρα”. Στο κατάπτυστο κύριο άρθρο (Τετάρτη 21/10) υπό τον τίτλο “Αποκάμαμε. Τετέλεσται!”, η ιδιοκτησία κατηγορεί τα δύο σωματεία του Τύπου ότι με την απόφασή τους για απεργία “επιτάσσουν” το κλείσιμο της εφημερίδας.

Μάλιστα, μέσω του “αντ’ αυτού” διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Γ. Αναστασόπουλου, η ιδιοκτησία δήλωσε ότι ο Όμιλος δεν έχει ανάγκη την εφημερίδα – ξέχασε φαίνεται πώς την έχουν χρησιμοποιήσει για τα επιχειρηματικά “παιχνίδια” του Ομίλου στην περιοχή. Ο ανοιχτός εκβιασμός του συγκεκριμένου επιχειρηματία, μέσω μάλιστα των ΜΜΕ που κατέχει, δεν πρέπει να περάσει. Οι απειλές εναντίον εργαζόμενων που διεκδικούν τα αυτονόητα δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Και σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς και οι εκπρόσωποι της Πάτρας.