Patricia McKenna, Ιρλανδία: Άνιση αλλά πεισματώδης μάχη για το “ΟΧΙ”

Η Patricia McKenna,
πρώην ευρωβουλευτής και ηγετικό στέλεχος
της ιρλανδικής καμπάνιας του “ΟΧΙ”, μιλά στην Αριστερά!

Στις 2 Οκτώβρη ο ιρλανδικός λαός καλείται και πάλι σε δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισαβόνας. Τόσο πολύ σεβάστηκαν οι “δημοκράτες” των Βρυξελλών το περσινό ιρλανδικό ΟΧΙ. Μιλήσαμε με την Patricia McKenna, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ενωτικής καμπάνιας κατά της ευρωσυνθήκης.

Καλά-καλά δεν πέρασε ούτε χρόνος από το περσινό ιρλανδικό “ΟΧΙ”, και ξαναψηφίζετε;

Ακριβώς το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες, με τη συνενοχή του ιρλανδικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, μας υποχρεώνουν να ξαναπάμε στις κάλπες με το ίδιο ερώτημα, αποδεικνύει το βαθύτατα αντιδημοκρατικό πνεύμα τους. Δείχνει την έσχατη περιφρόνηση αυτών των μη εκλεγμένων μηχανισμών προς τη βούληση των λαών τους οποίους ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν. Διότι, εάν σέβονταν στοιχειωδώς έστω και τους δικούς τους κανόνες, εμείς δεν θα έπρεπε να ψηφίσουμε ούτε μία φορά. Σας θυμίζω ότι, πριν από εμάς, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί απέρριψαν το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα. Και τι έκανε η Κομισιόν; Ξανασέρβιρε το ίδιο πιάτο ως “Συνθήκη της Λισαβόνας”. Αυτή τη φορά, μάλιστα, φρόντισαν να αποφύγουν εντελώς τα δημοψηφίσματα, με την εξαίρεση της Ιρλανδίας, που ήταν ένα απρόσμενο χαστούκι. Και επειδή δεν τους άρεσε, μας υποχρεώνουν να ψηφίζουμε ξανά και ξανά, μέχρι να πούμε “ΝΑΙ”. Θα έπρεπε να ντρέπονται!

Τώρα ποια είναι η κατάσταση;

Πέρα από το γεγονός της αντιδημοκρατικότητας αυτής καθαυτής της επιβολής νέου δημοψηφίσματος, αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή προπαγάνδα κινδυνολογίας και ψεύδους και μια, εξίσου πρωτοφανή, έκνομη και ξεδιάντροπη επέμβαση της Κομισιόν στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Προχθές ήρθε εδώ ο κύριος Μπαρόζο και υποσχέθηκε 15 εκατομμύρια ευρώ “ευρωπαϊκή ενίσχυση” στους απολυμένους εργάτες της Dell. Είναι απίστευτη αυτή η απόπειρα εκφοβισμού και εξαγοράς του εκλογικού σώματος. Έρχονται εδώ και υπόσχονται τα πάντα, αρκεί να ξεγελαστεί ο ιρλανδικός λαός να αποποιηθεί την κυριαρχία του, να ξεχάσει ποιος φταίει για την κρίση και τις απολύσεις και τι ολοκαύτωμα ετοιμάζουν.

Με ποια επιχειρήματα καλείτε και πάλι τον κόσμο να ψηφίσει “ΟΧΙ”;

Δυστυχώς, δεν βελτιώθηκε τίποτα σε σχέση με πέρυσι, άρα τα επιχειρήματά μας είναι τα ίδια. Όπως και τα μη επιχειρήματα του κατεστημένου που μας διατάσσει και μας εκβιάζει ώστε να ψηφίσουμε “ΝΑΙ”…

Γιατί το λέτε αυτό;

Διότι τα μόνα επιχειρήματά τους είναι η κινδυνολογία και η εξαγορά. Βρυξέλλες, ΜΜΕ, κόμματα και επιχειρήσεις μάς βομβαρδίζουν καθημερινά για τον κατακλυσμό που θα ακολουθήσει αν ψηφίσουμε πάλι “ΟΧΙ”. Ακόμη και ότι θα μας έχουν άχτι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης μάς λένε – λες και ρώτησαν τους λαούς αν θέλουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας!

Ναι, αλλά η κυβέρνησή σας ισχυρίζεται ότι απέσπασε ειδικές εγγυήσεις…

Πρόκειται, και λυπάμαι που το λέω, για απροκάλυπτη απόπειρα εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Μας παρουσίασαν ένα πρωτόκολλο δήθεν εγγυήσεων, το οποίο ταυτόχρονα γράφει ότι “το παρόν πρωτόκολλο δεν αλλάζει το περιεχόμενο και την εφαρμογή της συνθήκης”! Δηλαδή, σας εγγυώμαστε ότι καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες σας, αλλά εμείς θα εφαρμόσουμε και τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και την κατάργηση πάγιων δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλη τη συνθήκη, χωρίς να αλλάξουμε ούτε τελεία. Αυτό το δήθεν πρωτόκολλο απλώς αυτοαναιρείται!

Τι λέτε, λοιπόν, για την ουσία της συνθήκης;

Έχουμε κάνει λεπτομερειακή ανάλυσή της. Επικεντρώνουμε, όμως, την καμπάνια μας σε βασικά θέματα: Πρώτο, την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και τη μείωση του βάρους των μικρών χωρών. Για παράδειγμα, υπερδιπλασιάζονται οι ψήφοι της Γερμανίας στη λήψη αποφάσεων, ενώ η Ιρλανδία χάνει το δικαίωμα του βέτο σε μια σειρά σημαντικούς τομείς. Δεύτερο και πολύ βασικό πρόβλημα: η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και η παραβίαση της ιρλανδικής ουδετερότητας. Η συνθήκη επιτάσσει τον ευρωστρατό και μιλά για “προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα σε τρίτες χώρες, ώστε να αποτραπεί τρομοκρατική απειλή”, και μάλιστα χωρίς καν έγκριση του ΟΗΕ. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριφέρεται όπως οι ΗΠΑ στο Ιράκ! Επιπλέον, ο “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας”, που ουσιαστικά έχει φτιαχτεί από τις βιομηχανίες όπλων, αποκτά θεσμικό χαρακτήρα και θα επιβλέπει τη “βελτίωση των στρατιωτικών ικανοτήτων των κρατών μελών”. Ακόμα κι αν ξεχάσουμε την καταστρατήγηση της ιρλανδικής ουδετερότητας και των αρχών του ΟΗΕ, πρόκειται για εξωφρενική σύγκρουση συμφερόντων: ένα ακόμη ανεξέλεγκτο και μη εκλεγμένο “όργανο”, στο οποίο λύνουν και δένουν οι βιομήχανοι και έμποροι όπλων, θα ελέγχει τη “στρατιωτική βελτίωση” της χώρας μας… Ένα τρίτο θέμα που προβάλλουμε είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, τα οποία θα πληγούν ακόμη περισσότερο εάν ισχύσει αυτή η Συνθήκη, που θεσμοποιεί το νεοφιλελευθερισμό.

Ποιοι κινητοποιούνται στην καμπάνια για το “ΟΧΙ”;

Στην πλειοψηφία μας είμαστε απλοί πολίτες. Έχουμε ενωθεί στην καμπάνια πέρα από πολιτικές διαφορές, επειδή συμφωνούμε στο βασικό: την υπεράσπιση των κυριαρχικών, κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του ιρλανδικού λαού. Το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που συμμετέχει στην καμπάνια του “ΟΧΙ” είναι το Σιν Φέιν. Επίσης, συμμετέχουν συνδικάτα, προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και της διανόησης και μικρότερα πολιτικά κόμματα, όπως για παράδειγμα το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τα άλλα κόμματα, συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και πράσινοι, είναι αναφανδόν υπέρ του “ΝΑΙ”.

Τελευταία ερώτηση: Τα γκάλοπ αποκλείουν την προοπτική ενός νέου “ΟΧΙ”, έτσι δεν είναι;

Οι Βρυξέλλες και το κατεστημένο της Ιρλανδίας, αυτή τη φορά, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Ξοδεύουν εκατομμύρια για πλύση εγκεφάλου και εξαγορά ψήφων. Δεν κρατούν πια ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα δημοκρατικότητας, ισοτιμίας και μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους. Τρομοκρατούν τον κόσμο για το πώς θα τιμωρηθεί αν ψηφίσει “ΟΧΙ”. Εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε ισότιμα σε αυτό το επίπεδο. Δεν μας χρηματοδοτεί το κεφάλαιο, και ούτε μια μεγάλη εφημερίδα ή ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δεν τηρεί στοιχειώδη έστω αντικειμενικότητα. Υπάρχει όμως ακόμη μία εβδομάδα μπροστά μας, και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε να φτάσουμε σε κάθε άνθρωπο. Έχουμε χιλιάδες εθελοντές που οργώνουν τη χώρα. Ο αντίπαλος έχει εξουσία, χρήματα και ΜΜΕ – αλλά κανείς απλός άνθρωπος δεν τρέχει για να προπαγανδίσει το “ΝΑΙ”. Δεν θα τους περάσει έτσι εύκολα!


Να μην περάσει η οδηγία Μπολκεστάιν

Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, ο Καραμανλής ανακοίνωσε ότι έρχεται προς κύρωση από τη Βουλή η εφιαλτική οδηγία Μπολκεστάιν, που επιτρέπει στους εργοδότες να φέρνουν σε μια χώρα εργαζόμενους από άλλη χώρα και να τους απασχολούν με το καθεστώς της άλλης χώρας – η οποία μπορεί, π.χ., να μην έχει ασφαλιστικές εισφορές, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ. Η οδηγία αυτή είναι βόμβα στα θεμέλια των εργατικών κατακτήσεων. Δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει να γίνει ζήτημα της προεκλογικής περιόδου και πρέπει να καλεστεί το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου να πάρει σαφή θέση πάνω σ’ αυτό το σοβαρότατο ζήτημα – μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο την υπερψήφισε από κοινού με τη ΝΔ.