Παρέμβαση του Βασίλη Χατζηλάμπρου: Να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η αποφυγή κήρυξης όλου του νομού ως σεισμόπληκτου –όπως, άλλωστε, και στην Ηλεία– συνδέεται με την προσπάθεια της πολιτείας να αποφύγει να αναπροσαρμόσει τα κονδύλια για τα απαραίτητα έργα, καθώς και να αποφύγει τη διεκδίκηση άλλων κονδυλίων από τα διάφορα ειδικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – τη χρηματοδότηση έργων υποδομής με έκτακτο χαρακτήρα και τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ελέγχου όλων των υφιστάμενων δημόσιων κτιρίων, σχολείων κ.λπ. Αυτή είναι η κύρια πλευρά που ανέδειξαν οι σεισμοί φέτος και οι πυρκαγιές πέρσι. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε "μοιραίοι" απέναντι σε φυσικές καταστροφές, αλλά μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα πρόληψης και προετοιμασίας που να μειώνουν στο ελάχιστο τις συνέπειες. Κι αυτό το ζήτημα μόνο τεχνικό δεν είναι. Είναι βαθιά πολιτικό. Το φετινό καλοκαίρι και, παρά την περσινή καταστροφή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αχαΐα διαθέτει 100-120 λιγότερους πυροσβέστες, καθώς και δέκα λιγότερα αυτοκίνητα. Επίσης, δεν έχουν ακόμα δοθεί κονδύλια για καθαρισμούς και αποψιλώσεις των δασών. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται σήμερα και τα ζητήματα των σεισμών. Καμία προσπάθεια προσεισμικών ελέγχων και προστασίας. Είναι δεδομένο πως οι περιοχές μας είναι σεισμογενείς και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς κατά περιόδους. Κι όμως, ο αυτονόητος έλεγχος και οι απαραίτητες παρεμβάσεις ενίσχυσης και επάρκειας των κτιρίων δεν αποτελούν πολιτική προτεραιότητα, κάτι που αποδείχτηκε και στις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου.

Η στάση του ΚΚΕ

Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση, εντύπωση προκάλεσε η στάση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (νομαρχιακή παράταξη του ΚΚΕ) που… δεν ήθελε να κηρυχθεί ως σεισμόπληκτος ο νομός, γιατί "έτσι διευκολύνονται τα διάφορα λαμόγια και οι αετονύχηδες να καρπωθούν τα τεράστια ποσά και τις οικονομικές διευκολύνσεις". Κι ενώ σύρθηκε ακόμα και η παράταξη της ΝΔ σε ένα ψήφισμα που αφορούσε την κήρυξη ολόκληρου του νομού ως σεισμόπληκτου, τη στάση του ΚΚΕ… δικαίωσε η κυβερνητική απόφαση να κηρύξει σεισμόπληκτους μονάχα ορισμένους δήμους, κι ας έχουν ζημιές κι άλλοι.

Διεκδίκηση άλλης πολιτικής για τις φυσικές καταστροφές

Δίπλα στα πρώτα μέτρα που παίρνονται για τους πληγέντες, που υπολογίζονται σε χιλιάδες, παραμένει η διεκδίκηση για αποκατάσταση των ζημιών, για έλεγχο και θωράκιση των δημόσιων κτιρίων, για οικονομική ανασυγκρότηση μιας περιοχής που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. Η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία υπήρξαν πυρόπληκτες και σήμερα σεισμόπληκτες, και το χειρότερο αποτελούν την περιφέρεια με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα διάφορα προγράμματα που "έτρεξαν" όλα αυτά τα χρόνια δεν θεράπευσαν την κατάσταση. Έθρεψαν τους ντόπιους οικονομικούς παράγοντες, αφήνοντας τους κατοίκους σε βαθύτερη φτώχεια. Έτσι, το αίτημα για κήρυξη ως σεισμόπληκτης όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να συνδεθεί με τη διεκδίκηση αλλαγής πολιτικής στα ζητήματα και των φυσικών καταστροφών και της αποκατάστασης αλλά και στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, προβάλλοντας τα αιτήματα των εργαζομένων και των αγροτών, των φτωχών κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας