ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ, του Β.Χρήστου

Πανελλαδική συνάντηση των Αριστερών Σχημάτων 8-9 Δεκέμβρη

Με την αριστερά της ενότητας, για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος!

του Βαγγέλη Χρήστου

Ζήσαμε δύο χρόνια μεγάλης αναταραχής. Μια αναταραχή που ταρακούνησε την κυβέρνηση Καραμανλή από το να συνεχίσει απρόσκοπτη το «μεταρρυθμιστικό της έργο», εξανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Έκανε τους αγώνες και τις εκρήξεις ξανά επίκαιρες και αποτελεσματικές. Έδειξε ότι η αναγκαία συνθήκη για να δώσουμε στο μέλλον νέες, νικηφόρες μάχες είναι ο μαζικός, ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας. Ανάγκασε όλη την αριστερά να τοποθετηθεί γύρω από το θέμα της ενότητας, που πριν από λίγο καιρό αποτελούσε απαγορευμένη λέξη για αυτήν. Δημιούργησε τους όρους ώστε να οικοδομηθεί ένα μάχιμο πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα κάνει την παιδεία θέμα κεντρικής πολιτικής ημερησίας διάταξης, που θα δίνει πραγματικές και όχι εικονικές μάχες, που θα γίνεται επικίνδυνο για την αστική πολιτική, που θα δίνει ελπίδα στον κόσμο που αγωνίζεται.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Καραμανλή, εμφανώς προκλητική, θέλει να επιβάλει τον νεοφιλελεύθερο μεσαίωνα παντού. Η κατεδάφιση του ασφαλιστικού, ο προϋπολογισμός της φτώχειας για παιδεία, υγεία και κοινωνικές δαπάνες, η εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δείχνουν τα σχέδιά τους.

Πανελλαδικό Διήμερο

Στις 8 και 9 Δεκέμβρη φιλοδοξούμε να γίνει ένα διήμερο όπου θα συναντηθεί ένα μεγάλο δυναμικό από τα κινήματα της τελευταίας διετίας. Όπου θα συζητηθεί όλη η πείρα που βγήκε από τα κινήματα, για το πώς οργανώνουμε και βαδίζουμε προς τις νέες μάχες που έρχονται, αλλά και το πώς συγκροτούνται και λειτουργούν τα Αριστερά Σχήματα από εδώ και πέρα.

Η διαδικασία θα ανοίξει το Σάββατο 8/12 στις 12:00. Θα ακολουθήσουν 3 παράλληλες θεματικές ενότητες, που θέλουμε να λειτουργήσουν σαν ομάδες εργασίας, ενοποιώντας τα σχήματα πανελλαδικά:

1. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Άξονες πάλης.

2. Το φοιτητικό κίνημα και η φοιτητική αριστερά. Πρωτοβουλίες και προτάσεις.

3. Η δομή, ο χαρακτήρας, η λειτουργία και η ταυτότητα των Αριστερών Σχημάτων.

Το διήμερο γίνεται σε μια περίοδο που στην επικαιρότητα κυριαρχεί με μεγάλη ένταση το ασφαλιστικό και έμμεσα οι εργασιακές σχέσεις, η επίθεση σε κάθε είδους δικαίωμα, και ειδικά στους νέους εργαζόμενους.

Το Σάββατο στις 18:30 η κεντρική εκδήλωση-συζήτηση του διημέρου θα έχει θέμα το ασφαλιστικό και τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στη νέα γενιά.

Με τίτλο «Γενιά με μερική σύνταξη, μερικό μισθό, μερική απασχόληση και καθόλου δικαιώματα;», η εκδήλωση θα έχει ομιλητές τους:

Δημήτρη Στρατούλη, πρώην μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ,

Γιώργο Παπαϊωάννου, εργαζόμενο στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), και συντονιστή της κίνησης νέων εργαζομένων “dikaioma.gr”.

Την Κυριακή 9/12, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των Αριστερών Σχημάτων

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, εξάλλου, θα λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή video κλπ.

Τα Αριστερά Σχήματα να λειτουργήσουν, να συγκροτηθούν, να πάρουν πρωτοβουλίες

Προερχόμαστε από μια μακρά περίοδο αγώνων. Μια περίοδο που μας έδωσε χρήσιμα συμπεράσματα για τις αντιστάσεις της νέας εποχής. Χρέος της αριστεράς είναι να διδαχθεί από αυτές, ώστε να πυροδοτήσει στο μέλλον νέους αγώνες, να προσπαθήσει να εκφράσει πολιτικά τους ανθρώπους των κινημάτων, να πάρει πρωτοβουλίες που θα στέκονται πλάι στους αγώνες και όχι μακριά από αυτούς. Και τα Αριστερά Σχήματα μια τέτοια αριστερά θέλουν να υπηρετήσουν.

Θέλουμε ένα διήμερο που να δώσει στη συλλογικότητά μας νέα πνοή και αέρα. Προς αυτή τη κατεύθυνση, σε κάθε πόλη, συγκρότημα σχολών και σχολή πρέπει να λειτουργήσουν σχήματα που θα συζητήσουν και θα αναλάβουν δράσεις που θα αναδείξουν την πολιτική τους ταυτότητα και φυσιογνωμία. Που θα πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη συνδικαλιστική τους παρουσία στις σχολές, το έντυπό τους, την ιστοσελίδα τους. Που θα αποφασίσουν ένα μάχιμο πολιτικό σχέδιο ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, το επόμενο διάστημα.

Θέλουμε ένα διήμερο που να περιγράψει το δρόμο της ενότητας των φοιτητών με τους εργαζόμενους, τη σύνδεση της νεολαιίστικης δυσαρέσκειας με την κοινωνική αναταραχή. Το σπάσιμο της περιχαράκωσης και της συντεχνιακής αφασίας που κυριαρχεί. Η εργασιακή και οικονομική πραγματικότητα μας αφορά. Να τη συζητήσουμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες.

Θέλουμε, τέλος, ένα διήμερο που θα εξειδικεύσει και θα προωθήσει την άποψή μας για την ενότητα της φοιτητικής αριστεράς. Είναι κρίσιμο το πώς θα προχωρήσει η Αριστερή Ενότητα, το «παιδί» της γενιάς του άρθρου 16. Είναι κρίσιμο το αν θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα απευθύνουμε προτάσεις προς την υπόλοιπη αριστερά, που στόχο θα έχουν την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

Για τα Αριστερά Σχήματα κάθε διαδικασία τους κρίνεται με το αν μετατρέπεται σε χώρο προετοιμασίας νέων αγωνιστικών διεκδικήσεων, αλλά και χώρο επεξεργασίας μιας μάχιμης, ενωτικής, αποτελεσματικής πολιτικής γραμμής. Να προετοιμαστούμε λοιπόν κατάλληλα…