Ούτε βήμα πίσω! Πετυχημένη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σπόρτινγκ στις 19/1, με ομιλητές τον Μανώλη Γλέζο και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο (πολλοί έμειναν απ’ έξω) ο κόσμος με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα δήλωνε (με συνθήματα και χειροκροτήματα), μαζί με τους ομιλητές, πως δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση του κινήματος και τη συνέχιση των αγώνων. Η συγκέντρωση αποτέλεσε την πολιτική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνδυασμένη επίθεση που δέχεται από κόμματα, κράτος και ΜΜΕ. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα από την ομιλία του σ. Αλέξη Τσίπρα.

"Η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι πάντα εκεί που υπάρχουν μαζικοί δυναμικοί κοινωνικοί αγώνες. Ήταν και θα είναι πάντα εκεί που χτυπάει η καρδιά της νεανικής αμφισβήτησης, εκεί που η οργή και η αγανάκτηση συναντιέται με το όνειρο και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Εκεί ήταν, είναι και θα είναι η θέση της Αριστεράς. Εκεί θα είναι η δική μας θέση. Ούτε βήμα πίσω!

 • Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στη μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία.
 • Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία.
 • Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία.
 • Ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταστολή.
 • Ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των ανθρώπινων αναγκών και των δημόσιων αγαθών, απέναντι στον καταναγκασμό του κέρδους."

[…]

"Νόμιζαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι όπου υπάρχει η συμφωνία των μεγαλοεργολάβων και των κομμάτων εξουσίας, θα κάνουν ό,τι γουστάρουν. Ότι μπορούν να γεμίσουν κάθε εν δυνάμει ελεύθερο χώρο πρασίνου με Mall και εμπορικά κέντρα του κάθε Βωβού -αλλά κατά τα άλλα λαλίστατου- μεγαλοεργολάβου.

Νόμιζαν ότι για αυτούς δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει μονάχα ο νόμος του ισχυρού. Υπάρχει μονάχα ο νόμος των καρτέλ των συμφερόντων. Που όπως και με τους τραπεζίτες έτσι και δω, όπου απειλούνται τα συμφέροντα ενός, σπεύδουν όλοι να τον προστατεύσουν, εκβιάζοντας, απειλώντας, παραπληροφορόντας τους πολίτες.

Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο.

Νόμιζαν ότι με την απειλή του όχλου που εύκολα παραπλανιέται και παρασύρεται και με την απειλή των ΜΜΕ που έχουν στην υπηρεσία τους και παραπληροφορούν, θα μας κάνουν να το βάλουμε στα πόδια.

Τους δηλώνουμε για άλλη μια φορά. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας.

Η Αριστερά που γνωρίσατε, η Αριστερά που ξεσκονίζει δυο φορές το χρόνο τα λάβαρά της, βγάζοντάς τα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας για να κάνει μια ασφαλή παρέλαση μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία και μετά τα ξανακλειδώνει μέσα, ανήκει στο παρελθόν.

Τώρα έχετε μπροστά σας μια άλλη Αριστερά.

Μια Αριστερά που διαμορφώνει ταυτότητα στους σύγχρονους αγώνες και στα σημερινά μέτωπα και δεν εξαντλείται στις βεβαιότητες των αγώνων του χθές.

Τώρα έχετε μπροστά σας μια Αριστερά των κινημάτων και της ριζοσπαστικής οικολογίας που δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και να πτοηθεί από το πολιτικό κόστος. Μια Αριστερά ατίθαση και απρόβλεπτη όσο και η εποχή μας.

Μια Αριστερά αντισυστημική, που έχετε κάθε λόγο όχι μόνο να υπολογίζετε, αλλά και να τη φοβάστε και δικαίως να τη στοχοποιείτε.

Μόνο να ξέρετε, κάθε φορά που μας στοχοποιείτε, τόσο πιο πολύ μας μας πείθετε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Κάθε φορά που μας χτυπάτε, τόσο πιο πολύ μας δυναμώνετε.

Συνεχίστε λοιπόν, μας κάνετε ακόμα πιο δυνατούς, πιο ισχυρούς και πιο σίγουρους."

[…]

"Εδώ λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι.

Ο ένας είναι αυτός που επιχειρείται από την κυβέρνηση. Να διασφαλιστεί η εξοργιστική κερδοφορία των τραπεζών. Να πληρώσει το κόστος της κρίσης η κοινωνία και οι εργαζόμενοι.

Και να φορτωθεί όλη η υπαιτιότητα σε εξωγενείς παράγοντες.

Με μια κουβέντα, να συνεχιστεί η απαλλοτρίωση δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών της τελευταίας δεκαπενταετίας, μόνο που αντί το σχέδιο να ονομάζεται "προκλήσεις της νέας εποχής", να ονομάζεται "σχέδιο ανάγκης μπροστά στην κρίση".

Ο άλλος δρόμος είναι ο δικός μας δρόμος. Είναι ο δρόμος της Αριστεράς. Η υπεράσπιση της κοινωνίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος.

Είναι ο δρόμος της προώθησης μιας οικονομίας των αναγκών απέναντι στη χρεοκοπημένη οικονομία του κέρδους.

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Και θα το προωθήσουμε μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.

Θα το πούμε με απλά και καθαρά λόγια, για να το καταλάβει ο κόσμος: δεν θα επιτρέψουμε η κρίση να περάσει πάνω από τους εργαζόμενους, τους νέους, τους πιο αδύναμους σαν οδοστρωτήρας.

Αυτό που κάνει ορισμένους να τρέμουν και να φοβούνται την Αριστερά και τα κινήματα της νεολαίας, είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τη δύναμη του να είσαι πεισματάρης.

Τη δύναμη του να γνωρίζεις τι δικαιούσαι και να το απαιτείς με το σωστότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Η προοπτική μιας δίκαιης κοινωνίας και ενός καλύτερου κόσμου αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτό είναι το μήνυμα της Αριστεράς στην κοινωνία!"

 


Εκδηλώσεις και συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

 • 24/01 Ρόδος
 • 24/01 Βριλήσσια
 • 26/01 Κέρκυρα
 • 26/01 Σεπόλια
 • 27/01 Πετρούπολη
 • 28/01 Βέροια
 • 28/01 Ηράκλειο Κρήτης
 • 28/01 Α’ Θεσσαλονίκης
 • 31/01 Πρέβεζα
 • 02/02 Καματερό
 • 02/02 Ελευσίνα
 • 05/02 Καλλιθέα
 • 15/02 Αγ. Ανάργυροι