Για τον θάνατο του συντρόφου Ότο Βάργκας

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (14/2) οι σύντροφοι του PCR (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής) μας πληροφόρησαν για τον θάνατο του Ότο Βάργκας, γενικού γραμματέα του κόμματος και ιστορικής μορφής του αργεντίνικου και λατινοαμερικάνικου επαναστατικού κινήματος, με σπουδαίο θεωρητικό έργο και έμπρακτη συνεισφορά στους αγώνες για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Γνωρίσαμε τον Ότο Βάργκας και το PCR στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από την πρώτη επαφή εκτιμήσαμε τη σοβαρότητά τους, τη συντροφική τους ειλικρίνεια, το ανοιχτό πνεύμα τους και την αφοσίωσή τους στην υπόθεση του λαού. Και σταδιακά αναπτύξαμε αδελφικές σχέσεις. Νιώθουμε δικό μας τον πόνο τους για τη βαριά απώλειά τους. Ακολουθεί το συλλυπητήριο μήνυμα που έστειλε η ΚΟΕ στο PCR.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΟΕ προς το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR) Αργεντινής για το θάνατο του γενικού γραμματέα του, συντρόφου Ότο Βάργκας

 

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι του PCR:

Με μεγάλη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συντρόφου Ότο Βάργκας, μιας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Το έργο του ήταν πολλαπλό, σύνθετο και πλούσιο. Η ρήξη του με τον ρεβιζιονισμό στις δεκαετίες της θύελλας δεν έμεινε σε επιφανειακά σημεία, αλλά έδειξε μια ικανότητα να συνδυάζει τις γενικές αλήθειες με τις ιδιομορφίες της χώρας του. Εμβάθυνε τα στοιχεία της ρήξης και πρωταγωνίστησε στη δημιουργία ενός πολιτικού οργανισμού ο οποίος δεν περιορίστηκε σε μια ιδεολογική κριτική: το PCR προχώρησε και κολύμπησε σε δύσκολα και ταραγμένα νερά, με μια ενεργητική πολιτική παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή της Αργεντινής, καθώς και στα κινήματα των εργατών, των ανέργων, της νεολαίας, των γυναικών και των αγροτών.

Ο σύντροφος Ότο Βάργκας και το PCR, βασισμένοι σε μια ειδική και συγκεκριμένη ανάλυση της αργεντίνικης κοινωνίας, κατάφεραν να συνδεθούν με τους πιο ενεργούς και αγωνιστικούς τομείς της. Χάρη σε αυτήν την ανάλυση, κατόρθωσαν να προβλέψουν έγκαιρα τις μεγάλες αναταραχές που έρχονταν, να χαράξουν μια γραμμή μαζών και να συμβάλουν αποφασιστικά σε σπουδαίους αγώνες του αργεντίνικου λαού. Έτσι σταδιακά το PCR αναδείχθηκε ως σημαντική πολιτική δύναμη στην Αργεντινή, αλλά και γενικότερα στη Λατινική Αμερική.

Ο σύντροφος Ότο Βάργκας αρνήθηκε να υποβιβάσει τον μαοϊσμό σε μια θεωρία του παρατεταμένου λαϊκού πολέμου και μελέτησε βαθιά την πείρα του αργεντίνικου προλεταριάτου από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα. Συνέδεσε σωστά τον ταξικό και τον εθνικό αγώνα, προσανατολίζοντας το λαϊκό κίνημα σε δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες, δεδομένου ότι η μεγαλοαστική τάξη της Αργεντινής ήταν και είναι πολυδιασπασμένη και πολυεξαρτημένη από διάφορες ιμπεριαλιστικές –και συχνά αντιμαχόμενες μεταξύ τους– μερίδες.

Στο διεθνές πλαίσιο, η εμπειρία του Ότο Βάργκας και τα συμπεράσματα που εξήγαγε από τη δράση της Γ΄ Διεθνούς οδήγησαν το PCR να αναπτύξει αδελφικές σχέσεις και συντροφικούς δεσμούς με κόμματα και κινήματα από όλο τον κόσμο, χωρίς όμως στοιχεία ακολουθητισμού ή απόπειρας δημιουργίας κάποιου ξεκομμένου από την πραγματικότητα «διεθνούς κέντρου».

Τέλος, κατόρθωσε να εμπνεύσει μερικές γενιές Αργεντίνων αγωνιστών με τα ιδεώδη του κομμουνισμού, και να οικοδομήσει μαζί με τους συντρόφους του μια μαχητική λαϊκή οργάνωση, της οποίας τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι χαρακτηρίζονται από απλότητα, ανοικτότητα, γενναιοδωρία και αφοσίωση στην υπόθεση της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Αν πάρουμε υπόψη τη διαλυτικότητα που επικρατεί και τις συνθήκες σχεδόν ανυπαρξίας του κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς ως συγκροτημένης δύναμης ικανής να αποτρέπει γεγονότα, ή να δημιουργεί γεγονότα υπέρ πάντα των πλατιών μαζών και του προλεταριάτου, αναδεικνύεται μία ακόμη αρετή του συντρόφου Ότο Βάργκας: η ικανότητά του να συγκροτήσει ένα καθοδηγητικό σώμα ικανό να αναλύει, να μαθαίνει, να καταλαβαίνει και να επιμένει στο δρόμο του κομμουνισμού.

Αυτή του η επιτυχία, και γενικότερα η κληρονομιά που αφήνει, καθίστανται ακόμη σπουδαιότερα καθώς, κατά τη γνώμη μας, μπήκαμε σε μια εποχή στην οποία το απελευθερωτικό χειραφετητικό κίνημα θα δοκιμαστεί σκληρά και πολλαπλά. Και θα βρει το δρόμο του ανοίγοντας νέα μονοπάτια, τέτοια που δεν έχουμε μέχρι σήμερα περπατήσει. Θα πρόκειται για μονοπάτια πρωτότυπα και ανέκδοτα, προϊόντα της πάλης ενός νέου προλεταριάτου που δημιουργείται παγκόσμια στο φόντο μιας ταραχώδους εποχής, η οποία σημαδεύεται από γεωπολιτικές ανακατατάξεις και εξεγέρσεις.

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι του PCR:

Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Ότο Βάργκας και άλλους συντρόφους της ηγεσίας του κόμματός σας στην Αργεντινή, σε διεθνείς συναντήσεις και στις καρποφόρες επισκέψεις τους στην Ελλάδα. Παρ’ όλη την απόσταση που μας χωρίζει, σας αισθανόμαστε σαν οικογένειά μας. Σας αγαπάμε βαθιά και νοιαζόμαστε για σας. Δεν έχουμε νοιώσει έτσι για πολλούς άλλους… Ελπίζουμε λοιπόν το έργο και το παράδειγμα του συντρόφου Ότο Βάργκας να σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε το κενό που δημιουργεί η απώλειά του. Γνωρίζουμε ότι θα λείπει. Αλλά, την ίδια στιγμή, θα είναι παρών.

Στην ΚΟΕ θα διεξαχθεί μια ιδιαίτερη συζήτηση για τη ζωή και τη συνεισφορά του Ότο Βάργκας, το βάρος που συνιστά ο θάνατός του, αλλά και την ελπίδα που εκπροσωπούν παραδείγματα σαν το δικό του. Παρακαλούμε δεχθείτε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια για τον θάνατο του συντρόφου Ότο Βάργκας. Μια σφιχτή αγκαλιά σε όλους και σε όλες!

 

Αθήνα, 16/2/2019

ΚΟΕ