Οι βαλκανικές εξελίξεις τρέχουν

Κυπριακό: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, μετά από συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ. Δημιουργήθηκαν ήδη 13 επιτροπές εργασίας. Σαν συμβολική κίνηση προωθείται το γκρέμισμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, που χωρίζει τη Λευκωσία σε δύο τομείς – επιχειρείται μάλιστα να δοθεί διάσταση ανάλογη με το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου. Το καίριο ζήτημα όμως είναι άλλο: σε ποια βάση προωθείται η διαπραγμάτευση; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βάση αποτελεί το σχέδιο Ανάν. Κι αυτό μόνον αρνητική εξέλιξη είναι.

Κόσοβο: Μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Αλβανούς και την έκρηξη του σερβικού στοιχείου, που αντιμετωπίστηκε με την επιβολή στρατιωτικού νόμου από το στρατό κατοχής της Διεθνούς Κοινότητας, ένα τμήμα της σερβικής ηγεσίας αλλάζει στάση. Με την υποστήριξη της Ρωσίας ζητά απόσχιση από το Κόσοβο του τμήματος που ζει ο σερβικός πληθυσμός (περίπου 15% της περιοχής) και ένωση με τη Σερβία.

Τουρκία: τίθεται και πάλι ζήτημα να κηρυχθεί εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα των ισλαμιστών και να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα ανάμεσα σε εκατοντάδες στελέχη του ο πρόεδρος της χώρας (Γκιούλ) και ο πρωθυπουργός (Ερντογάν). Δεν πρόκειται μόνον για το απόγειο της αντιπαράθεσης μεταξύ κεμαλιστών (στρατός και δικαστές με αμερικάνικο προσανατολισμό) και ισλαμιστών (με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό). Αποτελεί ακόμη μια υπόμνηση του φασιστικού χαρακτήρα του τουρκικού καθεστώτος. Η ΕΕ, που αδιαφορεί όταν δολοφονούνται αγωνιστές στην Τουρκία, τώρα στέλνει παρατηρητές. Υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες συμφωνίες της τουρκικής κυβέρνησης με το Ιράν για το φυσικό αέριο και την πρόσφατη τουρκική επέμβαση στο ιρακινό Κουρδιστάν, που προκάλεσε τριβές με τις ΗΠΑ.