Ο αγώνας της Λευκίμμης στριμώχνει την κυβέρνηση, του Κ.Φ.

Όλοι στο Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή 27 Ιουνίου

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης, στην Κέρκυρα, εδώ και δύο περίπου χρόνια αγωνίζονται να αποτρέψουν τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος). Δεν υπάρχουν οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ), ενώ σ’ όλη την περιοχή που γίνονται οι εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό. Οι συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων θα είναι οδυνηρές, αφού η μόλυνση του υδροφόρου ορίζονται, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη υδρολογική μελέτη του ΙΓΜΕ (Μάιος 2008) και τη γεωλογική μελέτη ανεξάρτητου μελετητή (Μάρτιος 2008) είναι δεδομένη. Απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της Λευκίμμης για να απομακρυνθεί η χωματερή από το χωριό τους η κυβέρνηση αντιπαραθέτει την ωμή βία και τρομοκρατία.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο αγώνας τους μετράει ήδη μια νεκρή γυναίκα και συνεχίζει να δέχεται την πιο εκτεταμένη καταστολή. Το Σάββατο 14/6 οι κάτοικοι της Λευκίμμης συμμετείχαν στην συνέλευση της περιοχής τους για να αποφασίσουν πως θα συνεχίσει ο αγώνας τους. Στην ουσία αυτή η λαϊκή συνέλευση είναι που κατευθύνει το πώς θα πάνε τα πράγματα στην περιοχή αφού κανένας κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί στην περιοχή παρά μόνο τα ΜΑΤ. Την Κυριακή 15/6 η εργολήπτρια εταιρία άρχισε να κόβει ελιές και άλλα δένδρα προκειμένου να διανοίξει τους δρόμους προς την χωματερή. Λίγη ώρα αργότερα 300 αγανακτισμένοι κάτοικοι γκρέμισαν την καγκελόπορτα της χωματερής και επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με σκοπό να τα διώξουν από την χωματερή. Αμέσως μετά συγκροτήθηκε διαδήλωση 800 κατοίκων που καταδίωξε τα ΜΑΤ κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου.Από το πρωί της Δευτέρας 16/6 και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης 17/6 συνεχιζόντουσαν οι συγκρούσεις με αμείωτη ένταση. Ο κόσμος με οδοφράγματα, πέτρες και μολότοφ αμυνόταν στις επιθέσεις της αστυνομίας, που προσπαθούσε με κάθε κόστος (δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες κλπ) να κρατήσει την χωματερή. Εκείνο το βράδυ έγιναν δύο συλλήψεις παιδιών από τη Λευκίμμη και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για δύο από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής. Την επόμενη μέρα έγινε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια με αίτημα την αποφυλάκιση των συλληφθέντων, την αποχώρηση των ΜΑΤ και το σταμάτημα του οικολογικού εγκλήματος.

Την ίδια μέρα συγκροτήθηκε επιτροπή αλληλεγγύης των κατοίκων της Πόλης της Κέρκυρα, κυκλοφόρησε κείμενο υπογραφών, οργάνωσε ανοικτή εκδήλωση στο κέντρο της πόλης και καλεί τους Κερκυραίους να πάρουν μέρος στο παγκερκυραικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 27 Ιουνίου στην πλατεία Σαν-Ρόκκο που διοργανώνουν η Συντονιστική επιτροπή της Λευκίμμης μαζί με όλους τους φορείς της Κέρκυρας.

Κ.Φ.