Φοιτητικές εκλογές: Oι τραμπουκισμοί μόνο την αριστερά δεν υπηρετούν

Mια ψύχραιμη και αποκαλυπτική ματιά

Από την προηγούμενη των εκλογών (8/5) τα ΕΑΑΚ σε μια σειρά πόλεις και σχολές απαγόρευσαν στην Αριστερή Ενότητα να κατεβάσει ψηφοδέλτια που να αναγράφουν τον τίτλο τους. Στο Ρέθυμνο, στη Θεσσαλονίκη, τη Φιλοσοφική, την Πάντειο, στους Ηλεκτρολόγους, ένα κοινό μπλοκ ΠΚΣ, ΕΑΑΚ απαγόρευσε το στοιχειώδες: Να έχει κάθε ψηφοδέλτιο το όνομα «Αριστερή Ενότητα» στην κορυφή και από κάτω τα ονόματα των σχημάτων που την υποστηρίζουν. Αυτή είναι μια μορφή ψηφοδελτίου απολύτως φυσιολογική, και παντού τα ΕΑΑΚ έτσι κατεβαίνουν. Π.χ. στη Φιλοσοφική το ψηφοδέλτιο ΕΑΑΚ είναι «Ενωτική Πρωτοβουλία, ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ, συμμετέχει στα ΕΑΑΚ». Δηλαδή, το όνομα του κοινού σχήματος, τα ονόματα των δύο σχημάτων, αλλά και το πού καταγράφεται πανελλαδικά.

Το ίδιο βράδυ των εκλογών (9/5) και μετά τις 4.00 το πρωί, αφού είχαν λήξει οι καταμετρήσεις σε όλο το ΕΜΠ, η ΑΡΑΣ ήρθε στη Νομική. Στη Νομική, στα δύο πρώτα έτη, η Αριστερή Ενότητα περνούσε τα ΕΑΑΚ. Όταν ξεκίνησε η κάλπη του 3ου έτους, τα ΕΑΑΚ, παίρνοντας στα χέρια τους την καταμέτρηση, έβγαζαν τα ψηφοδέλτια, και αν ήταν της Αριστερής Ενότητας, τα έσκιζαν, τα πέταγαν στον αέρα, τα έβαζαν στην τσέπη τους. Τα μέλη του ΔΑΡΑΣ πήγαν στην κάλπη για να σταματήσουν την καταμέτρηση και δέχτηκαν επίθεση από τους ΑΡΑΣίτες… Τα τελικά αποτελέσματα της Νομικής δίνουν στα ΕΑΑΚ 139 (70 κάτω) και στην Αριστερή Ενότητα 111. Αν δεν είχε γίνει αυτό το όργιο νοθείας, η Αριστερή Ενότητα θα ήταν πολύ πιο πάνω. Επειδή ακύρωναν ή αφαιρούσαν διαρκώς ψηφοδέλτια της Αριστερής Ενότητας, το πρακτικό (δημοσιοποιήθηκε 10 ώρες μετά και οι ψηφίσαντες βγαίνουν πιο κάτω από αυτούς που πραγματικά ψηφίσαν. Με τον τρόπο αυτόν κινδύνευσε η ΔΑΠ να πάρει αυτοδυναμία στη Νομική. Το θέμα δεν είναι απλά ότι έβγαζαν άκυρα τα ψηφοδέλτια –στο τελικό πρακτικό τα δίνουν 51– είναι ότι εξαφάνιζαν τα ψηφοδέλτια και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα νούμερα των ψηφισάντων, των εγκύρων κ.λπ.).

Την Παρασκευή (11/5) το απόγευμα, ο γραμματέας της ν.ΣΥΝ Δ.Τζανακόπουλος έτρωγε σε ταβέρνα στα Εξάρχεια (είχε ήδη σπασμένο χέρι από τη Νομική). Σε άλλο τραπέζι ήταν δύο της ΑΡΑΣ που μετά από λίγο έγιναν πέντε. Με ή χωρίς αφορμή, οι πέντε τον προπηλάκισαν. Σε έκτακτο μάζεμα το ίδιο βράδυ η ν.ΣΥΝ πρότεινε στις 5 οργανώσεις που υπογράφουν την καταγγελία να κάνουν μαζική διαμαρτυρία στα γραφεία της ΑΡΑΣ, την επόμενη μέρα, απαιτώντας τη δημόσια καταδίκη του νέου ξυλοδαρμού και τη δημόσια απολογία τους. Το επόμενο απόγευμα (Σάββατο 12/5), περίπου 200 άτομα πήγαν στα γραφεία της ΑΡΑΣ ενώ είχε προηγηθεί τηλέφωνο του ΣΥΝ στον υπεύθυνο της ΑΡΑΣ ότι 6.00 η ώρα θα έρθουμε αντιπροσωπία και θα σας ζητήσουμε να απολογηθείτε δημόσια. Πράγματι, στα γραφεία της ΑΡΑΣ ανέβηκαν 15 άτομα αντιπροσωπία οργανώσεων. Στα γραφεία της ΑΡΑΣ ήταν 20 περίπου άτομα και είχαν κάποια διαδικασία. Πήγε να γίνει επεισόδιο, αλλά παρά την προκλητικότητα της ΑΡΑΣ, η διαμαρτυρία έληξε.

Την επόμενη μέρα, τα ΕΑΑΚ κατήγγειλαν τη ν.ΣΥΝ χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ΕΚΟΦίτικη και φασιστική επίθεση. Η ανακοίνωση αυτή δεν ξέρει τίποτε γι’ αυτό που έγινε στη Νομική ή το χτύπημα στον Τζανακόπουλο, και εμμέσως τα δικαιολογεί. Τη Δευτέρα (14/5) και ενώ γινόταν εκδήλωση της Αριστερής Ενότητας στη Νομική, 20-30 μέλη της ΑΡΑΣ προκαλούσαν, έβριζαν, ασχημονούσαν. Πήρε μάλιστα το λόγο ένα μέλος τους από τη Νομική, που χωρίς να πεί τίποτα για τη νοθεία στη σχολή του ή τον προπηλακισμό του γρ. της ν.ΣΥΝ, κατήγγειλε την «εισβολή» στα γραφεία τους. Την Τρίτη (15/5) μέλη της ΑΡΑΣ επιτέθηκαν φραστικά σε μέλη της ΚΟΕ αποκαλόντας τους χαφιέδες και ασφαλίτες.

Συμπεράσματα:

Οι επιθέσεις στη Νομική και στο γραμματέα της ν.ΣΥΝ, είναι συνέχεια της νοθείας και των απαγορεύσεων στα ψηφοδέλτια της Αριστερής Ενότητας, που πρωτοστάτησαν οι οργανώσεις των ΕΑΑΚ.

Αυτή η επιθετικότητα οφείλεται στην πολιτική πίεση που δέχτηκαν τα ΕΑΑΚ από τα ψηφοδέλτια της Αριστερής Ενότητας. Αυτό, ανεξάρτητα από τη μαγκιά και την αφ’ υψηλού ανετιά των ΕΑΑΚ, αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα ότι όσο κέρδισαν σε ψήφους και ποσοστά τα ΕΑΑΚ τόσο κέρδισε και η Αριστερή Ενότητα. Μάλιστα, η Αριστερή Ενότητα καταγράφει 24% αύξηση των δυνάμεών της σε σχέση με το 2006, ενώ τα ΕΑΑΚ 12%. Περίεργο για ένα κίνημα που τα ΕΑΑΚ το θεωρούν ιδιοκτησία τους.

Και η απαγόρευση των ψηφοδελτίων της Αριστερής Ενότητας και η νοθεία στη Νομική δεν καταγγέλλεται από τα ΕΑΑΚ, αντίθετα δικαιολογείται και ανακαλύπτεται πολιτικό υπόβαθρο:

Στον ξυλοδαρμό του Τζανακόπουλου η απάντηση των ΕΑΑΚ είναι ότι πρόκειται για το ΣΥΝ, που επειδή είναι δεκανίκι του συστήματος μπορούμε να τους δέρνουμε…

Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα από τον καθένα. Η συγκεκριμένη οργάνωση, δρώντας μαφιόζικα και στο παρελθόν (Γενάρη του 2002 έδερνε τους συντρόφους της των Αριστερών Συσπειρώσεων, που αργότερα έγιναν ΑΡΑΝ και σήμερα δικαιολογούν τέτοιες πρακτικές), πρέπει να συναντήσει τη γενική κατακραυγή.

Η κίνηση για μαζική παράσταση στα γραφεία της ΑΡΑΣ έδωσε έναν αποφασιστικό τόνο, αλλά ταυτόχρονα μετατόπισε την μπάλα στο γήπεδό τους (αντεγκλήσεις και τσακωμοί με γηπεδικούς όρους) και δίνει την αφορμή στην ΑΡΑΣ να μιλήσει για επιτιθέμενους του ΣΥΝ και των «συνοδοιπόρων» του, για «επίθεση» στα γραφεία της, για «σπασμένες πόρτες» κ.λπ. Αποκαλύφθηκε έτσι η συνωμοσία του ρεφορμισμού που θέλει να καταπνίξει το λίκνο της επανάστασης…

Όλη αυτή η κατάσταση αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη μιας άλλης αριστεράς, που θα ξεκόψει αποφασιστικά από ΟΝΝΕΔίτικες και παρακρατικές μεθόδους, από το γηπεδισμό, το χουλιγκανισμό και τους τραμπουκισμούς. Μιας αριστεράς που θα οξύνει και θα λύνει αντιπαραθέσεις με πολιτικούς και όχι συμμορίτικους όρους.