Μια σπίθα που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην Ευρώπη της κρίσης, από το Δίκτυο των Κομμουνιστών (Ιταλία)

Η Αθήνα φλέγεται!

Στην Αθήνα ένας αστυνομικός δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Ανδρέα Γρηγορόπουλο, μόλις 16 χρόνων. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές κονδυλίων στην παιδεία και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στην αδύναμη και διεφθαρμένη κυβέρνηση Καραμανλή και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη δολοφονία του Αλέξη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας των κινητοποιήσεων των στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση του καπιταλισμού, προσπαθούν να εντείνουν την καταπίεση και τον ασφυκτικό έλεγχο, εμποδίζοντας την ουσιαστική εφαρμογή της δημοκρατίας. Οι μηχανισμοί ασφάλειας παραμένουν στο απυρόβλητο, γιατί είναι βασικός πυλώνας απονομιμοποιημένων και αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Η ελληνική νεολαία απάντησε σ’ αυτή την πολιτική δολοφονία με μία άνευ προηγουμένου εξέγερση στους δρόμους όλης της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της ΝΔ και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Παράλληλα εκφράζουν και την οργή αυτών που υφίστανται τις συνέπειες μιας άγριας οικονομικής κρίσης, που τα προνομιούχα στρώματα πολύ θα ήθελαν να φορτώσουν στην πλάτη των εργαζομένων. Ο Αλέξης ήταν το θύμα της αυταρχικής φιλοαμερικάνικης δεξιάς και της αυταρχικής διαχείρισης των κοινωνικών αντιθέσεων που χαρακτηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άσχετα από την πολιτική τους χροιά: οι τεράστιες περικοπές στη δημόσια παιδεία αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της, από κυβερνήσεις σοσιαλιστικές, φιλελεύθερες ή συντηρητικές. Δεν είναι τυχαίο που το ΠΑΣΟΚ δεν οργάνωσε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια σε μια αδύναμη και αντιλαϊκή κυβέρνηση της δεξιάς, με οριακή κυβερνητική πλειοψηφία. Έτσι, πέφτει στις πλάτες των φοιτητών και εργαζομένων το καθήκον μιας αγωνιστικής και οργανωμένης απάντησης.

Η αποφασιστική και γενικευμένη απάντηση που δίνουν οι Έλληνες σύντροφοι δεν μας εκπλήσσει: είναι αποτέλεσμα της δράσης της ταξικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που τα τελευταία χρόνια απόκτησε ρίζες στις ταξικές συγκρούσεις και στο λαϊκό νεολαιίστικο κίνημα, αρνούμενη την ενσωμάτωση στο σύστημα. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις οργανώσεις της ελληνικής αριστεράς που επέλεξαν να απαντήσουν με κινητοποιήσεις στη δολοφονία του Αλέξη. Μαζί με τους Έλληνες συντρόφους ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης, τον τερματισμό της ατιμωρησίας των κατασταλτικών μηχανισμών, την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων στην παιδεία και την εργασία. Καλούμε τα κινήματα να συμπορευτούν σε έναν αγώνα που δεν μπορεί παρά να είναι κοινός, γιατί στρέφεται ενάντια σε κοινούς εχθρούς.

8/12/2008,
Δίκτυο των Κομμουνιστών (Ιταλία)