ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΗ ΜΠΙΤΣΑΚΗ

Mια σημαντική συμβολή του Eυτύχη Mπιτσάκη

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης προχώρησε σε μια σημαντική πολιτική παρέμβαση, δίνοντας προς δημοσίευση σε όλες τις εφημερίδες της Αριστεράς την άποψή του για τη σημερινή κατάσταση της Αριστεράς και τα καθήκοντα που προκύπτουν από την ανάγκη αντιμετώπισης της συνολικής και ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έστειλε το κείμενό στις εφημερίδες Αριστερά!, Αυγή, Εποχή, Εργατική Αλληλεγγύη, Νέα Προοπτική, Πριν, Ριζοσπάστη και έχει ήδη δημοσιευτεί στις περισσότερες από αυτές (με εξαίρεση τον Ριζοσπάστη), προκαλώντας πολλές συζητήσεις και διεργασίες.

Με την κίνηση αυτή ο σύντροφος Ε. Μπιτσάκης κάνει μια σημαντική πολιτική παρέμβαση και αποδεικνύει ότι έχει αισθητήριο και επίγνωση των καταστάσεων και ανατροπών που χρειάζονται. Μιλώντας γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι η παρέμβασή του αυτή αποτελεί μια «αντανάκλαση» στο μυαλό ενός διανοούμενου της πραγματικής ανάγκης να υπάρξει συσπείρωση και κοινή δράση της Αριστεράς στα μεγάλα σύγχρονα μέτωπα, και όχι συνέχιση της ίδιας και μη μεταβαλλόμενης κατάστασης τέλματος που υπάρχει μέχρι σήμερα στους χώρους της.

Η παρέμβαση του Ευτύχη Μπιτσάκη έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο: βοηθά, αν διαβαστεί σωστά και όχι εκλεκτικά, να ανοίξει μια ουσιαστική διεργασία, βοηθά να μεγαλώσει η ώσμωση ανάμεσα στα τρία ρεύματα της Αριστεράς –όπως τα περιγράφει ο Ε. Μπιτσάκης– και ίσως να συνεισφέρει ώστε στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να υπάρξει μεγαλύτερη επίδραση του ενωτικού «ιού».

Τέλος, η παρέμβασή του έχει ιδιαίτερη σημασία και λόγω της ιδιαίτερης διαδρομής του Ευτύχη Μπιτσάκη στην κομμουνιστική Αριστερά.

Η εφημερίδα μας στο επόμενο τεύχος θα δημοσιεύσει γνώμες και σκέψεις σχετικά με την πολιτική παρέμβαση του Ε. Μπιτσάκη.

Eκδήλωση του περιοδικού «Διάπλους»

Την Tετάρτη 20 Iούνη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της OTOE στην οδό Σίνα η εκδήλωση του περιοδικού «Διάπλους» προς τιμήν του Eυτύχη Mπιτσάκη, ενώ και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού έχει θέμα τον ίδιο και την προσφορά του. H αίθουσα ήταν, ανέλπιστα, κατάμεστη εν μέσω καύσωνα, και η ατμόσφαιρα πολύ ζεστή και συγκινητική, δείχνοντας όχι μόνο ότι οι ιδέες και η διαδρομή του E. Mπιτσάκη έχουν πολλούς φίλους, αλλά και το ότι απλές, «γνήσιες» εκδηλώσεις που δεν είναι «μια από τα ίδια» ελκύουν, πάντα, ένα πλατύ ακροατήριο.

Η προτροπή του ίδιου του Ευτύχη Μπιτσάκη, η εκδήλωση να έχει ορισμένα μη συνηθισμένα σήμερα στοιχεία, όπως η απαγγελία ποιημάτων και η μουσική μαζί με κάποιο «κέρασμα» στο τέλος, αποδείχτηκε πετυχημένη και έδωσε σε όλους μια διαφορετική διάσταση που μπορούν να έχουν ορισμένες στιγμές της αριστεράς.

Ανάμεσα στις ομιλίες των Α. Θεοφίλου και του Ν. Ταμπάκη και τις παρεμβάσεις των Π. Λαφαζάνη, Ρ. Ρινάλντι και Α. Χάγιου παρεμβλήθηκαν απαγγελίες ποιημάτων από τους φίλους του Ευτύχη Μπιτσάκη, Γιάννη Δάλλα και Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Στη συνέχεια ο εκδότης του περιοδικού Διάπλους, Aποστόλης Παλιούρας, κάλεσε τον Ευτύχη Μπιτσάκη να πάρει το λόγο, στον οποίο με χειμαρρώδη και σύντομο τρόπο έδειξε ότι και φρέσκος είναι και ορεξάτος και με επίγνωση των όσων έχει κάνει. Aκολούθησε μια εξαιρετική μίνι συναυλία με τις ακουστικές κιθάρες των Nότη Mαυρουδή και Παναγιώτη Mάργαρη, που ήρθαν να τιμήσουν τον E. Mπιτσάκη, συναυλία που όποιος δεν παρακολούθησε… έχασε. H εκδήλωση έκλεισε με την υπεσχημένη ρακή και με κρητικούς μεζέδες.