Μεγάλη νίκη στον Ελαιώνα, του Ν.Τ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή εργασιών στο MALL του Βωβού στον Ελαιώνα είναι ένα ηχηρό ράπισμα στο επιχειρηματικό και πολιτικό μπλοκ της τσιμεντοποίησης. Οι διαπλεκόμενοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος, Μπόμπολας, Βωβός), αυτοί που νόμιζαν ότι επειδή ελέγχουν το παιγνίδι στα ΜΜΕ θα "σβήσουν" κάθε εστία αντίστασης, πήραν ένα καλό μάθημα. Το ίδιο και ο πολιτικός τους εκφραστής, ο ταπεινός υπηρέτης των διαπλεκομένων Νικήτας Κακλαμάνης. Ταυτόχρονα, δεν πρόλαβε καλά-καλά ο Γ. Παπαθανασίου να ορκιστεί υπουργός Οικονομίας, και το πρώτο πράγμα που βρήκε να κάνει ήταν να στείλει επιστολή στο ΣτΕ για να υπερασπίσει το Βωβό. Ακόμη ένας υπουργός, ο Σουφλιάς, έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ. Ο Παπουτσής, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε και αυτός υπέρ του μεγαλοεργολάβου: "Να γίνει η ανάπλαση που ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία (σ.σ.: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) του Κοινοβουλίου". Αλλά ποια "ανάπλαση"; Αυτή που έναν κατοχυρωμένο χώρο πρασίνου τον γεμίζει με 300.000 τ.μ. κτιρίων και 9.000 αυτοκίνητα σε κάθε ώρα αιχμής; Ντρέπονται να δείξουν τη μακέτα της "ανάπλασης"! Επειδή κι αυτή ακόμη είναι μια ακράδαντη επιβεβαίωση της τσιμεντοποίησης.

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα κέρδισε μια πρώτη μεγάλη μάχη. Η συνέχεια θα είναι δύσκολη, για να κερδηθεί η δίκη της 6 Μάρτη (το αποτέλεσμα θα βγει αρκετά αργότερα, και μέχρι τότε θα υπάρχει αναστολή εργασιών στο MALL). Ήδη όλο αυτό που έχει επιτευχθεί έχει μεγάλη και πανελλαδική σημασία, επειδή η νεοφιλελεύθερη διαχείριση του Ελαιώνα είναι μοντέλο προς εξαγωγή.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Επιτροπή;

  • Να διαδώσουμε τη μακέτα της "ανάπλασης", παντού και με κάθε τρόπο, με το internet, με φωτοτυπίες, με δημοσιεύσεις σε έντυπα, με αφίσες στα στέκια (βλ. ιστοσελίδα elaionas.wordpress.com). Σε κάθε blog και σε κάθε site να υπάρχει "φάκελος Ελαιώνα". Πρέπει, μέσα από αυτήν την κινητοποίηση, ο πλατύς κόσμος να μάθει ότι εκεί δεν γίνεται "ανάπλαση" αλλά τσιμεντοποίηση.
  • Να διαδώσουμε παντού ότι το γήπεδο δεν προϋποθέτει το MALL. Το λέει μέχρι και το ΣτΕ. Φυσικά δεν το λέει ο Βαρδινογιάννης, ο Βωβός, ο Κακλαμάνης, το Mega, το Star. Να αντιστρέψουμε την πλύση εγκεφάλου στους οπαδούς του ΠΑΟ. Να διαδώσουμε πλατιά ότι 1 MALL = 10 γήπεδα!
  • Να πιέσουμε τον καλλιτεχνικό κόσμο, να κάνει το στοιχειώδες: να πάρει θέση. Δεν μπορεί να γίνεται ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα (μετά την καταστροφή της Πάρνηθας) και να υπάρχει σιωπή. Δεν μπορεί να δοκιμάζονται ολοκληρωτικές μέθοδοι, να εκβιάζεται ακόμη και το ΣτΕ, και κάποιοι να σκέπτονται τα συμβόλαιά τους με τον Κακλαμάνη και το ΥΠΠΟ…
  • Να πλαισιώσουμε μαζικά τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής. Στις 29 Φλεβάρη ετοιμάζεται μια μεγάλη ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα. Να είμαστε όλες και όλοι εκεί. Και μέχρι τότε, σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα, να δώσουμε τη συνδρομή μας.

Ν.Τ.