Ματιές στον κόσμο

Ιδιωτικοποίηση των κερδών, κρατικοποίηση των ζημιών

Image

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του Μπους με τους ΜακΚέιν και Ομπάμα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη διοχέτευση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό κορβανά "για να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων στις αγορές και να αναταχθεί η οικονομία". Το Κογκρέσο αρχικά απέρριψε το σχέδιο, με αποτέλεσμα την (τελικά επιτυχή) ένταση των εκβιασμών της Γουόλ Στριτ ώστε να βάλει χέρι στα λεφτά των πολιτών μπας και διασωθεί. "Οι πολίτες φοβούνται τόσο, που σε λίγο θα κρύβουν τα χρήματά τους κάτω από το στρώμα", δήλωσε οικονομικός συντάκτης του CNN. Μα πού πήγαν, επιτέλους, οι ιερές, απαραβίαστες αρχές της ελεύθερης οικονομίας και οι κατάρες εναντίον του κρατικού παρεμβατισμού;


Το φάντασμα του Μάο πάνω από την Ασία;

Image

Οι αντάρτες του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό) εντείνουν τις επιθέσεις τους και απλώνουν την επιρροή τους στους φτωχούς χωρικούς και τους "ανέγγιχτους" – την κατώτερη κάστα. Οι μαοϊκοί αντάρτες επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε στρατιωτική περίπολο στην επαρχία Τσατισγκάρχ. Εκεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες χωρικοί και "ανέγγιχτοι" δολοφονήθηκαν από το στρατό και παραστρατιωτικούς, που προσπαθούν να τους εκτοπίσουν από τη γη τους για να πραγματοποιηθούν "αναπτυξιακά έργα". Πέντε στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και ο τοπικός διοικητής, βρήκαν το θάνατο εξαιτίας της επίθεσης. Εξάλλου την Τρίτη οι μαοϊκοί ανατίναξαν μια στρατιωτική σχολή στην επαρχία Τζαρκχάντ. Το αντάρτικο έχει σήμερα εξαπλωθεί σε 13 από τα 29 ινδικά κρατίδια.


Επιτέλους, κι ένα λατινοαμερικάνικο κράτος που τηρεί τις παραδόσεις!

Image

ImageΚορυφώνεται στην Κολομβία το σκάνδαλο που εμπλέκει άμεσους συνεργάτες του προέδρου Ουρίμπε σε συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των παραστρατιωτικών συμμοριών της ολιγαρχίας. Αποκαλύφθηκε ότι ο αντιπρόεδρος της χώρας, ο υπουργός Άμυνας και πολλά ακόμη κυβερνητικά στελέχη συναντήθηκαν επανειλημμένα με τους παραστρατιωτικούς και παράγγειλαν τη δολοφονία ή "εξαφάνιση" εκατοντάδων συνδικαλιστών και αριστερών. Ταυτόχρονα διώκονται με σκευωρίες όσοι ξεσκεπάζουν την κρατική τρομοκρατία, όπως η πανεπιστημιακός Λιλιάνα Ομπάντο – που σε επιστολή της από τη φυλακή καταγγέλλει το κυνήγι μαγισσών και δηλώνει: "Με υψηλό ηθικό δίνουμε και μέσα στις φυλακές τη μάχη. Η φυλάκιση δεν θα μας εξαναγκάσει να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας".

 

 

 


Image

Στη Βραζιλία οξύνεται η αντιπαράθεση του Κινήματος Ακτημόνων MST με την κυβέρνηση του Λούλα, που κάνει τα στραβά μάτια ενώ οι τσιφλικάδες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους ακτήμονες με δολοφονίες και εξώσεις. Το MST, με 1,5 εκατομμύριο μέλη, τηρεί πλέον ανοιχτά επικριτική στάση έναντι του προέδρου Λούλα, που δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για αγροτική μεταρρύθμιση (οι μεγαλογαιοκτήμονες ελέγχουν πάντα το 67% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Βραζιλίας). Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, προσπαθούν να θέσουν το MST εκτός νόμου ως "οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατία"! Γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις των ακτημόνων πληθαίνουν και ριζοσπαστικοποιούνται, με διαδηλώσεις και νέες καταλήψεις γης.

Image


Ο πόλεμος εναντίον των Ινδιάνων συνεχίζεται

ImageImage

Αυτό το Σεπτέμβρη ο Λέοναρντ Πελτιέ, ένας από τους γνωστότερους πολιτικούς κρατούμενους των ΗΠΑ, έγινε 64 ετών. Από το 1976, δηλαδή τη μισή του ζωή, είναι φυλακισμένος. Ήταν μαχητικό στέλεχος του Αμερικάνικου Ινδιάνικου Κινήματος και κατηγορήθηκε με κατασκευασμένα στοιχεία από το FBI ότι το 1975 δολοφόνησε ένα μυστικό πράκτορα. Στην πραγματικότητα τον είχαν βάλει στο μάτι αφότου πρωτοστάτησε στην κατάληψη του Γραφείου Ινδιάνικων Υποθέσεων (Ουάσινγκτον, 1972) και στην εξέγερση των Ινδιάνων Λακότα (Πάιν Ριτζ, 1975). Παρόλο που έχουν έρθει στο φως τα στοιχεία που έκρυβε το FBI και υποδεικνύουν την αθωότητά του, ο Πελτιέ παραμένει στη φυλακή. (www.leonardpeltier.net)