Όχι MALL στο Γαλάτσι

Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δόθηκε το πράσινο φως για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει η κοινοπραξία της πολυεθνικής Sonae Sierra με τον Χαραγκώνη για τη μετατροπή του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου της πόλης σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο τύπου MALL.

Το νέο εμπορικό έκτρωμα πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα χώρο που είναι χαρακτηρισμένος δασικός και αναδασωτέος, σε ένα χώρο που παραχωρήθηκε κατά παρέκκλιση του νόμου για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας του 2004 με τη δέσμευση να παραχωρηθεί στους κατοίκους σαν χώρος πρασίνου και αθλητισμού. Όμως αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν να αλλάξουν το νομικό καθεστώς και τελικά ο χώρος ενοικιάστηκε για 40 χρόνια στην κοινοπραξία Sonae Sierra-Χαραγκώνη.

Οι κάτοικοι της περιοχής και των όμορων δήμων έχουν αναπτύξει έναν πολύχρονο αγώνα για την αποτροπή της παραχώρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και της τσιμεντοποίησης ενός ακόμα ελεύθερου χώρου πρασίνου.

Ο αγώνας αυτός περνά τώρα στην πιο αποφασιστική του στιγμή. Το πράσινο φως που άναψε το ΚΑΣ συμπίπτει με μια δόλια πρόταση υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ για περιορισμό στο 30% του συντελεστή δόμησης των χώρων που θα δοθούν για εμπορική χρήση. Πρόκειται για παραπλανητική πρόταση καθώς έτσι επιτρέπει τη δόμηση περίπου 13.700 τ.μ. χωρίς να περιλαμβάνονται διάδρομοι, αποθήκες αλλά και οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η πρόταση αυτή λειτουργεί σαν πρόσχημα ώστε να επιβληθεί ένας “έντιμος συμβιβασμός” και παράλληλα να ξεπλυθούν οι ευθύνες του δικομματισμού και των δημοτικών παρατάξεων που στήριξαν, παρά τα μεγάλα λόγια, με πράξεις και παραλήψεις τις επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ήδη οι επίσημοι φορείς της πόλης κάνουν λόγο για “αλλαγή στάσης” μπροστά στα νέα δεδομένα με “αποδοχή του επενδυτικού σχεδίου και διεκδίκηση ανταλλαγμάτων για το Δήμο”.

Η προστασία ενός από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου της περιοχής περνά τώρα αποκλειστικά στα χέρια και την αποφασιστικότητα των κατοίκων.